LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

60-tallet: Opprørets tiår

Stort og stylet, kort og glatt, langt og rebelsk. Hårmoten på 60-tallet var langt fra ensartet. Trendene var mange, og de ble inspirert av blant annet musikk, film og sosiale bevegelser. The Beatles, James Bond og den seksuelle frigjørelsen har alle, på en eller annen måte, påvirket frisyrene. Det var også en rekke tekniske gjennombrudd som påvirket livsstilen på 60-tallet. TV'en fikk en sentral plass i de fleste hjem, masseproduserte møbler ble vanligere og teknikker for bleking, farging og permanent ble forbedret. Det var på 60-tallet at dagens hårfarge ble født, og det var mange som hoppet på trenden.

Frisøren var enhver kvinnes beste venn og tuppering, masse hårspray og hair extensions var nøkkelen til nærmest alle frisyrer. De motebevisste benyttet seg også av luer, pannebånd og blomster som en viktig detalje. Vi husker også de store runde brillene og de knehøye bootsene i plast. 50-tallets konservative samhold ble upopulært blant de unge menneskene. Dette førte til opprør på flere områder - også vist gjennom hårtrends. De stramme og tilrettelagte frisyrene fra 50-tallet ble utfordret av mer frie og korte frisyrer , som ikke nødvendigvis måtte styles. Stort hår og lange lugger - 60-tallet var egentlig de unge og rebelske's tiår.

Se også70-tallet - Mer enn bare hippies

Mopp-toppen

Musikk hadde stor påvirkning på trenden - både innen mote og hår. Allerede på 50-tallet var det rockestjerner og andre artister som satt trenden som ungdommen lagde street fashion av. Denne trenden fortsatte også på 60-tallet, og den mest ikoniske frisyren inspirert av musikk i 60-årene er fra Beatels - også kalt The mopp-topp. Frisyren som tidligere var kjent som Cæsar-klippen fikk nytt liv på 60-tallet. Frisyren er en slags "gryte-sveis" med rett klipp i nakken, går over ørene og med en lang lugg å "slenge med" til lyden av "She loves you". Frisyren startet ut med en kort versjon på begynnelsen av 60-tallet, men ble gjennom tiåret utviklet til en litt mer hippie-lignende versjon med lenger lokker.

I dag er det langt mer normalt å se menn med lengde på håret, men på denne tiden var langt hår et rebellskt symbol for frihet og en rekasjon på den konservatismen som hadde preget årene før. Dette var en synlig protest om det etablerte samfunnet og det gikk ikke ubemerket forbi. Mennene som lot håret vokse kunne har vanskelig for å finne jobb, og kunne også bli nektet skolegang.

Bouffanten

Allerede på 50-tallet ble Bouffanten populær - og på 60-tallet utviklet den seg fra å være rund og liten, til å bli stor og med volum. Denne frisyren var like populær blant unge som gamle, mye fordi den var enkel å få til på egen hånd. Man brukte store krøll-ruller som man snurret håret inn i for å skape høyden fra hodebunnet og deretter ble endelengdene lagt enden utover, eller langs kinnet. Alt avsluttes med en god dose hårspray for å holdre frisyren på plass. Nye teknikker gjorde at frisyren ble enda mer praktisk - og ønskelig. Nye krølljern og elektriske hårfønere gjorde det enklere å skap krøller og høyt løft. Et av de store kjennetegnene på 60-tallet var helt klart volum, og hair-extensions var løsningen til et enda mer volumiøst hår. Denne trenden startet som et party-tilbehør i neonfarger i London, men ble raskt anvendt til hverdagslig bruk i nedtonede farger.


The Beatles var kjente for "mopp-toppen", og hadde stor innvirkning på 60-tallets hårmote, selv om de gjerne var mest kjente for deres nyskapende musikk.

En av 60-tallets største stilikoner verden over, var presidenthustru Jackie Kennedy. Hennes stil med elegante kjoler, bouffantfrisyre og hatter beundres og etterlignes også i dag.

Korte geometriske klipp

I kontrast til de store bouffantene, ble også korte, velklipte frisyrer uten gelé og hårspray en del av 60-tallet. Motekulturen vokste frem og flere og flere kvinner gikk ut i fulltidsarbeid. Det var verken tid eller interesse til å bruke flere timer på å fikse håret. Derfor valgte mange kvinner å klippe håret kort i frisyrer som knapt trengte å styles. Det er nærmest umulig å snakke om 60-tallets korte frisyrer uten å nevne Vidal Sassoon, mannen som befridde kvinner fra de spraytunge trender. Han endret kvinnehåret ved å gjenskape den klassiske bobben slik at den passet til det revolusjonerende tiåret. Sassoons mest kjente frisyre ble derfor kalt "Five-point cut"; Frisyren som kunne styles til perfeksjon ved kun et rist på hodet. Plutselig kunne kvinner dra fingrene gjennom håret og bare la det lufttørke; så var det klart!

En "Five-point cut" er en bobb med fem punkter/kanter; tre bak i en spiss, og én på hver side. Graderingen bak er med på å skape et volum og forlenger også nakken. Den tunge fronten utgår fra et punkt lenger bak på hodet slik at mengden blir stor. På denne måten blir ansiktet markert og innrammet av en tykk lugg som fremhever øynene. 

Det lange håret

Langt, løst hår var en hit gjennom hele 60-tallet, men det var stylet på forskjellige måter. Under den første halvdelen skulle håret helst være flatt og med midtskill. Eventuelt kunne det også børstes bakover og tupéres til en diskret rund bouffant. Det var enda ingen rettetang lansert, så det flate håret ble gjerne skapt ved hjelp av strykejern. Heller ikke varmebeskyttende spray eksisterte, så en plastikkpose måtte stå for dette. 

Under siste del av 60-tallet begynte også den politiske aktivismen å spre seg. Hippie-kulturen representerte en bekymringsløs, men rebellsk attitude som også ble gjenspeilet i hårmoten. Frisyrene for både menn og kvinner ble derfor lenger og mer naturlig. Mange ville ha lugg og den skulle være tjukk og rett, og også helst rekke til under øynbrynene.

Til og med mennene hadde virkelig langt hår mot slutten av dekaden. Til tross for dette var det ikke helt akseptert og førte til at mange forretningsmenn som var tvunget til å ha kort hår på jobb, hadde en langhåret parykk til fritiden.


Noen av datidens kjendiser som bar frisyren var Mia Farrow Mary Quant och Nancy Kwan. Mia Farrow hevder i midlertid at hun selv valgte å klippe seg kort på egenhånd.


Parykkbåndet , også kalt Wig band, et elastisk bånd med rett løshår plassert ved hårfeste var populært i USA på 60-tallet og trenden kom også til Norden. Dog var det i større grad kun hårbåndet som ble populært, og ikke nødvendigvis med løshåret.

Se også: Tilbake til 90-tallet

Tekst: Camilla Svensson
Foto: Getty Images

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

KC Professional Color Mask Art

KC Professional Color Mask Art

Color Mask Art er en direktefarge med gelbasert formel som gir et jevnt og glansfullt resultat og vaskes gradvis ut. Finnes i flere farger. Se mer her!
Wet Brush - Limited edition farger

Wet Brush - Limited edition farger

The Wet Brush er super til å løse floker på en skånsom måte og kan brukes i vått eller tørt hår. Finnes nå i tre forskjellige limited edition farger.
ghd  heat protect spray med UV-beskyttelse

ghd heat protect spray med UV-beskyttelse

ghd heat protection med UV-beskyttelse sprayes i fuktig eller tørt hår og beskytte ditt hår når du styler, krøller eller føner. Perfekt til sommeren!
Hercules Sägemann - The Copper Collection

Hercules Sägemann - The Copper Collection

The Copper Collection fra Hercules Sägemann inneholder tre ulike typer av børster.
System Professional med ENERGYCODE™ COMPLEX.

System Professional med ENERGYCODE™ COMPLEX.

Transformér hårets personlighet og energinivå med System Professional med ENERGYCODE™ COMPLEX, som gir et vakkert hår mer mottagelig for styling og farge.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Etter 50 år har Cosmoprof vokst til å bli et av verdens største arrangement i den profesjonelle skjønnhetsbransjen. Les alt om messen her!
Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Det var ikke en tom stol i rommet da Hair Magazine ble invitert til en trendvisning med Wella Professionals.
Mote med mening 2018

Mote med mening 2018

På tiende året har Berit Olimb bak frisørsalongen Olimb & Co arrangert Mote Med Mening. Under jubileet på Gamle Logen i Oslo skapte hun nettopp mening til bransjen.
Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internasjonale bransjemessen TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf fantes det meste for den som elsker hår i alle fasonger. Les mer og se bildene her!
Eugene Souleiman backstage under NYFW18

Eugene Souleiman backstage under NYFW18

ghd-ambassadøren og Wella Professionals Global Creative Director Eugene Souleiman stylet modellene under New York Fashion Week. La deg inspirere her!

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Kjetil Fevang

Kjetil Fevang

Under Årets frisør 2016 mottok Kjetil Fevang «Publikumsprisen 2016» andre året på rad. Les her hva han tenker om det!

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.
Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén viser lekre festfrisyrer, hvor du kan lære og lage elegante frisyrer på deg eller dine kunder. Se hvordan du lager disse 30-tallsinspirerte bølgene!
Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot har eksplodert på sosiale medier og på veldig kort tid fått over en halv million tilhengere på Instagram. Sjekk ut hvorfor her!
Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén viser deg hvordan du kan lage elegante frisyrer på deg selv eller dine kunder. Se videoen og lær hvordan du lager denne romantiske oppsetningen!