LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Det glade 80-tallet

Skulderputer, ballongjeans, leggvarmere og neonfargede pumps. Lyse farger og fargerike personligheter preget 80-tallet, og håret, det skulle være stort! Alt som kunne skape volum i både høyde og bredde var populært. Noen av de viktigste stikkordene for dette tiåret er permanent og tupering, og selvfølgelig hårspray. Masse hårspray.

Selv om hele håret måtte ha riktig volum, så var det først og fremst «I”m-Closer-to-God-Than-You bangs», altså den eksplosive panneluggen, som var spesielt utsatt for tuperingskammen og sprayflasken. Altså var luggen et viktig element for både kvinner og menn, kassadamer og filmstjerner, sportsprofiler og hardrockere..

Det var nå kvinnene virkelig begynte å finne sin plass på arbeidsplassen. Det store håret og den sterke sminken var et maktsymbol. Rosa, lilla, blå og turkis prydet øyelokkene til mange kvinner, sammen med en trendy blå maskara. Kvinnene hadde buskete øyenbryn à la Brooke Shields akkurat som i dag, og mennene var glattbarbert eller inspirert av Tom Sellecks ikoniske bart

Mange har ledd (og skjemtes) over 80-tallets frisyrer i senere tid, men faktum er at vi har sett mange av dem på den røde løperen og catwalken i de siste sesongene. Hockeysveisen, tuperte krøller og volum er tilbake.

Tuperingskammen og sprayflasken var et must på 80-tallet.Tuperingskammen og sprayflasken var et must på 80-tallet.

Flat-toppen
Platecoveret til modellen og artisten Grace Jones sitt album «Nightclubbing» fra 1981 er et av tiårets mest ikoniske cover. Der portretteres Jones på samme måte som en mann i en Armani-jakke, med sigarett i munnen og håret i en flat-top. Frisyren var populær blant menn på 50-tallet, men den forsvant på 60- og 70-tallet da lengre frisyrer gjorde sitt inntog. Grace Jones åpnet opp for at kvinner kunne bære denne grafiske frisyren, og som alltid på 80-tallet: jo høyere, jo bedre.

Flat-toppen har siden blitt særlig forbundet med menn i militæret, men nå ser vi den igjen på kvinner på catwalken rundt omkring i verden. Frisyren oppnår man enklest med en trimmer. Sidene og nakken klippes ned så kort som mulig og går i en svak kurve opp til den rette toppen. Selv om flattoppen kjennetegnes med sin kantede form, kan den varieres i det uendelige med forskjellige vinkler, lengder, teksturer og kontraster.

Grace Jones i sin ikoniske flat-topp på omslaget av hennes oppsiktsvekkende album, Nightclubbing.Grace Jones i sin ikoniske flat-topp på omslaget av hennes oppsiktsvekkende album, Nightclubbing.

Hockeysveisen
Ape Drape. Beaver Paddle. Business in front, party in the back. Kjært barn har mange navn, og 80-tallets mest elskede og forhatte frisyre, hockeysveisen, har mange. Dens karakteristiske trekk er kortklippet hår foran og på sidene, kombinert med lange lokker bak. Både menn og kvinner kan ha frisyren, selv om det er flest menn som har vist interesse for den. Hockeysveisen er en kombinasjon av to frisyrer fra to verdener. Den korte, profesjonelle og den lange, opprørske. Den passer inn både på jobb og på nattklubb, eventuelt ingen av stedene.

Etter at hockeysveisen nådde sitt høydepunkt på 80-tallet, har frisyren via populærkulturen først og fremst blitt forbundet med lav status, det å være u-trendy og til og med fremmedgjøring. På begynnelsen av 2000-tallet kunne man observere moderne, hippe versjoner av frisyren, og i dag er den mer og mer en del av motebildet. Den tekniske kunnskapen er mer utviklet, og hockeysveisen som i dag setter trenden, skiller seg vesentlig fra de fleste ofte hjemmeklipte 80-tallsfrisyrene, både når det gjelder håndverk og styling. Men om den nye hockeysveisen når ut til folk i samme grad som på 80-tallet, det får tiden vise.

Hockeysveisen er på vei tilbake, selv om den skiller seg litt fra den klassiske.Hockeysveisen er på vei tilbake, selv om den skiller seg litt fra den klassiske.

Omfangsrike krøller
Ingen frisyre er vel mer forbundet med 80-tallet enn det store, permanent-håret? Jo større, høyere og krøllete, jo bedre. Salongene har aldri luktet så mye permanentvæske som under dette krøllete tiåret. Bakgrunnen for den krøllete trenden var delvis fordi enkelte kjendiser hadde dukket opp med stort volum og delvis fordi kjemikaliene var blitt mer skånsomme mot håret.

Permanenten kunne, i motsetning til krølltangen, lage krøller i det strieste håret og var derfor en stor suksess. Foruten at det var en populær behandling i salongene, ble også hjemmepermanenten hyppig brukt, med varierende resultater

På 80-tallet skulle de små krøllene gjerne tuperes for å skape et stort puddelhår. Etter at volumet «døde ut» har det ved flere anledninger blitt diskutert om permanent er på vei tilbake, og ja, det er det, men i en annen form. Store hårruller og mer skånsomme kjemikalier gir kunder som ønsker myke strandkrøller og volum flere muligheter, men mange frisører unngår begrepet ”permanent”. På catwalken og frisørshow rundt om i verden ser man stadig vekk frisyrer med store krøller, så hvem vet når trenden er tilbake?

Sarah Jessica Parker med et stort og krøllete hår i 1985.Sarah Jessica Parker med et stort og krøllete hår i 1985.

Glamrock, halleluja!
Det er en kjent sak at musikk har stor innflytelse på mote. På 80-tallet blomstret musikkindustrien, og mange subkulturer dukket opp. Hardrock ble populært, og band som Kiss, Aerosmith og Europe påvirket menns mote, og ikke minst hårfrisyrene.

På 70-tallet lot menn håret vokse seg langt, og på 80-tallet skulle volumet maksimeres. På midten av 80-tallet hadde alle rockestjerner og deres fans langt hår, og hver måned ble det brukt mye penger på hårspray for å få volumet til å passe til musikken som strømmet ut av høyttalerne. Puddelhåret var født

Hardrocken fikk en ny undergruppe, nemlig glamrocken, med både musikere og tilhengere som våget å kle seg feminint med sminke og tilbehør, uten å miste sin maskulinitet. Håret var akkurat som innen hardrocken: stort, langt og fylt med hårspray og gelé. Dessuten kunne det gjerne være farget, bleket eller sort med lyse striper.

Medlemmene i rockegruppen Europe rocket puddelfrisyren.Medlemmene i rockegruppen Europe rocket puddelfrisyren.

Text: Camilla Svensson

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Fudge Vinyl Pomade - Nå hos HeadBrands

Fudge Vinyl Pomade - Nå hos HeadBrands

Vinyl Pomade er en pomade med medium hold som er lett å vaske ut. Pomaden beskytter mot luftfuktighet og tilfører fuktighet og glans uten å tynge håret.
System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

System Professional med ENERGYCODE COMPLEX

Nå introduserer Wella Professionals System Professional med ENERGYCODE COMPLEX, som er designet for å gi et synlig vakrere og sunnere hår. Les mer her!
KMS nye Style Primers

KMS nye Style Primers

Avslappet og enkelt - men med fantastisk stil. Den attituden opplever man spesielt i Melbourne. Dette har inspirert til de nye KMS Style Primers.
@Pure Pigments - Nyhet fra Goldwell

@Pure Pigments - Nyhet fra Goldwell

Goldwell presenterer deres helt nye innovasjon i hårfarge, @Pure Pigments, og åpner dermed opp for en helt ny dimensjon av fargeresultater. Les mer her!
Groomingbørster fra Hercules Sägemann

Groomingbørster fra Hercules Sägemann

En serie med beskyttende og skånsommme børster fra Hercules Sägemann skapt av kvalitetsmateriale.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internasjonale bransjemessen TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf fantes det meste for den som elsker hår i alle fasonger. Les mer og se bildene her!
Eugene Souleiman backstage under NYFW18

Eugene Souleiman backstage under NYFW18

ghd-ambassadøren og Wella Professionals Global Creative Director Eugene Souleiman stylet modellene under New York Fashion Week. La deg inspirere her!
Intercoiffures nordiske kongress leverte i verdensklasse

Intercoiffures nordiske kongress leverte i verdensklasse

I år stod Sverige som vertsland og styret arrangerte en helg som virkelig inneholdt alt - og litt til. Les mer og se bildene her.
Forrykende Wella Weekend i Trondheim

Forrykende Wella Weekend i Trondheim

Wella Weekend bød på en helg med de seneste trender for om lag 800 frisører og Wella-kunder. Et nytt konsept, SYSTEM Profesionals, ble også lansert.
CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylet hår til Cecilie Bahnsen

CPHFW18 - Cim Mahony Studio stylet hår til Cecilie Bahnsen

Cim Mahony Studio, sammen med L'Oréal Professionnel, stylet naturlig og ungdommeligt hår til Cecilie Bahnsens visning på Copenhagen Fashion Week.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Trine Celine (Q&A)

Trine Celine (Q&A)

Trine Celine fra Spaghetti Frisør er én av fire som var nominerte til Årets Lærling 2017. Ungjenta svarer på spørsmål om bransjen, lærlingstiden og litt mer privat. Les intervjuet her!
Jan Thomas

Jan Thomas

Jan Thomas er frisør, stylist, forfatter og gründer, med brands som Jan Thomas Studio og Cosmetics. Bli kjent med en av Norges mest kjente frisører her!

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.
Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén viser lekre festfrisyrer, hvor du kan lære og lage elegante frisyrer på deg eller dine kunder. Se hvordan du lager disse 30-tallsinspirerte bølgene!
Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot har eksplodert på sosiale medier og på veldig kort tid fått over en halv million tilhengere på Instagram. Sjekk ut hvorfor her!
Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén viser deg hvordan du kan lage elegante frisyrer på deg selv eller dine kunder. Se videoen og lær hvordan du lager denne romantiske oppsetningen!