LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Lord Jack Knife - Lang i skjegget og lett med høvelen

Drømmen til Lord Jack Knife var ikke å bedrive dameklipp i frisørsalong. I stedet
er han i dag head barber på PelsPels, samt flyr verden rundt og underviser
andre i barberfaget. Drømmejobben deler han gjerne med frisører med fascinasjon
for herrehår.

Til tross for sine spanske røtter, er det Norge spanjolen har etablert karrieren sin i. Og her tenker han å bli værende.
– Jeg elsker å jobbe i Norge. Her er det et mer profesjonelt miljø enn i Spania. I latinske land er kulturen sånn at det blir mye snakk. Her er det ikke sånn. Når nordmenn sier noe, så mener de det. Men Spania er fint for ferie. Kanskje pensjonerer jeg meg i Alicante som mange nordmenn gjør, ler han. 


Sjakkrutet gulv, blikkbokser med gammeldagse tegninger, og barberstoler i støpejern. Spanjolen Salvador Chanzá bak alteregoet Lord Jack Knife har skapt seg drømmejobben i Norge.
– Det er en fin og behagelig jobb. En får umiddelbare tilbakemeldinger fra kundene, sier han

Skriver bøker
Alteregoet valgte han som refleksjon på sin identitet; ikke uvanlig blant barberere.
– «Lord» er fordi jeg er seriøs på jobben, mens siste halvdel «Jack» og «Knife» lyder lettere fordi jeg er enkel å omgås med og liker å le, sier han. Salvador er litt arbeidsnarkoman. Ved siden av full jobb, skriver han bøker om barbererfaget. Den første boken er på spansk og heter «El Negocio del Barbero» som betyr «Barberens business»

Lord Jack Knife regnes som en av verdens beste barberere og er ambassadør for selskaper som Acqua Di Parma, Hennessy, Mouet Eye Wear, Brooklyn Grooming og Mel Bros Co.

Neste bok vil dreie seg om hvordan man bør ivareta seg selv som mann. Men barbereren liker også kajakk og sykling, noe som gjør at han trives sammen med Dapper-gjengen. Da han kontaktet dem, drev Dapper Oslo en forretning med sykler, klær og barbersaker. Deretter opprettet partnerne selskapet PelsPels som er en paraply for salongene Dapper, Schüszler i Tollbugata og PelsPels i Storgata.

I Storgata har barbersalongen PelsPels en retro stil med sjakkrutet gulv. Barberstolene er fra Chicago som var et mekka for barbererfaget på 1800-tallet.

I verdenseliten
Men hvordan havnet en spanjol i Norge? Det var i Valencia at Salvador vokste opp med foreldrene. Og det var kokk han ville bli, men faren ville det annerledes.
– For å opprettholde familietradisjonene ønsket han at jeg ble ingeniør innen landbruksteknikk. Da jeg ikke gikk med på planene, ble han så sinna at han ikke snakket med meg på flere år, sier Salvador med et skjevt smil bak skjegget. I dag er faren derimot svært stolt av sønnen.
– Faren min er fan nummer én! Han forteller om meg til alle han møter, så jeg synes nesten det blir litt flaut, sier han lett rødmende. Farens stolthet er lett å forstå. Mens Spania sliter etter finanskrisen, er sønnen blant verdens beste barberere, og sysselsetter mange folk.

Selv driver faren en gammeldags restaurant i en region kjent for den spanske retten, paella. Moren er pensjonert sekretær fra en tidligere skipsbygger.
– Faren min er dyktig på alt han foretar seg, og har god stilsans. Mens mamma har bestandig vært dynamisk og hardtarbeidende. De har mye energi og gjør 200 ulike ting om dagen. Og så har jeg en syv år yngre søster som jobber som tekstforfatter. Hun gjør litt for meg innimellom også. Sånn blir det jo ofte til, smiler storebroren. Fokus på kvalitet og en sterk arbeidsmoral, tror han er nedarvet fra foreldrene.
– For meg handler barbererfaget om håndverk, understreker han. Salvador ble heller ikke kokk etter krangelen med faren, men valgte en annen kreativ yrkesvei. I Spania fullførte han i 2003 en ettårig frisørutdanning, etter å ha fått tipset fra sin lokale frisør.
– Det var viktig for meg å studere og få ferdigheter. Men kun kvinneklipp i frisørsalongen, var ikke noe for meg, så jeg slo meg ikke til ro med det. Derfor deltok jeg på kortere kurs i hårklipp for menn.

Jeg måtte reise til Frankrike og England for å ta kurs der, sier han. Da han jobbet i frisørsalong begynte han sakte men sikkert å holde kurs han også. Sistnevnte likte han godt. Men frisørsalongen ble han stadig mer lei av.
– Jeg liker å være barberer fordi tempoet er saktere enn i frisørsalongene. Selv om det gikk fint i businessen, var det alltid noe med teamet. Derfor tenkte jeg: «Hvorfor skal jeg fortsette?» Der jeg befant meg da, var det ikke mulig å oppnå det nivået jeg ønsket. Derfor søkte jeg rundt på nettet etter nye partnere. Dapper solgte blant annet barbersaker, så jeg sendte dem en mail om felles muligheter for et samarbeid, forteller han.

Etter få dager fikk han svar.
– Da reiste jeg til Oslo og holdt kurs for kundene i kamming, shaving og hårbehandlingsteknikker. Deretter har det utviklet det seg, forteller han. Lord Jack Knife er kun 34 år, men de som besøker denne barbereren er i veldig trygge hender. Spanske GQ Magazine har nemlig utnevnt ham som en av verdens beste barberere. Selv om han har etablert seg i Oslo, blir det til at han reiser en del likevel. 21 dager i Norge, og ti dager i utlandet reflekterer en typisk arbeidsmåned.
– Jeg har mange som følger meg i Spania og 
Latin-Amerika. Ganske mange vil at jeg skal holde seminar, også i land som Tyskland, det blir fort mye å organisere, sier han.

Detaljer som barberkost og tynningsaks eller kam hører med i en barbersalong. Mens de fleste produktene har milde dufter av sitrus og tre.

Før ble det solgt pels i dette varehuset,
derav det fredede skiltet «PelsPels» som
peker mot inngangsdøren.

Ekte pels

Når Hair Magazine besøker barbersalongen i Storgata sitter en kjendis i barberstolen, mens popstjernekjæresten venter i sofaen. En barberer med snerten bart holder det håndholdte speilet høyt til værs, så mannen får se den nyklipte hårfrisyren bakfra. Når kjendisparet forsvinner, kommer den ene etter den andre tøffe skjeggete karen inn for å bli fine i pelsen. Det morsomme salongnavnet, PelsPels, ble valgt som følge av at den gamle bygården er fredet. Fra gateplan, ser du et gammelt, nesten falleferdig skilt der det står PelsPels med en stor vertikal pil som peker rett mot det anonyme inngangspartiet. Også skiltet skal være fredet, ifølge innehaveren. Det samme er de runde vindusmarkisene med salongnavnet.
– Vi startet PelsPels i 2015, men vi begynte samarbeidet et par år tidligere, jeg som eneste barberer, forteller Salvador med sitt spanske, mørke utseende og milde vesen.

Det var en pelsforretning her for lenge siden, sier han forklarende. Det som var et digert varehus gir en industriell atmosfære i dag. Vi valgte å beholde navnet, sier han. Fra en nedslitt trappeoppgang åpner det seg et riktig stilfullt sted med retro interiør. Blant annet fordi den firkantede barbershopen er situert i enden av lokalene til den populære cocktailbaren, Himkok. Arbeidstidene til PelsPels er fra åtte til halv ni, mens baren åpner klokken fem.
– Blir det støy på fredagene, stenger vi glassdørene til et avlukke. Kundene er glade for et område som kjennes som deres eget. Her er også kvinner velkomne, men gjennom dekorasjoner og atmosfære er det et mer mannlig sted, sier han. Schüszler barbershop i Tollbugata 24 er selskapets nyeste tilskudd. Her er stilen mer klassisk. Dette er Oslos eldste barbersalong, fra 1901, som het «Barber- og Friseursalongen» og var etablert av tyske Johan Schüszler, derav dagens navn.
– Da siste innehaver døde, tok vi over forretningen - en stor ære for oss. Familien hans bor fortsatt i Oslo, og oldebarnet er en av mine kunder, forteller Salvador.

Tar eksamen i salongen
I PelsPels´ firkantede barbereravdeling i Storgata, som hentet fra en 50-talls film, jobber det tatoverte herrer i bart og helskjegg. De har enkle t-skjorter og kjetting i buksene. Men en barberer med Tintin-sveis er glattbarbert, og uten antydning til tegninger på kroppen.

Sistnevnte har vært lærling her før, men er nå barberer som de andre.
– Nå har vi tre lærlinger i hele selskapet, som jeg evaluerer progresjonen til. Etter seks må- neder har lærlingen første eksamen som kvalifiserer dem til junior barberer, deretter tas en ny eksamen her etter ett år. Da blir man barberer, og etter flere år kan man bli Master barberer, forklarer sjefsbarbereren. PelsPels ønsker frisører velkomne om de delvis vil skifte beite.
– Med frisørerfaring kan de gå rett på første eksamen. Vi vokser så fort at jeg kan ta
flere om bord som brenner for dette faget. Jeg åpner gjerne flere forretninger. 

Kvinnelig barberer
Vi har også en kvinnelig barberer, Josie, som alle kan ta kontakt med, sier Salvador. I salongene til PelsPels tilbyr de ulike former for klipp.
– Det er mer fokus på styling for menn, med ulike verktøy. Hårklippen er en viktig del, samt klippeverktøy og høvler, forteller han. En barberer bør ha visse egenskaper som er egnet til yrket.
– Tekniske ferdigheter, gode manerer og sosiale ferdigheter. Kundene må kunne stole på at de holder det private privat. Likt som for frisører, sier han. Selv om det popper opp barberere overalt har PelsPels nok å gjøre.
– Vi har fullbooket, heldigvis. Hit kommer alt fra operasangere til fotballspillere, MMA-boksere og TV-personligheter, sier han.

Lang i skjegget 
Salvador har selv anlagt langt skjegg. Det har god tetthet og er litt rødlig i motsetning til det mørke håret på hodet.
– For omkring syv år siden hadde jeg det kort, deretter langt. Det har blitt viktig for identiteten min, sier han. At skjegget får en annen farge enn hodehå- ret kommer av DNA-et, forteller han.
– Da jeg var liten hadde jeg mørkblondt, rødlig hår. Nå har skjegget fått samme farge. For andre, særlig blonde, kan skjegget bestå av ulike fargeflekker, sier han.

De som kommer til barberen får både trimmet skjegget og klippet øvrig hår, inkludert en liten stuss av bryn og hår i ører. En behandling kan ta 1,5 timer. Da setter han på chill-out musikk. Spillelisten settes opp etter hvilke behandlinger som skal utføres. Er det syv timer med hårklipp har musikken mer rytme. Selv er han veldig glad i James Brown, Diana Krall og Gregory Porter. Browns «It´s a man´s world» passer perfekt som bakgrunnsmusikk i salongen.
– Jeg liker lounge musikk og soul. Å lytte til musikk påvirker og forbedrer bevegelsene under arbeidet. Du kan ha ulike sinnsstemninger i en barbersalong, sier han. 


Partner i PelsPels, Andreas Doppelmayr lot Lord Jack Knife ta skjegget og barten da det var på det lengste. I dag henger det innrammet hos barberen i Storgata.

At skjegget får en annen farge enn hodehåret kommer av DNA-et, forteller han. – Da jeg var liten hadde jeg mørkblondt, rødlig hår. Nå har skjegget fått samme farge.

Tekst: Guri Haram
Foto: Marianne Otterdahl Jensen

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Ny startpakke til salongen fra Pickedout Concept

Ny startpakke til salongen fra Pickedout Concept

Produktene inngår i en aktuell startpakke fra Pickedout. Startpakken og sortimentet varierer etter sesong og etterspørsel.
Velkommen til Cutrins nye fargeverden - Aurora

Velkommen til Cutrins nye fargeverden - Aurora

Cutrin Norge er stolte av å lansere sin nye stolthet AURORA, som består av et komplett fargehus av permanente farger.
Special 1 - Hair & Bodyshampo fra Cutrin

Special 1 - Hair & Bodyshampo fra Cutrin

Cutrin lanserer en ny spennende sulfatfri shampo som er rensende, pleiende og som tilfører fuktighet til hud og hår. Den kan kjøper for 129,- og kommer på 250 ml flasker.
ghd presenterer gold styler

ghd presenterer gold styler

ghd presenterer den nye ghd gold®, den profesjonelle styleren som gir et rettere, glattere og sunnere hår, med teknologi som sikrer den ultimate prestasjon.
TIGI SMOOTH MOVER – nå hos HeadBrands

TIGI SMOOTH MOVER – nå hos HeadBrands

TIGIs nye Smooth Mover er en luksuriøs barberingskrem med olier som hjelper barberbladets bevegelse for en smidigere barbering uten å irritere huden.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylet hår til Cecilie Bahnsen

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylet hår til Cecilie Bahnsen

Cim Mahony Studio, sammen med L'Oréal Professionnel, stylet naturlig og ungdommeligt hår til Cecilie Bahnsens visning på Copenhagen Fashion Week.
Trendrapport fra Oslo Runway 2018

Trendrapport fra Oslo Runway 2018

Oslo Runway 2018 viste romantiske krøller, naturlig fall, oppsatt hår i knuter. Kreativiteten kom tydeligst frem gjennom fletter, dyser og vifter.
Sebastian Professional x Designers Remix AW18

Sebastian Professional x Designers Remix AW18

Årets mest trendy uker er i gang! Hair Magazine var på plass når Sebastian Professional stylet hår til Designers Remix's AW18-visning under Copenhagen Fashion Week.
L'Oréal Professionnel lanserte naturlige nyheter i Paris

L'Oréal Professionnel lanserte naturlige nyheter i Paris

Stilikoner, Instagramvennlige drinker og innovative lanseringer stod på agendaen når L'Oréal Professionnel inviterte til presseevent på den trendy klubben Les Bains i Paris.
Bli med Goldwell og KMS til Global Zoom 2018 i Toronto!

Bli med Goldwell og KMS til Global Zoom 2018 i Toronto!

Bli med Goldwell og KMS til Global Zoom '18 i Toronto i Canada! Opplev Color Zoom Live Challenge, Business Sessions, The Gala Show og Global Zoom festene.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Jens J. Wiker (Q&A)

Jens J. Wiker (Q&A)

Jens Johan Wiker ble kåret til vinneren av årets Avant Garde 2015. Hair Magazine stilte han 15 spørsmål, se her hva han svarte.
Linda Beronius

Linda Beronius

Vi har spurt den svenske frisøren og kvinnen bak bloggen Hairgarden, Linda Beronius noen spørsmål om hennes spennende karriere. Bli bedre kjent med denne inspirerende og kreative kvinnen her!

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.
Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén viser lekre festfrisyrer, hvor du kan lære og lage elegante frisyrer på deg eller dine kunder. Se hvordan du lager disse 30-tallsinspirerte bølgene!
Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot har eksplodert på sosiale medier og på veldig kort tid fått over en halv million tilhengere på Instagram. Sjekk ut hvorfor her!
Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén viser deg hvordan du kan lage elegante frisyrer på deg selv eller dine kunder. Se videoen og lær hvordan du lager denne romantiske oppsetningen!