LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Hodebunnspsoriasis - Hva bør man vite som frisør?

Som frisør kan man en gang i blant møte på kunder som opplever ulike hår- og hodebunnsplager. Da kan det være godt å vite hvordan du best kan hjelpe de kunder som er påvirket, og her får du gode råd og tips for flass og psoriasis.

– Som frisør kan du hjelpe din kunde i stolen til å forstå hva som er flass og hva som er psoriasis, forteller Ragnar Akre- Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet. Han har lang erfaring med å informere og rådgi frisører.

Ragnar forteller at noen blir engstelige når de ser skjell, plakk og røde flekker i hodebunnen. Dette kan sitte i hårfestet bak i nakken og bak ørene. Kunnskap er avgjørende.
– Flass er mer dryss. Psoriasis manifesterer seg som tykkere skjell og større flak. Det er en stor hjelp at frisørene kan si til kunden at sårene i hodebunnen ikke bare er flass, og at de anbefaler et legebesøk.

Ragnar Akre-Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet.– For frisører, kan psoriasis være en utfordring, de merker med en gang hva som ikke bare er flass sier Ragnar Akre-Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Psoriasis- og eksemforbundet.

Psoriasis behøver ikke bety at kundene mister muligheten for å klippe seg, farge håret eller ta permanent. Det påvirker heller ikke hårveksten.
– Men noe hårtap kan forekomme, fordi håret ikke så lett kommer igjennom enkelte steder. En annen utfordring er at hvis man grer seg hardt, rives plakk og skorper av, og man kan få røde merker eller sår som er ubehagelige og smertefulle.

Se også: Frisør Patricia Zajdel om hårtap

Ragnar mener det er viktig å kommunisere fordi personer med psoriasis føler seg ofte udelikate, og sykdommen kan være en psykisk belastning.
– Det å ikke kunne gå med elegante sorte bluser eller jakker, er en utfordring. Flass er ille, men psoriasis er verre og mer kronisk.

Behandling er mulig
– I den lyse årstiden med mye sol og lys, kjenner mennesker med psoriasis seg bedre i hodebunnen. De bruker mindre klær og kjenner seg bedre på kroppen. På sommeren er det lettere å ha kort hår og da blir hodehuden bedre for mange. Og ved å endre frisyren, er det også mulig å få mer oversikt på hodebunnen.

Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.

Det finnes midler som hjelper. Det er viktig at frisører kan informere om spesialshampoo og kremer. Spesialshampoo behandler milde utslag og kremene smøres inn i hodebunnen.
– Vanlige leger kan ikke så mye om slike medikamenter, men apotekene har farmasøyter som er dyktige på å gi råd. Tipset til kundene er derfor å henvende seg på apoteket, hvor sjefen er en farmasøyt og be om råd for sitt tilfelle.

Er tilstanden mer alvorlig, med utslett også andre steder på kroppen, bør man gå til en lege, og aller helst en hudlege.
– Det er ikke bagateller å ha psoriasis i hodebunn. Pasienter kan utvikle følgesykdommer som høyt blodtrykk, hjertelidelser og psykiske plager. Derfor kan frisørene bidra på en utmerket måte med å gi nyttig informasjon. Psoriasis- og eksemforbundet har små informative brosjyrer med verdifull informasjon. De er også enkle å ha med i vesken. Vi har også mye nyttig informasjon på nettsiden Levmedpsoriasis.no, og vi lager et informativt magasin, Hud & Helse, som kommer ut fire ganger årlig og gir løpende veiledning og råd til folk som har psoriasis, psoriasisartritt, atopisk eksem og andre hudsykdommer.

Turid Thune, seksjonsoverlege ved Helse Bergen HF er enig i at pasienter trenger god informasjon om hva som hjelper.
– Hodebunnen er et av de vanligste områdene å få utslett. Psoriasis, og psoriasis i hodebunnen, er ikke en farlig sykdom, men hos enkelte personer kan sykdommen bli veldig utbredt og gi betydelige plager. Dersom en kunde har sår eller utslett i hodebunnen og ikke har fått en diagnose, bør frisøren be pasienten ta kontakt med fastlegen sin. Det finnes en rekke reseptbelagte medikamenter for hodebunnen. Tjæreholdig shampoo har vist seg å ha effekt. Det finnes også reseptfrie produkter som kan være med på å løse opp de tykke skjellene på utslettet som er typiske ved psoriasis, avslutter Turid Thune.

Turid Thune, seksjonsoverlege ved Helse Bergen HF.– Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom som rammer over 2 % av befolkningen. Psoriasis dukker oftest opp i ung voksen alder. Hodebunnen er et av de vanligste områdene å få utslett forteller Turid Thune, seksjonsoverlege ved Helse Bergen HF.

Her er Ragnars råd til personer med psoriasis i hodebunnen:
– Pass på at huden er myk, smør deg inn. Bruk gjerne spesialshampoo fra apotek.
– Vær ute i solen. Lysbehandling hjelper. Det er også mulig å søke om plass på behandlingsreiser til varmere strøk.
– For alvorlige utslag, bruk legens anbefalte medikamenter, som sprøyter eller tabletter.
– Vær fysisk aktive, gå turer, bruk marka, ta sykkelturer og unn deg et sunt kosthold. Spis mer frukt og grønt, og husk å spise variert mat. Sjekk gjerne om det er matvarer du ikke tåler.

Verdt å vite om psoriasis
Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.
Årsaken er at immunforsvaret løper løpsk. Det vil si at psoriasis er en autoimmun sykdom, som reagerer på sin egen kropp ved at kroppens immunsystem angriper friske celler og ødelegger dem og vevet. Utbrudd kan oppstå etter sjokk, infeksjon, stress eller skade som følge av for eksempel et knust ledd. 2-3 % av Norges befolkning har psoriasis. Mange flere i Nord-Norge er plaget. Fordelingen mellom menn og kvinner er likt.

Tekst: Gunnhild Bjørnsti
Foto: Overlegeforeningen

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid gjenoppretter styrke og fylde i skjørt og fint hår, gir vitalitet til hårfibrene og et mykere og sunnere hår.
TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS kombinerer klassisk estetikk og ergonomisk design, med høykvalitets dyp sort metallisk lag som sørger for beskyttelse mot nikkel for allergikere.
Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Serien 'Ultimate Color Repair' utvides nå med Ultimate Color Repair Mask, en dyptvirkende kur til fargebehandlet hår som kapsler inn fargen og reparerer håret.
Structure by JOICO

Structure by JOICO

Structure by JOICO er en kompakt stylingserie med unisex stylingprodukter som har som formål å omfavne individualitet og den unike stil. Les mer her!
Davines - The century of light

Davines - The century of light

The century of light er skapt for å beskytte håret mot oksidativ skade som kan svekke håret under bleking eller lysning, med den eksklusive Hair Protective Booster.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Premiere - Nordic Hair Awards

Premiere - Nordic Hair Awards

Vi er stolte av å kunne invitere deg til nordens største møteplass for frisører, Nordic Hair Awards og Nordic Hair Expo. Les mer og finn early bird-billetter her!
Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Frisører fra hele verden ferdes gjennom fantastisk utsikt for å omgås over landegrensene, dele erfaringer og inspireres av hverandre med Intercoiffure.
Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Føler du at du trenger påfyll av inspirasjon og ønsker å lære noe nytt, finnes det en rekke kurs denne høsten. Finn kursene som passer best for deg her!
Sees vi til Salon International 2018 i London?

Sees vi til Salon International 2018 i London?

Salon International slår enda en gang dørene opp for tusenvis av frisører fra hele verden. Som leser av Hair Magazine får du noen eksklusive fordeler.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Kirstin Arnesen

Kirstin Arnesen

Kirstin Arnesen, som flere ganger har blitt kåret til Årets Hårstylist, driver i dag Aveda Lifestyle salongen INCH på. Bli bedre kjent med henne her!
Studio Bliss

Studio Bliss

Da Wenche Lillelid skulle bli mor for andre gang, hadde jobben gjort henne utbrent. To år senere gjenfant hun frisør-lykken med Studio Bliss i Lyngdal.

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Følg med i videoen der Sofia Geideby viser hvordan man lager en enkel, fin og sommerlig frisyre med fletter!
Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.