LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

60-tallet: Opprørets tiår

Stort og stylet, kort og glatt, langt og rebelsk. Hårmoten på 60-tallet var langt fra ensartet. Trendene var mange, og de ble inspirert av blant annet musikk, film og sosiale bevegelser. The Beatles, James Bond og den seksuelle frigjørelsen har alle, på en eller annen måte, påvirket frisyrene. Det var også en rekke tekniske gjennombrudd som påvirket livsstilen på 60-tallet. TV'en fikk en sentral plass i de fleste hjem, masseproduserte møbler ble vanligere og teknikker for bleking, farging og permanent ble forbedret. Det var på 60-tallet at dagens hårfarge ble født, og det var mange som hoppet på trenden.

Frisøren var enhver kvinnes beste venn og tuppering, masse hårspray og hair extensions var nøkkelen til nærmest alle frisyrer. De motebevisste benyttet seg også av luer, pannebånd og blomster som en viktig detalje. Vi husker også de store runde brillene og de knehøye bootsene i plast. 50-tallets konservative samhold ble upopulært blant de unge menneskene. Dette førte til opprør på flere områder - også vist gjennom hårtrends. De stramme og tilrettelagte frisyrene fra 50-tallet ble utfordret av mer frie og korte frisyrer , som ikke nødvendigvis måtte styles. Stort hår og lange lugger - 60-tallet var egentlig de unge og rebelske's tiår.

Se også70-tallet - Mer enn bare hippies

Mopp-toppen

Musikk hadde stor påvirkning på trenden - både innen mote og hår. Allerede på 50-tallet var det rockestjerner og andre artister som satt trenden som ungdommen lagde street fashion av. Denne trenden fortsatte også på 60-tallet, og den mest ikoniske frisyren inspirert av musikk i 60-årene er fra Beatels - også kalt The mopp-topp. Frisyren som tidligere var kjent som Cæsar-klippen fikk nytt liv på 60-tallet. Frisyren er en slags "gryte-sveis" med rett klipp i nakken, går over ørene og med en lang lugg å "slenge med" til lyden av "She loves you". Frisyren startet ut med en kort versjon på begynnelsen av 60-tallet, men ble gjennom tiåret utviklet til en litt mer hippie-lignende versjon med lenger lokker.

I dag er det langt mer normalt å se menn med lengde på håret, men på denne tiden var langt hår et rebellskt symbol for frihet og en rekasjon på den konservatismen som hadde preget årene før. Dette var en synlig protest om det etablerte samfunnet og det gikk ikke ubemerket forbi. Mennene som lot håret vokse kunne har vanskelig for å finne jobb, og kunne også bli nektet skolegang.

Bouffanten

Allerede på 50-tallet ble Bouffanten populær - og på 60-tallet utviklet den seg fra å være rund og liten, til å bli stor og med volum. Denne frisyren var like populær blant unge som gamle, mye fordi den var enkel å få til på egen hånd. Man brukte store krøll-ruller som man snurret håret inn i for å skape høyden fra hodebunnet og deretter ble endelengdene lagt enden utover, eller langs kinnet. Alt avsluttes med en god dose hårspray for å holdre frisyren på plass. Nye teknikker gjorde at frisyren ble enda mer praktisk - og ønskelig. Nye krølljern og elektriske hårfønere gjorde det enklere å skap krøller og høyt løft. Et av de store kjennetegnene på 60-tallet var helt klart volum, og hair-extensions var løsningen til et enda mer volumiøst hår. Denne trenden startet som et party-tilbehør i neonfarger i London, men ble raskt anvendt til hverdagslig bruk i nedtonede farger.


The Beatles var kjente for "mopp-toppen", og hadde stor innvirkning på 60-tallets hårmote, selv om de gjerne var mest kjente for deres nyskapende musikk.

En av 60-tallets største stilikoner verden over, var presidenthustru Jackie Kennedy. Hennes stil med elegante kjoler, bouffantfrisyre og hatter beundres og etterlignes også i dag.

Korte geometriske klipp

I kontrast til de store bouffantene, ble også korte, velklipte frisyrer uten gelé og hårspray en del av 60-tallet. Motekulturen vokste frem og flere og flere kvinner gikk ut i fulltidsarbeid. Det var verken tid eller interesse til å bruke flere timer på å fikse håret. Derfor valgte mange kvinner å klippe håret kort i frisyrer som knapt trengte å styles. Det er nærmest umulig å snakke om 60-tallets korte frisyrer uten å nevne Vidal Sassoon, mannen som befridde kvinner fra de spraytunge trender. Han endret kvinnehåret ved å gjenskape den klassiske bobben slik at den passet til det revolusjonerende tiåret. Sassoons mest kjente frisyre ble derfor kalt "Five-point cut"; Frisyren som kunne styles til perfeksjon ved kun et rist på hodet. Plutselig kunne kvinner dra fingrene gjennom håret og bare la det lufttørke; så var det klart!

En "Five-point cut" er en bobb med fem punkter/kanter; tre bak i en spiss, og én på hver side. Graderingen bak er med på å skape et volum og forlenger også nakken. Den tunge fronten utgår fra et punkt lenger bak på hodet slik at mengden blir stor. På denne måten blir ansiktet markert og innrammet av en tykk lugg som fremhever øynene. 

Det lange håret

Langt, løst hår var en hit gjennom hele 60-tallet, men det var stylet på forskjellige måter. Under den første halvdelen skulle håret helst være flatt og med midtskill. Eventuelt kunne det også børstes bakover og tupéres til en diskret rund bouffant. Det var enda ingen rettetang lansert, så det flate håret ble gjerne skapt ved hjelp av strykejern. Heller ikke varmebeskyttende spray eksisterte, så en plastikkpose måtte stå for dette. 

Under siste del av 60-tallet begynte også den politiske aktivismen å spre seg. Hippie-kulturen representerte en bekymringsløs, men rebellsk attitude som også ble gjenspeilet i hårmoten. Frisyrene for både menn og kvinner ble derfor lenger og mer naturlig. Mange ville ha lugg og den skulle være tjukk og rett, og også helst rekke til under øynbrynene.

Til og med mennene hadde virkelig langt hår mot slutten av dekaden. Til tross for dette var det ikke helt akseptert og førte til at mange forretningsmenn som var tvunget til å ha kort hår på jobb, hadde en langhåret parykk til fritiden.


Noen av datidens kjendiser som bar frisyren var Mia Farrow Mary Quant och Nancy Kwan. Mia Farrow hevder i midlertid at hun selv valgte å klippe seg kort på egenhånd.


Parykkbåndet , også kalt Wig band, et elastisk bånd med rett løshår plassert ved hårfeste var populært i USA på 60-tallet og trenden kom også til Norden. Dog var det i større grad kun hårbåndet som ble populært, og ikke nødvendigvis med løshåret.

Se også: Tilbake til 90-tallet

Tekst: Camilla Svensson
Foto: Getty Images

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Hercules Sägemann Scalp Brush i nye farger

Hercules Sägemann Scalp Brush i nye farger

Scalp Brush fra Hercules Sägemann grer ut håret uten å sitte fast eller rive i håret og gir en behagelig følelse i hodebunnen. Passer alle typer hår.
DRYSTAR 2000, TONDEO – Nå i nye farger

DRYSTAR 2000, TONDEO – Nå i nye farger

DRYSTAR 2000 fra TONDEO er en hårføner med sterk, profesjonell motor og holder opptil 1200 timers bruk, med flere smarte innstillinger for varme.
ghd x Lulu Guinness pink limited edition

ghd x Lulu Guinness pink limited edition

Enda en gang kan du støtte Kreftforeningen og kampen mot brystkreft ved kjøp av ghds pink limited edition - denne gang i samarbeid med designeren Lulu Guinness.
ghd Oval dressing brush

ghd Oval dressing brush

ghd Oval dressing brush er en klassisk hårbørsten med nylonhår som er ideell for den siste finish på enhver frisyre for å tilføre glans og pleie.
Roll-Ka er den nye skånsomme kammen fra Hercules Sägemann

Roll-Ka er den nye skånsomme kammen fra Hercules Sägemann

Roll-Ka fra Hercules Sägemann er en kam med en roller som gjør den skånsom, forenkler kamming samt gjør at den passer ulike typer av produktpåføring.

Nyeste show se flere frisørshow

Sees vi til Salon International 2018 i London?

Sees vi til Salon International 2018 i London?

Salon International slår enda en gang dørene opp for tusenvis av frisører fra hele verden. Som leser av Hair Magazine får du noen eksklusive fordeler.
Innvielse av Davines Village og WWHT i Parma

Innvielse av Davines Village og WWHT i Parma

I løpet av de tre dagene i Parma ble frisørene invitert til en helhetsopplevelse med massevis av hår, bærekraft og finalen i Davines World Style Contest.
Guy Tang demonstrerte fargeteknikker i Oslo

Guy Tang demonstrerte fargeteknikker i Oslo

Guy Tang samlet over 250 engasjerte gjester på Konserthuset i Oslo. De fremmøtte ofret solskinn for fargeteknikker, og fikk se et inspirerende show.
Kevin Murphy - en trendy miljøkjempe

Kevin Murphy - en trendy miljøkjempe

Kevin Murphy og teamet jobber backstage på de største moteukene og driver KEVIN.MURPHY. Vi traff Kevin på Top Hair, der han var et av høydepunktene.
Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Etter 50 år har Cosmoprof vokst til å bli et av verdens største arrangement i den profesjonelle skjønnhetsbransjen. Les alt om messen her!

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Frisørportretter se flere frisørportretter

Morten og Anders Fevang

Morten og Anders Fevang

Sammen med hans to brødre Morten og Anders Fevang – kunne Kjetil Fevang stolt ta i mot prisen «Årets frisørbedrift 2016». Les om brødrenes fantastiske historie og lær dem litt bedre å kjenne her!
Rebecca Taylor

Rebecca Taylor

Rebecca Taylor omtales som fargedronningen, og deler fargerike looks med sine 500.000 følgere på Instagram. Vi møtte Rebecca på Cosmoprof i Bologna.

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Følg med i videoen der Sofia Geideby viser hvordan man lager en enkel, fin og sommerlig frisyre med fletter!
Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.