LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Det glade 80-tallet

Skulderputer, ballongjeans, leggvarmere og neonfargede pumps. Lyse farger og fargerike personligheter preget 80-tallet, og håret, det skulle være stort! Alt som kunne skape volum i både høyde og bredde var populært. Noen av de viktigste stikkordene for dette tiåret er permanent og tupering, og selvfølgelig hårspray. Masse hårspray.

Selv om hele håret måtte ha riktig volum, så var det først og fremst «I”m-Closer-to-God-Than-You bangs», altså den eksplosive panneluggen, som var spesielt utsatt for tuperingskammen og sprayflasken. Altså var luggen et viktig element for både kvinner og menn, kassadamer og filmstjerner, sportsprofiler og hardrockere..

Det var nå kvinnene virkelig begynte å finne sin plass på arbeidsplassen. Det store håret og den sterke sminken var et maktsymbol. Rosa, lilla, blå og turkis prydet øyelokkene til mange kvinner, sammen med en trendy blå maskara. Kvinnene hadde buskete øyenbryn à la Brooke Shields akkurat som i dag, og mennene var glattbarbert eller inspirert av Tom Sellecks ikoniske bart

Mange har ledd (og skjemtes) over 80-tallets frisyrer i senere tid, men faktum er at vi har sett mange av dem på den røde løperen og catwalken i de siste sesongene. Hockeysveisen, tuperte krøller og volum er tilbake.

Tuperingskammen og sprayflasken var et must på 80-tallet.Tuperingskammen og sprayflasken var et must på 80-tallet.

Flat-toppen
Platecoveret til modellen og artisten Grace Jones sitt album «Nightclubbing» fra 1981 er et av tiårets mest ikoniske cover. Der portretteres Jones på samme måte som en mann i en Armani-jakke, med sigarett i munnen og håret i en flat-top. Frisyren var populær blant menn på 50-tallet, men den forsvant på 60- og 70-tallet da lengre frisyrer gjorde sitt inntog. Grace Jones åpnet opp for at kvinner kunne bære denne grafiske frisyren, og som alltid på 80-tallet: jo høyere, jo bedre.

Flat-toppen har siden blitt særlig forbundet med menn i militæret, men nå ser vi den igjen på kvinner på catwalken rundt omkring i verden. Frisyren oppnår man enklest med en trimmer. Sidene og nakken klippes ned så kort som mulig og går i en svak kurve opp til den rette toppen. Selv om flattoppen kjennetegnes med sin kantede form, kan den varieres i det uendelige med forskjellige vinkler, lengder, teksturer og kontraster.

Grace Jones i sin ikoniske flat-topp på omslaget av hennes oppsiktsvekkende album, Nightclubbing.Grace Jones i sin ikoniske flat-topp på omslaget av hennes oppsiktsvekkende album, Nightclubbing.

Hockeysveisen
Ape Drape. Beaver Paddle. Business in front, party in the back. Kjært barn har mange navn, og 80-tallets mest elskede og forhatte frisyre, hockeysveisen, har mange. Dens karakteristiske trekk er kortklippet hår foran og på sidene, kombinert med lange lokker bak. Både menn og kvinner kan ha frisyren, selv om det er flest menn som har vist interesse for den. Hockeysveisen er en kombinasjon av to frisyrer fra to verdener. Den korte, profesjonelle og den lange, opprørske. Den passer inn både på jobb og på nattklubb, eventuelt ingen av stedene.

Etter at hockeysveisen nådde sitt høydepunkt på 80-tallet, har frisyren via populærkulturen først og fremst blitt forbundet med lav status, det å være u-trendy og til og med fremmedgjøring. På begynnelsen av 2000-tallet kunne man observere moderne, hippe versjoner av frisyren, og i dag er den mer og mer en del av motebildet. Den tekniske kunnskapen er mer utviklet, og hockeysveisen som i dag setter trenden, skiller seg vesentlig fra de fleste ofte hjemmeklipte 80-tallsfrisyrene, både når det gjelder håndverk og styling. Men om den nye hockeysveisen når ut til folk i samme grad som på 80-tallet, det får tiden vise.

Hockeysveisen er på vei tilbake, selv om den skiller seg litt fra den klassiske.Hockeysveisen er på vei tilbake, selv om den skiller seg litt fra den klassiske.

Omfangsrike krøller
Ingen frisyre er vel mer forbundet med 80-tallet enn det store, permanent-håret? Jo større, høyere og krøllete, jo bedre. Salongene har aldri luktet så mye permanentvæske som under dette krøllete tiåret. Bakgrunnen for den krøllete trenden var delvis fordi enkelte kjendiser hadde dukket opp med stort volum og delvis fordi kjemikaliene var blitt mer skånsomme mot håret.

Permanenten kunne, i motsetning til krølltangen, lage krøller i det strieste håret og var derfor en stor suksess. Foruten at det var en populær behandling i salongene, ble også hjemmepermanenten hyppig brukt, med varierende resultater

På 80-tallet skulle de små krøllene gjerne tuperes for å skape et stort puddelhår. Etter at volumet «døde ut» har det ved flere anledninger blitt diskutert om permanent er på vei tilbake, og ja, det er det, men i en annen form. Store hårruller og mer skånsomme kjemikalier gir kunder som ønsker myke strandkrøller og volum flere muligheter, men mange frisører unngår begrepet ”permanent”. På catwalken og frisørshow rundt om i verden ser man stadig vekk frisyrer med store krøller, så hvem vet når trenden er tilbake?

Sarah Jessica Parker med et stort og krøllete hår i 1985.Sarah Jessica Parker med et stort og krøllete hår i 1985.

Glamrock, halleluja!
Det er en kjent sak at musikk har stor innflytelse på mote. På 80-tallet blomstret musikkindustrien, og mange subkulturer dukket opp. Hardrock ble populært, og band som Kiss, Aerosmith og Europe påvirket menns mote, og ikke minst hårfrisyrene.

På 70-tallet lot menn håret vokse seg langt, og på 80-tallet skulle volumet maksimeres. På midten av 80-tallet hadde alle rockestjerner og deres fans langt hår, og hver måned ble det brukt mye penger på hårspray for å få volumet til å passe til musikken som strømmet ut av høyttalerne. Puddelhåret var født

Hardrocken fikk en ny undergruppe, nemlig glamrocken, med både musikere og tilhengere som våget å kle seg feminint med sminke og tilbehør, uten å miste sin maskulinitet. Håret var akkurat som innen hardrocken: stort, langt og fylt med hårspray og gelé. Dessuten kunne det gjerne være farget, bleket eller sort med lyse striper.

Medlemmene i rockegruppen Europe rocket puddelfrisyren.Medlemmene i rockegruppen Europe rocket puddelfrisyren.

Text: Camilla Svensson

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Nordic Treat Hydrogel Patch øyemaske

Nordic Treat Hydrogel Patch øyemaske

Nordic Treat Eye Hydrogel Patch reduserer fine linjer og rynker, poser og mørke ringer under øynene og gjenoppliver hudens naturlige glød og fuktighet
INFINITY STYLER stylingjern fra HH Simonsen

INFINITY STYLER stylingjern fra HH Simonsen

Stylingjernet INFINITY STYLER fra HH Simonsen har flere unike detaljer og funksjoner, slik som bevegelige plater, touch panel og temperaturjustering.
Circle Chronicles - en ny serie fra Davines

Circle Chronicles - en ny serie fra Davines

Rens hodebunnen og slipp glansen løs. Revitaliser hår og hodebunn med ny energi og glans etter en stressende dag. Reparer håret og gjenopprett energi, glans og fuktighet.
JAGUAR 85th anniversary edition

JAGUAR 85th anniversary edition

Historien til JAGUAR’s suksess begynte I 1932. JAGUAR feirer dette jubileet med sin 85th anniversary edition. To statement-sakser for dagens stylister. Les mer her!
Björn Axén i nytt design

Björn Axén i nytt design

Björn Axén har gitt sin klassiske hårpleie- og stylingserie en ny, stilren design med fokus på kunnskap og innovasjon, som tilbyr det hvert hår behøver.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Hair Collection feiret 30 år

Hair Collection feiret 30 år

Hair Collection feiret 30 år i bransjen med et fantastisk show, med hårvisning, foredrag og dans. Les mer og bli bedre kjent med Hair Collection her!
Fokus på skjegg i HeadBrands Creative Studio

Fokus på skjegg i HeadBrands Creative Studio

HeadBrands inviterte til workshop i sitt Creative Studio, og Igor Pavlovski Sule fra H2 Barber&Sons coachet om skjeggtrimming, barbering og herrefrisyrer
Trender opp av havet fra Sebastian Professional

Trender opp av havet fra Sebastian Professional

Sebastian Professional har hentet inspirasjon fra havet, og nylig viste de siste trend – krøller, bølger og wet look, og lanserte produktserien Twisted.
Salon International 2017

Salon International 2017

Tre intensiva dagar i London med massor av frisörer, leverantörer och inspiratörer från hela Europa. Läs och se mer från den händelserika helgen här!
Wella Professionals TrendVision 2017 i London

Wella Professionals TrendVision 2017 i London

For 15. året på rad ble den verdensomspennende Wella TrendVision Awards arrangert i London 2017, med nye trender og kreativitet i massevis. Se mer her!

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Shlomi Ruimi (Q&A)

Shlomi Ruimi (Q&A)

Vi stilte vinneren av Årets lærling 2016 - Shlomi Ruimi 15 spørsmål! Se hans fantastiske vinnerbilder og se hva han svarte her.
Salong Gevir

Salong Gevir

Den trendy frisørsalongen gevir viste det siste innen hårtrender i samarbeid med Kerastase og Shu Uemura. Hair Magazine dekket eventet, les mer her!

Nyeste videoer se flere videoer

Hair Magazine deltok på Salon International 2017

Hair Magazine deltok på Salon International 2017

Hair Magazine var på plass ved dette års Salon International. Se en liten video fra messen her.
Trevor Sorbie på Salon International 2017

Trevor Sorbie på Salon International 2017

Fantastiske Trevor Sorbie kommer til årets Salon International. Få en teaser på hva dere kan forvente av showet hans i videoen her.
Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

Björn Axén - How to get the look - Krøller med krølltang

La deg inspirere av Björn Axéns seneste "How to get the look" video. Her viser de deg hvordan man kan lage perfekte klassiske krøller, ypperlige til sommerferstene!
Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

Tondeo presenterer BLAZOR - Nytt revolusjonerende hårklippeverktøy

The BLAZOR – navnet er en blanding av ordene "Blade" og "Razor" - og er en innovasjon på markedet. Verktøyet lar deg klippe håret akkurat slik du vil ha det!
Procare24/7 foliemaskin hos Tendenz

Procare24/7 foliemaskin hos Tendenz

Procare24/7 gjør det kostnads- og tidsbesparende for deg og din salong. Se video demonstrasjon her!