LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Flott med flettedilla

Bente-Helen Schei er firebarnsmor og hekta på fletter. Det har resultert i over 140.000 Instagram-følgere, og to bestselgerbøker om fletting. – Fletter skal være for alle, sier hun.

Utstyrt med kam og vannspruteflaske, tryller Bente-Helen Schei fram hårfletter. Hun har alltid interessert seg for hår. Og da døtrene Lea (14), Sara (12), Helene (8) og Ella (5) kom, ble det nettopp mye av det - hår.

Flettemamma og flettedøtre

Flettemamma og flettedøtreBåde mor og døtre elsker fletter, og lager gjerne flettefrisyrer på hverandre så ofte de kan

Som en mani

Året er 2012: Fletting tar fullstendig overhånd for firebarnsmoren som bor i Bergen med mann og barn. Hun tenker og drømmer om fletter. Saks med hyssing i saksehodet setter hun mellom knærne og knytter for å få inn teknikker og forstå mønstre.

Bente-Helen har regnet at hun brukte en halv stilling på hobbyen da hun var i fødselspermisjon fra stillingen som avdelingsleder i barnevernet.

– Jeg flettet enormt mye, var helt oppslukt. Det ble som en mani. Når jeg går inn for noe, går jeg «all in». For meg er dette en avsporing i stedet for å se på TV. Å være kreativ og skapende gir meg energi, sier Bente-Helen.

Vakre flettefrisyrerVakre flettefrisyrerVakre flettefrisyrer til enhver anledning

Praktisk
Det første ordet minstejenta lærte seg etter mamma og pappa er «fletter». En dag bestemor er på besøk og tar bilder, snur Ella seg rundt.

– Hun hadde ikke fletter en gang, men så ofte søstrene posere slik, ler moren.

Flettemamma synes hårknyting er praktisk. I familien flettes de tre minste hele tiden. Eldstejenta på 14 ordner håret mest selv.

– Med løst hår blir det for grisete med alle forkjølelsene. Sydenfletter sliter på håret, men de vanlige beskytter! Mannen min fletter innimellom, men som oftest fletter jeg holdbart før jeg reiser bort. Av og til er døtrene våre lei av å ha flette, men nå etterspør de det. Helene ber om fletter for å unngå floker, og fordi det er deilig å få bort håret, sier hun.

Familien har mange gode stunder med flettingen.

– Det er en veldig fin måte å omgås, med kroppskontakt og prat, sier barnevernspedagogen.

Vakre flettefrisyrerVakre flettefrisyrer

Flette-fenomen
Flettemamma ble kjent som følge av Instagram. Det tok straks av. Da begynte Flettemamma å holde kurs for voksne og barn. Da Bergens Tidende kom for å dekke det, ble de interessert. Etter dette fikk de henne til å lage opplæringsfilmer, såkalt tutorials.

– I Norges-sammenheng var jeg tidlig ute. Jeg hadde ingenting å tape, og sendte forespørsel til TV2 om å flette en modell. Dagen etter ringte de. Da fikk jeg 15.000 nye Instagram-følgere første døgn. Jeg har deltatt i God Morgen Norge fire ganger. Som perfeksjonist blir jeg litt nervøs på direkten, men hva er det verste som kan skje? At fletten blir stygg? ler hun.

Navnet Flettemamma kom etter en årlig familietur til Hardangervidda. Med masse unger og navn å holde orden på, kalte en unge henne nettopp det.

– Jeg syntes det var fint, og hadde derfor navnet klart en måned etter. Jeg var så inni flettingen, kunstferdig med bånd og alt, og skulle skrive bok, smiler hun.

Flettemamma lagde en bokproporsjon med «tutorials», en flettebok var noe helt nytt, men da fikk hun avslag fra samtlige store forlag. «Dette er for smalt for det norske markedet» var gjengangeren. Et forlag spurte henne i telefonen om hvorfor i alle dager folk skulle kjøpe en bok med noe de kan se gratis på YouTube.

Men forfatteren gav seg ikke, og kontaktet det lille Forlaget Press. Det ble stor suksess. Etter to dager var «Fletteboka» revet ut av hyllene. Både den og «Fletter for alle» har i alt solgt over 70.000 eksemplarer, og er trykket opp i ni opplag.

– 3.000 solgte eksemplarer er betegnelsen på en bestselger. Dette er bestselgere så det holder, skriver forlaget i en e-post.

Fletteboka selges både på dansk og finsk. I dag er i stedet YouTube inkorporert i bøkene. Ved hjelp av en QR-kode ledes man direkte til instruksjonsvideoen

Vakre flettefrisyrerBentes datter i full gang å lage flotte fletter på sin søster

Alle vil bli flettet
Da hun skulle skrive første bok, skrev hun den ved siden av full jobb. Det ble veldig krevende, og da hun skulle skrive neste bok, sa hun opp jobben for å leve av flettingen en periode. Hun tenker «alt til sin tid», og nå har hun begynt i barnevernet igjen. Et ønske er å holde kurs for frisører, for eksempel på frisørutdanningen.

– Det er overkommelig med turnus i dag og fri en hel uke. Fortsatt har jeg en del flettekurs. Det jeg tror har skjedd, er at fletting har gått fra noe unger vil ha, til at alle vil ha. At fletter er veldig trendy, gjør at mange frisører holder seg oppdatert også på dette. Å lære fletting krever interesse og tålmodighet. Men nå er etterspørselen stor. Alle vil bli flettet!

Hun synes at alle kler fletter, men ikke alle typene.

– Lady Gaga Bow, en sløyfe på hodet, kom til voksne først. Da regnes det som kult å gjøre noe annerledes. Men en del fletter passer best til helt unge, sier hun underforstått.

Manneflette og pappaflette har hun med i bøkene.

– Hvorfor skal hårfletter være en kvinnegreie? Det er mange aleneforeldre der ute. Jeg ønsker å utfordre litt det med fletter og menn, sier hun.

Vakre flettefrisyrer'Flettemamma' Bentes døtre synes det er stas med flettefine frisyrer

Intrikate trender
Flettemamma har for lengst mistet oversikten på hvor mange fletter hun kan. Instagram-profilen teller trolig rundt 800. Den letteste varianten er fiskebeinsfletten. Den kan hun bruke som grunnlag til nye flettestrukturer.

– Vanskeligst er vel sjuflette. Dess flere deler og intrikat, dess sterkere konsentrasjon behøves, sier hun.

Flettemamma tror at flettetrenden for unge voksne vil gå i to retninger.

– Fletter vil fortsette å gjelde i litt rufsete form. En blanding av stramt på siden og løse fletter oppå ser vi i TV-serien Vikings, for begge kjønn. Game of Thrones har også liknende kombinasjon. Motpolen er Kardashian-søsknene med kun to stramme fletter bak ørene. Men de fleste voksne vil ikke ha det. Sideflette som i filmen Frost er også flott. For barn er det Disney-fletter som gjelder, sier hun.

Nå ser hun også at bruder ønsker flettet oppsett.

– Brudesløret passer optimalt med en flette. Det er romantisk. Jeg tar oppdrag av og til, men søker ikke å være konkurrent. Jeg har utrolig respekt for frisørers jobb og oppsett, sier hun.

Selv er hun ikke opptatt av trendene.

– Man kan tenke vidt. Hva føler en seg vel med og kler? Hårtype er også av betydning. Noen fletter er finere på tykkere hår. Men alt hår kan flettes. Det handler bare om å bli kjent med håret.

I dag lager hun fletter mest fra eget hode.

– Jeg ser fletter overalt. Ser jeg en på handlesenteret med flette, må jeg lage en variant av den etterpå. Jeg har laget nyttårsflette flere år på rad. Mine fire døtre står ved siden av hverandre med hvert sitt hår formet som et tall på bildene for å markere det nye året, sier den drevne flettersken.

Nå som hun har nådd det øvre sjiktet i flette-verdenen er drømmen å samarbeide med frisører.

– Ja, det vil være veldig kjekt. Har du jobbet som frisør har du hår i fingrene. Frisører kan masse om hår og kan ta det til et nytt nivå, tror hun.

Ved å lære seg fletting kan en også skille seg ut markedsføringsmessig.

– Mange liker å få en flott flette. Det tar ikke lang tid, i stedet kan en føne mindre. En kan også lage fake flette med mange gummistrikker. Det er veldig fint. Ofte skal kunder ut på en fest eller arrangement etter et frisørbesøk. Å avslutte klippen med å spørre: Har du lyst på en kul flette? Det tror jeg mange vil benytte seg av.

Denne artikkel kan også leses i Hair Magazine utgave 2, 2017.

Tekst: Guri Haram

Foto: Martin Håndlykken

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Fudge Vinyl Pomade - Nå hos HeadBrands

Fudge Vinyl Pomade - Nå hos HeadBrands

Vinyl Pomade er en pomade med medium hold som er lett å vaske ut. Pomaden beskytter mot luftfuktighet og tilfører fuktighet og glans uten å tynge håret.
System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

Nå introduserer Wella Professionals System Professional med ENERGYCODE COMPLEX, som er designet for å gi et synlig vakrere og sunnere hår. Les mer her!
KMS nye Style Primers

KMS nye Style Primers

Avslappet og enkelt - men med fantastisk stil. Den attituden opplever man spesielt i Melbourne. Dette har inspirert til de nye KMS Style Primers.
@Pure Pigments - Nyhet fra Goldwell

@Pure Pigments - Nyhet fra Goldwell

Goldwell presenterer deres helt nye innovasjon i hårfarge, @Pure Pigments, og åpner dermed opp for en helt ny dimensjon av fargeresultater. Les mer her!
Groomingbørster fra Hercules Sägemann

Groomingbørster fra Hercules Sägemann

En serie med beskyttende og skånsommme børster fra Hercules Sägemann skapt av kvalitetsmateriale.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Det var ikke en tom stol i rommet da Hair Magazine ble invitert til en trendvisning med Wella Professionals.
Mote med mening 2018

Mote med mening 2018

På tiende året har Berit Olimb bak frisørsalongen Olimb & Co arrangert Mote Med Mening. Under jubileet på Gamle Logen i Oslo skapte hun nettopp mening til bransjen.
Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internasjonale bransjemessen TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf fantes det meste for den som elsker hår i alle fasonger. Les mer og se bildene her!
Eugene Souleiman backstage under NYFW18

Eugene Souleiman backstage under NYFW18

ghd-ambassadøren og Wella Professionals Global Creative Director Eugene Souleiman stylet modellene under New York Fashion Week. La deg inspirere her!
Intercoiffures nordiske kongress leverte i verdensklasse

Intercoiffures nordiske kongress leverte i verdensklasse

I år stod Sverige som vertsland og styret arrangerte en helg som virkelig inneholdt alt - og litt til. Les mer og se bildene her.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Marta Spizewska

Marta Spizewska

Reiser, glamorøse shows og utdannelse verden over. Hair Magazine stjal litt tid med Marta Spizewska, kreativ sjef for Wella i Norden.
Lord Jack Knife

Lord Jack Knife

Drømmen til Lord Jack Knife var ikke å bedrive dameklipp i frisørsalong. I stedet er han i dag head barber på PelsPels, samt flyr verden rundt og underviser andre i barberfaget. Drømmejobben deler han gjerne med frisører med fascinasjon for herrehår.

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.
Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén viser lekre festfrisyrer, hvor du kan lære og lage elegante frisyrer på deg eller dine kunder. Se hvordan du lager disse 30-tallsinspirerte bølgene!
Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot har eksplodert på sosiale medier og på veldig kort tid fått over en halv million tilhengere på Instagram. Sjekk ut hvorfor her!
Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén viser deg hvordan du kan lage elegante frisyrer på deg selv eller dine kunder. Se videoen og lær hvordan du lager denne romantiske oppsetningen!