LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Flott med flettedilla

Bente-Helen Schei er firebarnsmor og hekta på fletter. Det har resultert i over 140.000 Instagram-følgere, og to bestselgerbøker om fletting. – Fletter skal være for alle, sier hun.

Utstyrt med kam og vannspruteflaske, tryller Bente-Helen Schei fram hårfletter. Hun har alltid interessert seg for hår. Og da døtrene Lea (14), Sara (12), Helene (8) og Ella (5) kom, ble det nettopp mye av det - hår.

Flettemamma og flettedøtre

Flettemamma og flettedøtreBåde mor og døtre elsker fletter, og lager gjerne flettefrisyrer på hverandre så ofte de kan

Som en mani

Året er 2012: Fletting tar fullstendig overhånd for firebarnsmoren som bor i Bergen med mann og barn. Hun tenker og drømmer om fletter. Saks med hyssing i saksehodet setter hun mellom knærne og knytter for å få inn teknikker og forstå mønstre.

Bente-Helen har regnet at hun brukte en halv stilling på hobbyen da hun var i fødselspermisjon fra stillingen som avdelingsleder i barnevernet.

– Jeg flettet enormt mye, var helt oppslukt. Det ble som en mani. Når jeg går inn for noe, går jeg «all in». For meg er dette en avsporing i stedet for å se på TV. Å være kreativ og skapende gir meg energi, sier Bente-Helen.

Vakre flettefrisyrerVakre flettefrisyrerVakre flettefrisyrer til enhver anledning

Praktisk
Det første ordet minstejenta lærte seg etter mamma og pappa er «fletter». En dag bestemor er på besøk og tar bilder, snur Ella seg rundt.

– Hun hadde ikke fletter en gang, men så ofte søstrene posere slik, ler moren.

Flettemamma synes hårknyting er praktisk. I familien flettes de tre minste hele tiden. Eldstejenta på 14 ordner håret mest selv.

– Med løst hår blir det for grisete med alle forkjølelsene. Sydenfletter sliter på håret, men de vanlige beskytter! Mannen min fletter innimellom, men som oftest fletter jeg holdbart før jeg reiser bort. Av og til er døtrene våre lei av å ha flette, men nå etterspør de det. Helene ber om fletter for å unngå floker, og fordi det er deilig å få bort håret, sier hun.

Familien har mange gode stunder med flettingen.

– Det er en veldig fin måte å omgås, med kroppskontakt og prat, sier barnevernspedagogen.

Vakre flettefrisyrerVakre flettefrisyrer

Flette-fenomen
Flettemamma ble kjent som følge av Instagram. Det tok straks av. Da begynte Flettemamma å holde kurs for voksne og barn. Da Bergens Tidende kom for å dekke det, ble de interessert. Etter dette fikk de henne til å lage opplæringsfilmer, såkalt tutorials.

– I Norges-sammenheng var jeg tidlig ute. Jeg hadde ingenting å tape, og sendte forespørsel til TV2 om å flette en modell. Dagen etter ringte de. Da fikk jeg 15.000 nye Instagram-følgere første døgn. Jeg har deltatt i God Morgen Norge fire ganger. Som perfeksjonist blir jeg litt nervøs på direkten, men hva er det verste som kan skje? At fletten blir stygg? ler hun.

Navnet Flettemamma kom etter en årlig familietur til Hardangervidda. Med masse unger og navn å holde orden på, kalte en unge henne nettopp det.

– Jeg syntes det var fint, og hadde derfor navnet klart en måned etter. Jeg var så inni flettingen, kunstferdig med bånd og alt, og skulle skrive bok, smiler hun.

Flettemamma lagde en bokproporsjon med «tutorials», en flettebok var noe helt nytt, men da fikk hun avslag fra samtlige store forlag. «Dette er for smalt for det norske markedet» var gjengangeren. Et forlag spurte henne i telefonen om hvorfor i alle dager folk skulle kjøpe en bok med noe de kan se gratis på YouTube.

Men forfatteren gav seg ikke, og kontaktet det lille Forlaget Press. Det ble stor suksess. Etter to dager var «Fletteboka» revet ut av hyllene. Både den og «Fletter for alle» har i alt solgt over 70.000 eksemplarer, og er trykket opp i ni opplag.

– 3.000 solgte eksemplarer er betegnelsen på en bestselger. Dette er bestselgere så det holder, skriver forlaget i en e-post.

Fletteboka selges både på dansk og finsk. I dag er i stedet YouTube inkorporert i bøkene. Ved hjelp av en QR-kode ledes man direkte til instruksjonsvideoen

Vakre flettefrisyrerBentes datter i full gang å lage flotte fletter på sin søster

Alle vil bli flettet
Da hun skulle skrive første bok, skrev hun den ved siden av full jobb. Det ble veldig krevende, og da hun skulle skrive neste bok, sa hun opp jobben for å leve av flettingen en periode. Hun tenker «alt til sin tid», og nå har hun begynt i barnevernet igjen. Et ønske er å holde kurs for frisører, for eksempel på frisørutdanningen.

– Det er overkommelig med turnus i dag og fri en hel uke. Fortsatt har jeg en del flettekurs. Det jeg tror har skjedd, er at fletting har gått fra noe unger vil ha, til at alle vil ha. At fletter er veldig trendy, gjør at mange frisører holder seg oppdatert også på dette. Å lære fletting krever interesse og tålmodighet. Men nå er etterspørselen stor. Alle vil bli flettet!

Hun synes at alle kler fletter, men ikke alle typene.

– Lady Gaga Bow, en sløyfe på hodet, kom til voksne først. Da regnes det som kult å gjøre noe annerledes. Men en del fletter passer best til helt unge, sier hun underforstått.

Manneflette og pappaflette har hun med i bøkene.

– Hvorfor skal hårfletter være en kvinnegreie? Det er mange aleneforeldre der ute. Jeg ønsker å utfordre litt det med fletter og menn, sier hun.

Vakre flettefrisyrer'Flettemamma' Bentes døtre synes det er stas med flettefine frisyrer

Intrikate trender
Flettemamma har for lengst mistet oversikten på hvor mange fletter hun kan. Instagram-profilen teller trolig rundt 800. Den letteste varianten er fiskebeinsfletten. Den kan hun bruke som grunnlag til nye flettestrukturer.

– Vanskeligst er vel sjuflette. Dess flere deler og intrikat, dess sterkere konsentrasjon behøves, sier hun.

Flettemamma tror at flettetrenden for unge voksne vil gå i to retninger.

– Fletter vil fortsette å gjelde i litt rufsete form. En blanding av stramt på siden og løse fletter oppå ser vi i TV-serien Vikings, for begge kjønn. Game of Thrones har også liknende kombinasjon. Motpolen er Kardashian-søsknene med kun to stramme fletter bak ørene. Men de fleste voksne vil ikke ha det. Sideflette som i filmen Frost er også flott. For barn er det Disney-fletter som gjelder, sier hun.

Nå ser hun også at bruder ønsker flettet oppsett.

– Brudesløret passer optimalt med en flette. Det er romantisk. Jeg tar oppdrag av og til, men søker ikke å være konkurrent. Jeg har utrolig respekt for frisørers jobb og oppsett, sier hun.

Selv er hun ikke opptatt av trendene.

– Man kan tenke vidt. Hva føler en seg vel med og kler? Hårtype er også av betydning. Noen fletter er finere på tykkere hår. Men alt hår kan flettes. Det handler bare om å bli kjent med håret.

I dag lager hun fletter mest fra eget hode.

– Jeg ser fletter overalt. Ser jeg en på handlesenteret med flette, må jeg lage en variant av den etterpå. Jeg har laget nyttårsflette flere år på rad. Mine fire døtre står ved siden av hverandre med hvert sitt hår formet som et tall på bildene for å markere det nye året, sier den drevne flettersken.

Nå som hun har nådd det øvre sjiktet i flette-verdenen er drømmen å samarbeide med frisører.

– Ja, det vil være veldig kjekt. Har du jobbet som frisør har du hår i fingrene. Frisører kan masse om hår og kan ta det til et nytt nivå, tror hun.

Ved å lære seg fletting kan en også skille seg ut markedsføringsmessig.

– Mange liker å få en flott flette. Det tar ikke lang tid, i stedet kan en føne mindre. En kan også lage fake flette med mange gummistrikker. Det er veldig fint. Ofte skal kunder ut på en fest eller arrangement etter et frisørbesøk. Å avslutte klippen med å spørre: Har du lyst på en kul flette? Det tror jeg mange vil benytte seg av.

Denne artikkel kan også leses i Hair Magazine utgave 2, 2017.

Tekst: Guri Haram

Foto: Martin Håndlykken

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Nordic Treat Hydrogel Patch øyemaske

Nordic Treat Hydrogel Patch øyemaske

Nordic Treat Eye Hydrogel Patch reduserer fine linjer og rynker, poser og mørke ringer under øynene og gjenoppliver hudens naturlige glød og fuktighet
INFINITY STYLER stylingjern fra HH Simonsen

INFINITY STYLER stylingjern fra HH Simonsen

Stylingjernet INFINITY STYLER fra HH Simonsen har flere unike detaljer og funksjoner, slik som bevegelige plater, touch panel og temperaturjustering.
Circle Chronicles - en ny serie fra Davines

Circle Chronicles - en ny serie fra Davines

Rens hodebunnen og slipp glansen løs. Revitaliser hår og hodebunn med ny energi og glans etter en stressende dag. Reparer håret og gjenopprett energi, glans og fuktighet.
JAGUAR 85th anniversary edition

JAGUAR 85th anniversary edition

Historien til JAGUAR’s suksess begynte I 1932. JAGUAR feirer dette jubileet med sin 85th anniversary edition. To statement-sakser for dagens stylister. Les mer her!
Björn Axén i nytt design

Björn Axén i nytt design

Björn Axén har gitt sin klassiske hårpleie- og stylingserie en ny, stilren design med fokus på kunnskap og innovasjon, som tilbyr det hvert hår behøver.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Hair Collection feiret 30 år

Hair Collection feiret 30 år

Hair Collection feiret 30 år i bransjen med et fantastisk show, med hårvisning, foredrag og dans. Les mer og bli bedre kjent med Hair Collection her!
Fokus på skjegg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skjegg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands inviterte til workshop i sitt Creative Studio, og Igor Pavlovski Sule fra H2 Barber&Sons coachet om skjeggtrimming, barbering og herrefrisyrer
Trender opp av havet fra Sebastian Professional

Trender opp av havet fra Sebastian Professional

Sebastian Professional har hentet inspirasjon fra havet, og nylig viste de siste trend – krøller, bølger og wet look, og lanserte produktserien Twisted.
Salon International 2017

Salon International 2017

Tre intensiva dagar i London med massor av frisörer, leverantörer och inspiratörer från hela Europa. Läs och se mer från den händelserika helgen här!
Wella Professionals TrendVision 2017 i London

Wella Professionals TrendVision 2017 i London

For 15. året på rad ble den verdensomspennende Wella TrendVision Awards arrangert i London 2017, med nye trender og kreativitet i massevis. Se mer her!

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Morten Jensen

Morten Jensen

I løpet av årene har han opparbeidet et navn i bransjen og har bidratt til utvikling på mange områder for hele industrien. I dag har han lagt all erfaring og kunnskap i sitt nyåpnede studio Monarchy i Bergen, der han hører hjemme.
Roy Haarr (Q&A)

Roy Haarr (Q&A)

Hair Magazine stilte 15 spørsmål til eieren Årets frisørbedrift 2015, Roy Haarr. Se her hva vi spurte om og hva han svarte!

Nyeste videoer se flere videoer

Hair Magazine deltok på Salon International 2017

Hair Magazine deltok på Salon International 2017

Hair Magazine var på plass ved dette års Salon International. Se en liten video fra messen her.
Trevor Sorbie på Salon International 2017

Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie kommer til årets Salon International. Få en teaser på hva dere kan forvente av showet hans i videoen her.
Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

La deg inspirere av Björn Axéns seneste "How to get the look" video. Her viser de deg hvordan man kan lage perfekte klassiske krøller, ypperlige til sommerferstene!
Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

The BLAZOR – navnet er en blanding av ordene "Blade" og "Razor" - og er en innovasjon på markedet. Verktøyet lar deg klippe håret akkurat slik du vil ha det!
Procare24/7 foliemaskin hos Tendenz

Procare24/7 foliemaskin hos Tendenz

Procare24/7 gjør det kostnads- og tidsbesparende for deg og din salong. Se video demonstrasjon her!