LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Lord Jack Knife - Lang i skjegget og lett med høvelen

Drømmen til Lord Jack Knife var ikke å bedrive dameklipp i frisørsalong. I stedet
er han i dag head barber på PelsPels, samt flyr verden rundt og underviser
andre i barberfaget. Drømmejobben deler han gjerne med frisører med fascinasjon
for herrehår.

Til tross for sine spanske røtter, er det Norge spanjolen har etablert karrieren sin i. Og her tenker han å bli værende.
– Jeg elsker å jobbe i Norge. Her er det et mer profesjonelt miljø enn i Spania. I latinske land er kulturen sånn at det blir mye snakk. Her er det ikke sånn. Når nordmenn sier noe, så mener de det. Men Spania er fint for ferie. Kanskje pensjonerer jeg meg i Alicante som mange nordmenn gjør, ler han. 


Sjakkrutet gulv, blikkbokser med gammeldagse tegninger, og barberstoler i støpejern. Spanjolen Salvador Chanzá bak alteregoet Lord Jack Knife har skapt seg drømmejobben i Norge.
– Det er en fin og behagelig jobb. En får umiddelbare tilbakemeldinger fra kundene, sier han

Skriver bøker
Alteregoet valgte han som refleksjon på sin identitet; ikke uvanlig blant barberere.
– «Lord» er fordi jeg er seriøs på jobben, mens siste halvdel «Jack» og «Knife» lyder lettere fordi jeg er enkel å omgås med og liker å le, sier han. Salvador er litt arbeidsnarkoman. Ved siden av full jobb, skriver han bøker om barbererfaget. Den første boken er på spansk og heter «El Negocio del Barbero» som betyr «Barberens business»

Lord Jack Knife regnes som en av verdens beste barberere og er ambassadør for selskaper som Acqua Di Parma, Hennessy, Mouet Eye Wear, Brooklyn Grooming og Mel Bros Co.

Neste bok vil dreie seg om hvordan man bør ivareta seg selv som mann. Men barbereren liker også kajakk og sykling, noe som gjør at han trives sammen med Dapper-gjengen. Da han kontaktet dem, drev Dapper Oslo en forretning med sykler, klær og barbersaker. Deretter opprettet partnerne selskapet PelsPels som er en paraply for salongene Dapper, Schüszler i Tollbugata og PelsPels i Storgata.

I Storgata har barbersalongen PelsPels en retro stil med sjakkrutet gulv. Barberstolene er fra Chicago som var et mekka for barbererfaget på 1800-tallet.

I verdenseliten
Men hvordan havnet en spanjol i Norge? Det var i Valencia at Salvador vokste opp med foreldrene. Og det var kokk han ville bli, men faren ville det annerledes.
– For å opprettholde familietradisjonene ønsket han at jeg ble ingeniør innen landbruksteknikk. Da jeg ikke gikk med på planene, ble han så sinna at han ikke snakket med meg på flere år, sier Salvador med et skjevt smil bak skjegget. I dag er faren derimot svært stolt av sønnen.
– Faren min er fan nummer én! Han forteller om meg til alle han møter, så jeg synes nesten det blir litt flaut, sier han lett rødmende. Farens stolthet er lett å forstå. Mens Spania sliter etter finanskrisen, er sønnen blant verdens beste barberere, og sysselsetter mange folk.

Selv driver faren en gammeldags restaurant i en region kjent for den spanske retten, paella. Moren er pensjonert sekretær fra en tidligere skipsbygger.
– Faren min er dyktig på alt han foretar seg, og har god stilsans. Mens mamma har bestandig vært dynamisk og hardtarbeidende. De har mye energi og gjør 200 ulike ting om dagen. Og så har jeg en syv år yngre søster som jobber som tekstforfatter. Hun gjør litt for meg innimellom også. Sånn blir det jo ofte til, smiler storebroren. Fokus på kvalitet og en sterk arbeidsmoral, tror han er nedarvet fra foreldrene.
– For meg handler barbererfaget om håndverk, understreker han. Salvador ble heller ikke kokk etter krangelen med faren, men valgte en annen kreativ yrkesvei. I Spania fullførte han i 2003 en ettårig frisørutdanning, etter å ha fått tipset fra sin lokale frisør.
– Det var viktig for meg å studere og få ferdigheter. Men kun kvinneklipp i frisørsalongen, var ikke noe for meg, så jeg slo meg ikke til ro med det. Derfor deltok jeg på kortere kurs i hårklipp for menn.

Jeg måtte reise til Frankrike og England for å ta kurs der, sier han. Da han jobbet i frisørsalong begynte han sakte men sikkert å holde kurs han også. Sistnevnte likte han godt. Men frisørsalongen ble han stadig mer lei av.
– Jeg liker å være barberer fordi tempoet er saktere enn i frisørsalongene. Selv om det gikk fint i businessen, var det alltid noe med teamet. Derfor tenkte jeg: «Hvorfor skal jeg fortsette?» Der jeg befant meg da, var det ikke mulig å oppnå det nivået jeg ønsket. Derfor søkte jeg rundt på nettet etter nye partnere. Dapper solgte blant annet barbersaker, så jeg sendte dem en mail om felles muligheter for et samarbeid, forteller han.

Etter få dager fikk han svar.
– Da reiste jeg til Oslo og holdt kurs for kundene i kamming, shaving og hårbehandlingsteknikker. Deretter har det utviklet det seg, forteller han. Lord Jack Knife er kun 34 år, men de som besøker denne barbereren er i veldig trygge hender. Spanske GQ Magazine har nemlig utnevnt ham som en av verdens beste barberere. Selv om han har etablert seg i Oslo, blir det til at han reiser en del likevel. 21 dager i Norge, og ti dager i utlandet reflekterer en typisk arbeidsmåned.
– Jeg har mange som følger meg i Spania og 
Latin-Amerika. Ganske mange vil at jeg skal holde seminar, også i land som Tyskland, det blir fort mye å organisere, sier han.

Detaljer som barberkost og tynningsaks eller kam hører med i en barbersalong. Mens de fleste produktene har milde dufter av sitrus og tre.

Før ble det solgt pels i dette varehuset,
derav det fredede skiltet «PelsPels» som
peker mot inngangsdøren.

Ekte pels

Når Hair Magazine besøker barbersalongen i Storgata sitter en kjendis i barberstolen, mens popstjernekjæresten venter i sofaen. En barberer med snerten bart holder det håndholdte speilet høyt til værs, så mannen får se den nyklipte hårfrisyren bakfra. Når kjendisparet forsvinner, kommer den ene etter den andre tøffe skjeggete karen inn for å bli fine i pelsen. Det morsomme salongnavnet, PelsPels, ble valgt som følge av at den gamle bygården er fredet. Fra gateplan, ser du et gammelt, nesten falleferdig skilt der det står PelsPels med en stor vertikal pil som peker rett mot det anonyme inngangspartiet. Også skiltet skal være fredet, ifølge innehaveren. Det samme er de runde vindusmarkisene med salongnavnet.
– Vi startet PelsPels i 2015, men vi begynte samarbeidet et par år tidligere, jeg som eneste barberer, forteller Salvador med sitt spanske, mørke utseende og milde vesen.

Det var en pelsforretning her for lenge siden, sier han forklarende. Det som var et digert varehus gir en industriell atmosfære i dag. Vi valgte å beholde navnet, sier han. Fra en nedslitt trappeoppgang åpner det seg et riktig stilfullt sted med retro interiør. Blant annet fordi den firkantede barbershopen er situert i enden av lokalene til den populære cocktailbaren, Himkok. Arbeidstidene til PelsPels er fra åtte til halv ni, mens baren åpner klokken fem.
– Blir det støy på fredagene, stenger vi glassdørene til et avlukke. Kundene er glade for et område som kjennes som deres eget. Her er også kvinner velkomne, men gjennom dekorasjoner og atmosfære er det et mer mannlig sted, sier han. Schüszler barbershop i Tollbugata 24 er selskapets nyeste tilskudd. Her er stilen mer klassisk. Dette er Oslos eldste barbersalong, fra 1901, som het «Barber- og Friseursalongen» og var etablert av tyske Johan Schüszler, derav dagens navn.
– Da siste innehaver døde, tok vi over forretningen - en stor ære for oss. Familien hans bor fortsatt i Oslo, og oldebarnet er en av mine kunder, forteller Salvador.

Tar eksamen i salongen
I PelsPels´ firkantede barbereravdeling i Storgata, som hentet fra en 50-talls film, jobber det tatoverte herrer i bart og helskjegg. De har enkle t-skjorter og kjetting i buksene. Men en barberer med Tintin-sveis er glattbarbert, og uten antydning til tegninger på kroppen.

Sistnevnte har vært lærling her før, men er nå barberer som de andre.
– Nå har vi tre lærlinger i hele selskapet, som jeg evaluerer progresjonen til. Etter seks må- neder har lærlingen første eksamen som kvalifiserer dem til junior barberer, deretter tas en ny eksamen her etter ett år. Da blir man barberer, og etter flere år kan man bli Master barberer, forklarer sjefsbarbereren. PelsPels ønsker frisører velkomne om de delvis vil skifte beite.
– Med frisørerfaring kan de gå rett på første eksamen. Vi vokser så fort at jeg kan ta
flere om bord som brenner for dette faget. Jeg åpner gjerne flere forretninger. 

Kvinnelig barberer
Vi har også en kvinnelig barberer, Josie, som alle kan ta kontakt med, sier Salvador. I salongene til PelsPels tilbyr de ulike former for klipp.
– Det er mer fokus på styling for menn, med ulike verktøy. Hårklippen er en viktig del, samt klippeverktøy og høvler, forteller han. En barberer bør ha visse egenskaper som er egnet til yrket.
– Tekniske ferdigheter, gode manerer og sosiale ferdigheter. Kundene må kunne stole på at de holder det private privat. Likt som for frisører, sier han. Selv om det popper opp barberere overalt har PelsPels nok å gjøre.
– Vi har fullbooket, heldigvis. Hit kommer alt fra operasangere til fotballspillere, MMA-boksere og TV-personligheter, sier han.

Lang i skjegget 
Salvador har selv anlagt langt skjegg. Det har god tetthet og er litt rødlig i motsetning til det mørke håret på hodet.
– For omkring syv år siden hadde jeg det kort, deretter langt. Det har blitt viktig for identiteten min, sier han. At skjegget får en annen farge enn hodehå- ret kommer av DNA-et, forteller han.
– Da jeg var liten hadde jeg mørkblondt, rødlig hår. Nå har skjegget fått samme farge. For andre, særlig blonde, kan skjegget bestå av ulike fargeflekker, sier han.

De som kommer til barberen får både trimmet skjegget og klippet øvrig hår, inkludert en liten stuss av bryn og hår i ører. En behandling kan ta 1,5 timer. Da setter han på chill-out musikk. Spillelisten settes opp etter hvilke behandlinger som skal utføres. Er det syv timer med hårklipp har musikken mer rytme. Selv er han veldig glad i James Brown, Diana Krall og Gregory Porter. Browns «It´s a man´s world» passer perfekt som bakgrunnsmusikk i salongen.
– Jeg liker lounge musikk og soul. Å lytte til musikk påvirker og forbedrer bevegelsene under arbeidet. Du kan ha ulike sinnsstemninger i en barbersalong, sier han. 


Partner i PelsPels, Andreas Doppelmayr lot Lord Jack Knife ta skjegget og barten da det var på det lengste. I dag henger det innrammet hos barberen i Storgata.

At skjegget får en annen farge enn hodehåret kommer av DNA-et, forteller han. – Da jeg var liten hadde jeg mørkblondt, rødlig hår. Nå har skjegget fått samme farge.

Tekst: Guri Haram
Foto: Marianne Otterdahl Jensen

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

ghd lanserer den nye nocturne collection

ghd lanserer den nye nocturne collection

Style, style og mer style med den nye ghd nocturne collection! Grensene mellom natt og dag hviskes ut og det gir uendelige stylingmuligheter uten å skade håret.
Kerasilk julegaveesker fra Goldwell

Kerasilk julegaveesker fra Goldwell

Nå kan du tilby dine kunder en romantisk julegaveeske fra Kerasilk, fra hver av de tre Kerasilk segmenter: Repower Volume, Reconstruct og Control.
Nice Cream Cleansing Conditioner fra Amika

Nice Cream Cleansing Conditioner fra Amika

Nice Cream Cleansing Conditioner fra Amika renser håret skånsomt og tilfører fuktighet uten å tynge håret. Passer alle typer hår som trenger en mild rengjøring.
Goldwell Dualsenses og StyleSign julegaveesker

Goldwell Dualsenses og StyleSign julegaveesker

Årets Goldwell julegaveesker er her! Finnes i 3 ulike varianter, og alle esker inneholder shampoo, hårpleie og stylingprodukt fra Dualsenses og StyleSign.
INDOLA BLEACH HAIR BOND

INDOLA BLEACH HAIR BOND

Med Indola Bleach Hair Bond, som har Hair Bond teknologi integrert direkte i blekingen, er det enklere enn noen gang å ta vare på din kundes hår. Se mer her!

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Inspirasjon, personlig utvikling og hår på Redken Tribe i Halmstad

Inspirasjon, personlig utvikling og hår på Redken Tribe i Halmstad

Solen skinner i Halmstad når 330 frisører fra hele Norden inntok byen for å delta i Redkent Tribe og ta nytte av lærerike foredrag, fargerik inspirasjon og trendriktig hår. Les og se bilder fra helgen her!
Wella Professionals inspirasjonshelg i Malaga 2017

Wella Professionals inspirasjonshelg i Malaga 2017

Costa del Sol og Wellas team leverte når over 130 frisører flyktet fra høstens ruskevær til en langhelg med inspirasjon, sol og nettverk. Se bilder fra helgen her!
Salon International - skal du bli med?

Salon International - skal du bli med?

Salon International går av stabelen i London fra 14-16 oktober, og her samles frisører fra hele verden til inspirasjon, show og konkurranser. Les mer her!
Morgendagens mote på Grand

Morgendagens mote på Grand

Talentfullt, kjønnsnøytralt og krøllete hår med hatt. Grazette of Swedens team stylet hår ved Swedish Fashion Talents motevisning på Grand Hotel under Stockhol Fashion Week. Les mer her!
Ganni X L'Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

Ganni X L'Oréal Professionnel til Copenhagen Fashion Week

Under Copenhagen Fashion Week Ganni hadde alliert seg med Cim Mahony og L’Oréal Professionnel, som ordnet lekkert hår på alle modellene som skulle på catwalken.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Kai Ytredal

Kai Ytredal

Vi har tatt en prat med daglig leder i Tango, som ble kåret til Årets Frisørkonsern 2016. Les om Kai Ytredals karriere, mål og planer videre for den vellykkede Tango-kjeden her!
Kenneth Solbakken (Q&A)

Kenneth Solbakken (Q&A)

Vi stilte vinneren av Årets Frisør 2016, Region 1 - Kenneth Solbakken 15 spørsmål om hans tanker rundt seieren, karriere og planer videre. Se de kreative vinnerbildene og hva han svarte her.

Nyeste videoer se flere videoer

Trevor Sorbie på Salon International 2017

Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie kommer til årets Salon International. Få en teaser på hva dere kan forvente av showet hans i videoen her.
Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

La deg inspirere av Björn Axéns seneste "How to get the look" video. Her viser de deg hvordan man kan lage perfekte klassiske krøller, ypperlige til sommerferstene!
Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

The BLAZOR – navnet er en blanding av ordene "Blade" og "Razor" - og er en innovasjon på markedet. Verktøyet lar deg klippe håret akkurat slik du vil ha det!
Procare24/7 foliemaskin hos Tendenz

Procare24/7 foliemaskin hos Tendenz

Procare24/7 gjør det kostnads- og tidsbesparende for deg og din salong. Se video demonstrasjon her!
Björn Axén - How to get the look - Modern rockabilly

Björn Axén - How to get the look - Modern rockabilly

Frisyren er like populær i dag som hva den var på 50-tallet, og her viser Björn Axén den klassiske rockabilly -frisyren. Se hvordan du best styler en moderne rockabilly, samt hvordan du anvender voks til stylingen.