LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

20-tallet - Ut med det gamle, inn med det nye

20-tallet var svært preget av første verdenskrigs etterdønninger og kvinnenes frigjørelse. Det var nå elektrisitet, biler og kinoer ble tilgjengelig for allmennheten. Moten som vi kjenner den i dag begynte å ta form, med Coco Chanels lille sorte i spissen. Klærne ble mer avslappede og kjolene kortere, og det samme gjaldt håret. Den korte boben er den frisyren som definerer årtiet, og den ble et symbol på kvinners frihet, rettigheter og muligheter.

Internasjonalt var det fremfor alt Irene Castle og Louise Brooks som ledet bob-trenden som spredde seg over hele verden ved hjelp av andre store stjerner fra det hvite lerretet. Looken kunne kombineres med krøller, bølger, sideskill eller med lugg. For å holde den korte boben på plass ble hårnålen oppfunnet.

Skuespilleren Louise Brooks er ikonisk for 20-tallet med sin korte, rette bob som fikk navnet Dutchboy bob eller ’den svarte hjelmen’.Skuespilleren Louise Brooks er ikonisk for 20-tallet med sin korte, rette bob som fikk navnet Dutchboy bob eller ’den svarte hjelmen’.

Selv om den kinnbenskorte boben var trendy og mange unge kastet seg over trenden, var det ikke helt smertefritt å omfavne den. Flere frisører vegret seg for å klippe kvinner korthåret og det var mange som var motstandere av den nye trenden som visket ut linjene for hva som var ansett som mannlig og kvinnelig.
Når frisørene valgte å akseptere trenden og økte sine kunnskaper, ble boben også utviklet mer. En av favorittene var den oppklipte boben som viste hårlinjen og smalnet ut i en v i nakken.
Fingerbølger
For å myke opp bobens skarpe kanter ble fingerbølgene skapt, og de ble ekstremt populære på 20- og 30-tallet. Med dagens stylingverktøy er det relativt enkelt å skape fingerbølger, selv om det fortsatt krever en del øving og finesse. På 1920-tallet ble bølgene skapt ved at man ved hjelp av fingrene og en kam formet det fuktige håret i rette s bølger. Bølgene ble holdt på plass ved hjelp av spenner til de tørket og ble fiksert med gelé eller hårspray.

Den måten å skape bølger og tekstur i håret på fungerte ikke kun på krøllet hår, men kunne også anvendes av de som hadde rett hår til å skape den trendy looken. Marcell-bølger, som ligner fingerbølger, var også populære, men ble i stedet skapt med en oppvarmet varmetang. Ved hjelp av varmen ble bølgene mer tydelige og definerte, sammenlignet med mykheten hos fingerbølgene.

Fingerbølgene myket opp den skarpe bobben og ga tekstur, også til rett hår.Fingerbølgene myket opp den skarpe bobben og ga tekstur, også til rett hår.

Se også: Fra da til nå - Stylingverktøy gjennom tidene

Guttefrisyren

De mer vågale kvinnene gikk all-in og anskaffet den enda mer guttete looken med «The Eton Crop». Navnet kommer fra Eton College i London der guttene på den tiden hadde litt lengre hår enn hva som var tidstypisk. Klippen ble ikke skapt for å gi kvinner et mer maskulint uttrykk, det var mer en måte å enklere kunne bære tidens klokkeformede hatter og accessoirer.

Josephine Baker var en velkjent jazzartist som personifiserte frisyren og gjorde den enda mer glamorøs. Ved hjelp av pomade ble håret glattet ned mot hodet med et par strategisk plasserte bølger langs ansiktet, også kalt «kyss», for et mer feminint uttrykk. Det skal sies at denne looken levde i relativt kort tid og det var kun de mest viljesterke kvinnene som våget seg på den.

Jazzartisten Josephine Baker gjorde et varig inntrykk med sin glansfullr, kortr frisyre på 20-talet.Jazzartisten Josephine Baker gjorde et varig inntrykk med sin glansfulle, korte frisyre på 20-tallet.

Jukse-boben
Bare fordi noe er trendy betyr det ikke at ALLE skal ha det. Frisyrene fra starten av 1900-tallet, en løs chignon eller en knute i nakken, var fortsatt populære på 20-tallet og det var mange som ikke ville klippe sitt hår. For de som ville beholde de lange lokkene, men likevel ta del i den trendy, korte stilen, fantes det flere innovative muligheter.
Det lange håret kunne se ut som en kort bob ved å feste det opp med hårnåler. Ved hjelp av et hårbånd holdt frisyren formen. En annen måte var å flette det lange håret i to fletter som man snurret rundt over ørene. Frisyren ble kalt «høretelefonene» ettersom de så ut som høretelefonene man brukte for å høre på radio.

Sist, men ikke minst, fantes det parykker i korte frisyrer, selv om de mot slutten av 20-tallet ble langt mindre vanlige.

”Høretelefonene” var en av frisyrene de som ikke ville klippe seg kort kunne ta i bruk for å skape en trendy look.”Høretelefonene” var en av frisyrene de som ikke ville klippe seg kort kunne ta i bruk for å skape en trendy look.

Tekst: Camilla Svensson (red. Kristine Larsen)

Nyeste produkter se flere produktnyheter

L'Oréal Professionnel introduserer INOA Balayage Ambré

L'Oréal Professionnel introduserer INOA Balayage Ambré

I anledning av INOAs 10-års jubileum introduserer L'Oréal Professionnel nå servicen INOA Balayage Ambré med fire nyanser av rav for den perfekte tone.
Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Celeb Luxury Colorditioner i 10 nyanser hos HeadBrands

Gem Lite Colorditioner er en pigmentert, fargebevarende og styrkende balsam, som gjenoppbygger og reparerer bindingene i håret. Finnes hos HeadBrands.
Nye Cera Wandbar stylingverktøy

Nye Cera Wandbar stylingverktøy

Cera Wandbar er et smidig stylingverkøy som takket være den ergonomiske vinkel gir masse stylingmuligheter uten å belaste håndledd, skuldre eller albue. Les mer her!
CUTRIN BIO+ - velvære for hodebunnen

CUTRIN BIO+ - velvære for hodebunnen

CUTRIN BIO+ er en pleieserie som behandler tørr hodebunn, flass og håravfall skånsomt og effektivt. Nå relanseres serien i nye forpakninger. Se mer her!
SEB MAN - hårpleieserie for menn fra Sebastian Professional

SEB MAN - hårpleieserie for menn fra Sebastian Professional

Sebastian Professional lanserer SEB MAN, en serie for menn med produkter til hår og skjegg, skapt med fokus hva det betyr å være en mann i dagens samfunn. Se mer her!

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell inviterte til et forrykende hårshow på Hårmessen 2018 i Stavanger og viste en rekke nydelige, inspirerende og kreative avant-garde frisyrer.
Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals internasjonale TrendVision 2018 gikk av stabelen i Lisboa, og frisører fra hele verden var samlet til en Creative Retreat Experience. Se mer her!
Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Frisører, leverandører og inspiratorer fra hele Europa møttes for å mingle, mens de tok del i de seneste trends fra noen av bransjens stjerner.
Glamour og luksus på Gold Show i København

Glamour og luksus på Gold Show i København

Motehuset Gold bød 800 frisører fra hele verden til gallakvelden Gold International Show, sirkusartister og flere nye lanseringer i København.
En hel helg med HeadBrands

En hel helg med HeadBrands

Mer en 250 frisører var kommet fra alle Nordens hjørner for å være med på den aller første HeadBrands Xperience – og for en opplevelse det var! En hel helg fylt med inspirasjon, trender og noe for enhver smak.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Maja Provstgaard (Q&A)

Maja Provstgaard (Q&A)

Vi stilte vinneren av Årets Frisør Region 2 - Maja Provstgaard 15 spørsmål! Se hennes fantastiske vinnerbilder og se hva hun svarte her.
Kevin Murphy

Kevin Murphy

Kevin Murphy og teamet jobber backstage på de største moteukene og driver KEVIN.MURPHY. Vi traff Kevin på Top Hair, der han var et av høydepunktene.

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

How to: Shadow Roots hårfarge - video tutorial

How to: Shadow Roots hårfarge - video tutorial

I denne videoen viser Jenny Strebe og Viola Landsky, Schwarzkopf Professional Colourist, hvordan man skaper en reverse balayage med shadow roots. Se video her!
Juleinspirert hestehale med ghd

Juleinspirert hestehale med ghd

ghd viser i denne video hvordan du kan lage en lekker, bølget hestehale med hårpynt, perfekt til julens fester. Se video her!
Naturlige og teksturerte bølger med ghd

Naturlige og teksturerte bølger med ghd

I denne video viser ghd hvordan du får den såkalte "I woke up like this"-look. Naturlige og teksturerte bølger for en kul og sexy look. Se videoen her!
Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

I denne tutorial viser den dyktige Benjamin Martin tre ulike oppsetninger for langt hår som passer perfekt til bryllup, feiringer, jul og nyttårsfester!
ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

I denne video viser ghd hvordan man skaper det perfekte wavy hår med en rettetang.