LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Wella Making Waves: En reise som endret liv

Hverdagen som frisør i Kambodsja skiller seg markant fra hvordan vi har det her i Norden. Det fikk frisørene Ravin Sandi og Maria Lysebjerg oppleve, samtidig som de endret livet til noen av landets utsatte unge gjennom Wella og UNICEFs utdannelsesprosjekt; Making Waves.

Making Waves er et utdannelsesprosjekt som arrangeres av Wella og UNICEF og har som formål å hjelpe utsatte unge ut av fattigdom.Making Waves er et utdannelsesprosjekt som arrangeres av Wella og UNICEF og har som formål å hjelpe utsatte unge ut av fattigdom.

Svenske Ravin Sandi fra Hair Office i Karlstad og danske Maria Lysebjerg fra Salong Lysebjerg i Næstved har vært med på en reise som endret livet for utsatte unge i Kambodsja. Før de dro avsted hadde begge frisører ingen anelse om at reisen også ville endre deres eget liv.

”Å være på reise med Making Waves har vært den villeste rutsjebanetur jeg noensinne har vært med på”, sier Maria. Det er helt ubeskrivelig givende å få lov til å være der for mennesker på den måten og få lov til å dele den gleden man har ved vår jobb, og merke hvor inspirerte disse unge menneskene har blitt”.

Hvert år siden 2011 har ti frisører fra forskjellige deler av verden reist avgårde som mentorer for å delta i det ideelle prosjektet Making Waves, som er et samarbeid mellom Wella Professionals og UNICEF. I år kom mentorene fra blant annet Danmark, Sverige, Australia, Storbritannia, Holland og New Zealand. Prosjektets visjon er å tilby utsatte unge mennesker en praktisk utdannelse og forsyne dem med den kunnskap de behøver for å sikre en lysere fremtid.

Tidligere har prosjektet besøkt Vietnam, Romania og Brasil, og totalt har over 44.800 unge mennesker blitt hjulpet på deres vei ut av fattigdom. I år var det unge i Phnom Penh i Kambodsja som fikk mulighet til å ta del i prosjektet.

Under utdannelsesprosjektet Making Waves fikk elevene lært om alt fra klipping til farging og ergonomi og kundehåndtering.Under utdannelsesprosjektet Making Waves fikk elevene lært om alt fra klipping til farging og ergonomi og kundehåndtering.

Virkeligheten i Kambodsja
I Phnom Penh møttes mentorene av en virkelighet som i stor grad var annerledes enn den hverdag de kjenner til. Det var varmt, fuktig og skittent. Fattigdommen var utbredt og klasseforskjellene var store og tydelige.

”Det var virkelig anderledes”, forteller Ravin. ”Frisørene i Kambodjsa har ikke samme forutsetninger for å kunne få hva vi kaller et normalt liv. Vi så alt fra salonger ute på gaten, hvor de klippet utendørs eller under et blikktak i slummen, til eksklusive salonger i byene. Vi traff mange herlige mennesker, men det var også mange ting som var tøffe, men viktige å oppleve.”

Marie forteller også om en tydelig kulturforskjell og den store interesse som finnes for frisørfaget. ”I Kambodsja er det kun menn som klipper menn, og kvinner klipper kvinner. Vi møtte en stor interesse fra de mennesker vi snakket med som arbeider i salongene. Spesielt fra kvinnene. Så vårt fag er virkelig noe man gjør sig i flid med og ønsker å holde på med.

Her lærer Ravin en av elevene å krølle håret ved hjelp av rettetangHer lærer Ravin en av elevene å krølle håret ved hjelp av rettetang.

Kakerlakker og flaggermus
Undervisningen ble avholdt i et undervisningslokale midt i byen. Også her var det store forskjeller i forhold til hva de kjenner til. ”Vi kom til lokalet en dag før elevene for å gjøre allting klart. Da vi åpnet kartongene med verktøy kravlet det kakerlakker ut som sprang rundt på gulvet. Det var lummert og varmt. Vi hadde ventilasjon, men ut på ettermiddagen ble det så varmt at de bare blåste den varme luften rundt”.

Det var begrenset adgang til elektrisitet, speil med sprekker i og paller med vaklende ben. Men det var ikke det verste. ”Det jeg husker aller best er at det var en flaggermus, hver eneste dag, under taket i lokalet. De satt på veggene og fløy rundt, spesielt om ettermiddagen. Hver morgen feiet vi opp flaggermusavføring fra plasser og gulvet og renset speilene for flaggermustiss”.

I løpet av tiden i Kambodjsa fikk mentorene ytterligere perspektiv på livet.
”En dag dro vi ut i slummen for å se hvordan folk bodde der, og så føltes lokalet plutselig helt luksuriøst. Alt er jo relativt, og med utgangspunkt i Kambodsja var det faktisk gode lokaler vi var i”.

Se også: Wella-UNICEF Making Waves 2016

Undervisningslokalene var noe annet enn hva vi i Norden er vant til. Det var begrenset adgang til elektrisitet, speil med sprekker i og paller med vaklende ben

Engasjement og nysgjerrighet
Totalt var det 19 studenter som fikk intensiv trening, og 11 nybegynnere som fikk en introduksjon til frisørfaget. Nytt i år var at mentorene også avholdt en ”training for trainer”-session for syv frisørlærere, for å utvide deres kunnskaper så de fortsatt kan levere utdannelse av høy kvalitet til elevene.

”Elevene var enormt forskjellige og kom fra virkelig forskjellige bakgrunner. Men noe som var svært generelt for dem var deres ydmykhet og deres enorme engasjement og nysgjerrighet. Vi var ikke i tvil om at de ønsket å suge alt de overhodet kunne til seg”.

Et sterkt team
I løpet av prosjektets gang ble elevene trent opp i grunnleggende teknikker. Alt fra klipp og farge til ergonomi og kundehåndtering. Ved å dele sine kunnskap inspirerte mentorene elevene til selv å ta kontroll over sin fremtid som frisør og gi dem en stabil grunn å stå på.

På tross av at mentorteamet aldri hadde møttes før reisen ble de raskt et team med stort T.
”Vi hadde det mest fantastiske team, og vi fungerte bare vanvittig godt sammen, noe som var virkelig befriende da vi var veldig forskjellige. Men vi kom virkelig godt overens og gjorde plass til alle - både mellom mentorer og med elevene. Det var så vilt å merke den kjemien vår gruppe hadde, og jeg blir så varm innvendig av å tenke på all den tid og all den undervisning vi har delt sammen. Disse menneskene har blitt familie”.

Mentorenes teamwork og glede smittet av på eleveneMentorenes teamwork og glede smittet av på elevene.

En lys fremtid
Mentorenes glede smittet av på elevene og gjorde at undervisningen ble både lærerik og morsom. Den eneste utfordring som møtte dem var språket.

”Noen av elevene kunne litt engelsk, men de fleste forstod ikke et ord. Vi hadde to tolker som hjalp til, men med ti mentorer og omkring 20 elever var det vanskelig for dem å følge med. Derfor ble kroppsspråket utrolig viktig. På den måten kunne vi snakke samme språk”.

Til tross for språkutfordringen tviler mentorene ikke på at de har gjort en forsjkell for elevenes fremtid. ”Jeg blir rørt bare ved tanken om hvordan det føltes å merke disse menneskenes takknemlighet. Å merke hvor mye det betød for dem at vi investerte i dem, trodde på dem og så en lys fremtid for dem”.

På tross av at elevene ikke kunne engelsk var det ikke noe problem å kommunisere. Kroppsspråket er universelt, og gleden som elever og mentorer ga hverandre er ubeskrivelig.
På tross av at elevene ikke kunne engelsk var det ikke noe problem å kommunisere. Kroppsspråket er universelt, og gleden som elever og mentorer ga hverandre er ubeskrivelig.
Elevenes engasjement og takknemlighet var ikke til å ta feil av. De ville ha så mye som mulig ut av dagene sammen med mentorene
Elevenes engasjement og takknemlighet var ikke til å ta feil av. De ville ha så mye som mulig ut av dagene sammen med mentorene. 

Stor takknemlighet
Ravin og Maria er begge utrolig takknemlige over å ha vært en del av prosjektet og reisen. Ikke bare selve reisen til Kambodsja, men også den personlige reisen som den innebar. Selv om formålet med prosjektet var å hjelpe til med å endre livet for de utsatte elevene i Kambodsja, er det tydelig at det også har endret livet for mentorene.

”Det er så vigtig å elske det man gjør. Vi skal være takknemlige for alt fra lokalet vi arbeider i til at vi har tak over hodet, og at vi arbeider for å leve og ikke for å overleve. Jeg har gjort masse i min karriere inntil videre, men det her er det jeg er aller mest stolt over. Det jeg har gitt til elevene og til meg selv. Jeg anbefaler alle mine frisørkollegaer å søke neste år”.

Også Maria råder alle frisører til å ta del i opplevelsen som frivillig for Making Waves.
”Man kan ikke beskrive hva det gjør ved deg som menneske å hjelpe andre utsatte mennesker på denne måten. Man forventer en reise hvor man skal ut å gjøre en forskjell for dem, men man kommer selv hjem med en følelse av at disse menneskene har vært med på å endre dig. De har vist deg hvordan du blir den beste utgave av deg selv. Hvem har ikke lyst til å oppleve det?”

Tekst: Camilla Svensson (Kristine Larsen red.)
Fotograf: Wella Professionals og privat

Se flere bilder i galleriet her!

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Catwalk Ponytails fra Balmain Hair Couture

Catwalk Ponytails fra Balmain Hair Couture

Ønsker du en rask løsning på en flott frisyre? Nå kan du få Catwalk Ponytails fra Balmain Hair Couture. Disse fantastiske ponytails ha blitt observert på catwalks verden over.
Nõberu of Sweden lanserer tørrsjampo

Nõberu of Sweden lanserer tørrsjampo

Nõberu of Sweden lanserer en ny tørrsjampo som bygger volum og tekstur til din frisyre. Det gjør fett hår og hårbunn mattere og fresher opp håret mellom sjamponeringene.
Cutrin Aurora - Nytt blekepulver for nordisk hår

Cutrin Aurora - Nytt blekepulver for nordisk hår

Et tradisjonelt blekepulver som passer til mange forskjellige lystoningsteknikker. Gir også utmerket lystoningseffekt for mørkt eller farget hår. Lystoningseffekt: opptil 7 nivåer.
Nordic Treat Hydrogel Patch øyemaske

Nordic Treat Hydrogel Patch øyemaske

Nordic Treat Eye Hydrogel Patch reduserer fine linjer og rynker, poser og mørke ringer under øynene og gjenoppliver hudens naturlige glød og fuktighet
INFINITY STYLER stylingjern fra HH Simonsen

INFINITY STYLER stylingjern fra HH Simonsen

Stylingjernet INFINITY STYLER fra HH Simonsen har flere unike detaljer og funksjoner, slik som bevegelige plater, touch panel og temperaturjustering.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

L'Oréal Professionnel og Toni & Guy inviterede til 'London Fashion Week'

L'Oréal Professionnel og Toni & Guy inviterede til 'London Fashion Week'

Det var et brag af en aften, der blev afholdt på det famøse Tivoli Hotel, da L'Oréal Professionnel sammen med Toni & Guy inviterede til et farverigt show.
British Hairdressing Awards 2017

British Hairdressing Awards 2017

Over 1500 av Storbritannias største talenter innen frisørbransjen deltok på British Hairdressing Awards 2017 for å hylle landets mest kreative stylister.
Hair Collection feiret 30 år

Hair Collection feiret 30 år

Hair Collection feiret 30 år i bransjen med et fantastisk show, med hårvisning, foredrag og dans. Les mer og bli bedre kjent med Hair Collection her!
Fokus på skjegg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skjegg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands inviterte til workshop i sitt Creative Studio, og Igor Pavlovski Sule fra H2 Barber&Sons coachet om skjeggtrimming, barbering og herrefrisyrer
Trender opp av havet fra Sebastian Professional

Trender opp av havet fra Sebastian Professional

Sebastian Professional har hentet inspirasjon fra havet, og nylig viste de siste trend – krøller, bølger og wet look, og lanserte produktserien Twisted.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Svetlana Jouini

Svetlana Jouini

På kort tid lærte hun norsk, tok nok svennebrevet og åpnet Studio S Style i. Da salongen åpnet i 2003 var hun eneste ansatte - I dag er det 8 ansatte i et fantastisk team. Les historien om Svetlana og hennes vei til den internasjonale Color Zoom-finalen i Stockholm.

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén viser deg hvordan du kan lage elegante frisyrer på deg selv eller dine kunder. Se videoen og lær hvordan du lager denne romantiske oppsetningen!
Hair Magazine deltok på Salon International 2017

Hair Magazine deltok på Salon International 2017

Hair Magazine var på plass ved dette års Salon International. Se en liten video fra messen her.
Trevor Sorbie på Salon International 2017

Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie kommer til årets Salon International. Få en teaser på hva dere kan forvente av showet hans i videoen her.
Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

La deg inspirere av Björn Axéns seneste "How to get the look" video. Her viser de deg hvordan man kan lage perfekte klassiske krøller, ypperlige til sommerferstene!
Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

The BLAZOR – navnet er en blanding av ordene "Blade" og "Razor" - og er en innovasjon på markedet. Verktøyet lar deg klippe håret akkurat slik du vil ha det!