LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Hodebunnspsoriasis - Hva bør man vite som frisør?

Som frisør kan man en gang i blant møte på kunder som opplever ulike hår- og hodebunnsplager. Da kan det være godt å vite hvordan du best kan hjelpe de kunder som er påvirket, og her får du gode råd og tips for flass og psoriasis.

– Som frisør kan du hjelpe din kunde i stolen til å forstå hva som er flass og hva som er psoriasis, forteller Ragnar Akre- Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet. Han har lang erfaring med å informere og rådgi frisører.

Ragnar forteller at noen blir engstelige når de ser skjell, plakk og røde flekker i hodebunnen. Dette kan sitte i hårfestet bak i nakken og bak ørene. Kunnskap er avgjørende.
– Flass er mer dryss. Psoriasis manifesterer seg som tykkere skjell og større flak. Det er en stor hjelp at frisørene kan si til kunden at sårene i hodebunnen ikke bare er flass, og at de anbefaler et legebesøk.

Ragnar Akre-Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet.– For frisører, kan psoriasis være en utfordring, de merker med en gang hva som ikke bare er flass sier Ragnar Akre-Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet. Foto: Psoriasis- og eksemforbundet.

Psoriasis behøver ikke bety at kundene mister muligheten for å klippe seg, farge håret eller ta permanent. Det påvirker heller ikke hårveksten.
– Men noe hårtap kan forekomme, fordi håret ikke så lett kommer igjennom enkelte steder. En annen utfordring er at hvis man grer seg hardt, rives plakk og skorper av, og man kan få røde merker eller sår som er ubehagelige og smertefulle.

Se også: Frisør Patricia Zajdel om hårtap

Ragnar mener det er viktig å kommunisere fordi personer med psoriasis føler seg ofte udelikate, og sykdommen kan være en psykisk belastning.
– Det å ikke kunne gå med elegante sorte bluser eller jakker, er en utfordring. Flass er ille, men psoriasis er verre og mer kronisk.

Behandling er mulig
– I den lyse årstiden med mye sol og lys, kjenner mennesker med psoriasis seg bedre i hodebunnen. De bruker mindre klær og kjenner seg bedre på kroppen. På sommeren er det lettere å ha kort hår og da blir hodehuden bedre for mange. Og ved å endre frisyren, er det også mulig å få mer oversikt på hodebunnen.

Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.

Det finnes midler som hjelper. Det er viktig at frisører kan informere om spesialshampoo og kremer. Spesialshampoo behandler milde utslag og kremene smøres inn i hodebunnen.
– Vanlige leger kan ikke så mye om slike medikamenter, men apotekene har farmasøyter som er dyktige på å gi råd. Tipset til kundene er derfor å henvende seg på apoteket, hvor sjefen er en farmasøyt og be om råd for sitt tilfelle.

Er tilstanden mer alvorlig, med utslett også andre steder på kroppen, bør man gå til en lege, og aller helst en hudlege.
– Det er ikke bagateller å ha psoriasis i hodebunn. Pasienter kan utvikle følgesykdommer som høyt blodtrykk, hjertelidelser og psykiske plager. Derfor kan frisørene bidra på en utmerket måte med å gi nyttig informasjon. Psoriasis- og eksemforbundet har små informative brosjyrer med verdifull informasjon. De er også enkle å ha med i vesken. Vi har også mye nyttig informasjon på nettsiden Levmedpsoriasis.no, og vi lager et informativt magasin, Hud & Helse, som kommer ut fire ganger årlig og gir løpende veiledning og råd til folk som har psoriasis, psoriasisartritt, atopisk eksem og andre hudsykdommer.

Turid Thune, seksjonsoverlege ved Helse Bergen HF er enig i at pasienter trenger god informasjon om hva som hjelper.
– Hodebunnen er et av de vanligste områdene å få utslett. Psoriasis, og psoriasis i hodebunnen, er ikke en farlig sykdom, men hos enkelte personer kan sykdommen bli veldig utbredt og gi betydelige plager. Dersom en kunde har sår eller utslett i hodebunnen og ikke har fått en diagnose, bør frisøren be pasienten ta kontakt med fastlegen sin. Det finnes en rekke reseptbelagte medikamenter for hodebunnen. Tjæreholdig shampoo har vist seg å ha effekt. Det finnes også reseptfrie produkter som kan være med på å løse opp de tykke skjellene på utslettet som er typiske ved psoriasis, avslutter Turid Thune.

Turid Thune, seksjonsoverlege ved Helse Bergen HF.– Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom som rammer over 2 % av befolkningen. Psoriasis dukker oftest opp i ung voksen alder. Hodebunnen er et av de vanligste områdene å få utslett forteller Turid Thune, seksjonsoverlege ved Helse Bergen HF.

Her er Ragnars råd til personer med psoriasis i hodebunnen:
– Pass på at huden er myk, smør deg inn. Bruk gjerne spesialshampoo fra apotek.
– Vær ute i solen. Lysbehandling hjelper. Det er også mulig å søke om plass på behandlingsreiser til varmere strøk.
– For alvorlige utslag, bruk legens anbefalte medikamenter, som sprøyter eller tabletter.
– Vær fysisk aktive, gå turer, bruk marka, ta sykkelturer og unn deg et sunt kosthold. Spis mer frukt og grønt, og husk å spise variert mat. Sjekk gjerne om det er matvarer du ikke tåler.

Verdt å vite om psoriasis
Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsykdom og kommer vanligvis til uttrykk som tykke skjelldannelser som dekker en sår hudoverflate.
Årsaken er at immunforsvaret løper løpsk. Det vil si at psoriasis er en autoimmun sykdom, som reagerer på sin egen kropp ved at kroppens immunsystem angriper friske celler og ødelegger dem og vevet. Utbrudd kan oppstå etter sjokk, infeksjon, stress eller skade som følge av for eksempel et knust ledd. 2-3 % av Norges befolkning har psoriasis. Mange flere i Nord-Norge er plaget. Fordelingen mellom menn og kvinner er likt.

Tekst: Gunnhild Bjørnsti
Foto: Overlegeforeningen

 

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Nå hos HeadBrands: Gold Display med Travel Sizes

Nå hos HeadBrands: Gold Display med Travel Sizes

Hos HeadBrands finner du nå et lekkert display med alle Golds favoritter i reisestørrelse. Se hvilke produkter og les mer om displayet her!
Cleansing Conditioner - Oil Reflection fra Wella

Cleansing Conditioner - Oil Reflection fra Wella

Wella Cleansing Conditioner har en skånsom formel helt uten parabener, sulfater og silikon som rengjør håret og etterlater det mykt, fuktig og glansfullt.
Styling Gel fra RefectoCil

Styling Gel fra RefectoCil

RefectoCil Styling Gel er en nærende gjenommsiktig gel med en mild og pleiende formel med spesielt utviklede Colour Protect, som bevarar fargen på vipper og bryn.
Gold - Luxury Hair Masque fra HeadBrands

Gold - Luxury Hair Masque fra HeadBrands

Luxury Hair Masque fra Gold er en pleiende hårmaske med mandelolje, kaldpresset sheasmør samt hveteprotein, perfekt for glans og pleie til kjemisk behandlet hår.
Gevir ❤ Miss Mathiesen håraccessoirer

Gevir ❤ Miss Mathiesen håraccessoirer

Salongen Gevir har sammen med smykkedesigner Erica Mathiesen skapt en kolleksjon flott tilbehør til håret. Les mer om de lekre hårspennene her!

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell inviterte til et forrykende hårshow på Hårmessen 2018 i Stavanger og viste en rekke nydelige, inspirerende og kreative avant-garde frisyrer.
Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals internasjonale TrendVision 2018 gikk av stabelen i Lisboa, og frisører fra hele verden var samlet til en Creative Retreat Experience. Se mer her!
Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Frisører, leverandører og inspiratorer fra hele Europa møttes for å mingle, mens de tok del i de seneste trends fra noen av bransjens stjerner.
Glamour og luksus på Gold Show i København

Glamour og luksus på Gold Show i København

Motehuset Gold bød 800 frisører fra hele verden til gallakvelden Gold International Show, sirkusartister og flere nye lanseringer i København.
En hel helg med HeadBrands

En hel helg med HeadBrands

Mer en 250 frisører var kommet fra alle Nordens hjørner for å være med på den aller første HeadBrands Xperience – og for en opplevelse det var! En hel helg fylt med inspirasjon, trender og noe for enhver smak.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Cathrine Grinaker (Q&A)

Cathrine Grinaker (Q&A)

15 spørsmål til Cathrine Grinaker - Vinner av Foundation Guillaume fotokonkurranse

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Naturlige og teksturerte bølger med ghd

Naturlige og teksturerte bølger med ghd

I denne video viser ghd hvordan du får den såkalte "I woke up like this"-look. Naturlige og teksturerte bølger for en kul og sexy look. Se videoen her!
Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

Long Hair Tutorial av Benjamin Martin

I denne tutorial viser den dyktige Benjamin Martin tre ulike oppsetninger for langt hår som passer perfekt til bryllup, feiringer, jul og nyttårsfester!
ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

I denne video viser ghd hvordan man skaper det perfekte wavy hår med en rettetang.
Lær å lage en parykk med Redken

Lær å lage en parykk med Redken

Halloween er her snart, og om ikke lenge skal kostymet være klart. Mange kostymer trenger en tilhørende frisyre, og her lærer du hvordan du kan lage din helt egne parykk.
Lær deg mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lær deg mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Bli med på et 9 minutters web-seminaret og lær om teknologien som gjør Koleston Perfect Me+ unik og se hvordan produktet fungerer. Finn seminaret her!