LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Farman frisørsalong

Frisørsalonger kommer og går, men Farman består. I år er det 50 år siden Leif Arild Karlsen overtok salongen i Farmanns gate i Fredrikstad.

– Håra går, man blir ikke yngre, sier han med sitt strålende humør. 

Farman frisørsalong

Leif Arild Karlsen overtok salongen i Farmanns gate for et halvt århundre siden.
I samme lokaler har det vært frisørsalong i 93 år. Navnet Farman frisør kom først i 1970. Farmann betyr «farende mann», altså «kremmer».

72-åringen begynte som lærling borti gaten i 1961. Frisørlinjen gikk han på Fredrikstad yrkesskole.

– Skulle jeg levd livet om igjen, ville jeg valgt samme yrke, sier frisør Arild.

Frisørmuseum
Farman frisør er som et levende museum. Her har kundene vært med på å lage miljøet.

– De rydder loftet, og kommer hit. Selv er jeg litt av en samler. Hjemme synes kona det er ålreit, så lenge det er plass til det, sier han.

Den dagen Arild gir seg som frisør, starter han frisørmuseum i kommunal regi. Men ikke ennå.

– Nei, jeg har ikke tenkt til å pensjonere meg. Langt ifra! Jeg tar ett hår om gangen, hvor mange år det blir lar jeg kundene bestemme, sier han.

Salongen er fylt med gamle telefoner, fotoapparater, kaffekverner, barberhøvler og en gammel dampmaskin.

– Her finnes allting. Folk stopper i døra og tar bilder. Dette er Norges mest fotograferte barbersjappe, forteller han.

I tak og vegger har han også Norges største postkortsamling. Mange halvnakne damer er avbildet på baksidene. «Takk for bryllupsklippen», «Hei Arild, her er det sol og sommer, her er alt bare bra», står det på et par.

– Det er 1927 kort fra 122 land. Det loggføres! Alle sammen er sendt av kunder, sier han stolt.

450 år frisørhistorie
For få år siden spilte Arild feltkirurg og bartskjærer i NRK-serien Anno. Da fikk han et innblikk i frisørhistorien som gav grunnlag til nyutgivelsen «På hengende håret».
Boken er utgitt i forbindelse med Norges mest attraktive by, Fredrikstad, sitt 450 års-jubileum. Her tar han for seg byens frisørhistorie gjennom de samme 450 årene.

Farman frisørsalongFarman frisørsalongInnehaverens interesse for frisørfaget og for sin by har satt sitt preg på salongen. Nylig ga han ut boken «På hengende håret», hvor han tar for seg byens frisørhistorie gjennom 450 år.

– Det handlet om liv og død, forteller han. Boken er hans første, og utgis på MITTforlag ved historiker Svein Skahjem. I første omgang trykkes 250 bøker.

– Det er bare én gang i livet du gjør noe sånt. Interesserte kan ta kontakt med meg, jeg har den her nede. Nesten 80 navn omtales over 300 sider. Den har bilder fra byen; hus og mennesker som har vært her, sier han.
Fortellingen begynner i år 1567. Arild har hatt store utfordringer i å finne fram i frisørhistorien. Men arbeidet har vært spennende. 

– Særlig det å få lov av familiene til å fortelle om dem. Jeg har skrevet om alle frisørmestere, både i gamlebyen og på denne siden av byen. Det tar lang tid å skrive om mennesker. Mye forandrer seg i familier, og går kilder bort må du kjenne nye. Heldigvis kjenner jeg flesteparten i denne byen, sier den sosiale frisøren.

Blant de omtalte er Arne Svendsen, tidligere revykonge i Norge som også var frisør 100 meter lenger bort i gaten, der det i dag er en pub.

– Han skrev alle revyer for Chat Noir. Se, her har jeg bilde av ham sammen med læregutten Oliver Olsen, sier Arild og peker på veggen.
Det samme bildet vekket en gang interessen til en dame på besøk.

– «Dette er faren min». Hun var nesten 90 år da hun sa det. «Men ikke si det til noen, for da får jeg et renn av Se & Hør og andre magasiner», ler han.

Farman frisørsalongLeif Arild Karlsen forteller at han har Norges største postkortsamling på vegger og i tak. Kortene kommer fra takknemlige kunder.

Arild er selv oppvokst i Fredrikstad, med både mor og tante som var frisører. Læremesteren hans var Kåre Pettersen.

– Han var byens største frisørmester gjennom tidene. Jeg ble læregutt da jeg var 17 år. På samme måte har jeg utdannet seks frisørvenner. Den ene jobber her oppe, hun tar seg av farging, forteller han.
Tidligere var det trapp opp i hjørnet fra Arilds lille kontor, men så overtok Heidi Halvorsen 2. etasjen.
I dag er han godt fornøyd med å være eneste mann på gulvet. Det lille kontoret er fullt med gamle minner, fotballskjerf, og har akkurat nok plass til å spise matpakken i.

Drop in
Arild er frisør, ikke barberer, selv om herrer utgjør 95 prosent av kundemassen.

– De er på alder med meg mange av dem. Men det kommer helt små også, forteller han. Det er menneskene som er det beste med yrket, ifølge Arild.
All praten, moroa, og humoren. At en blir menneskekjenner på godt og vondt, oppsummerer han mens han klipper en kunde. Den eldre herren i stolen har klipt seg her i årevis.

– Han er den beste i byen. Jeg reiser fra Sarpsborg hver gang, det sier sitt. Han preker som en gjør i Fredrikstad. Godt humør har han bestandig hatt, og så blir han så glad når han får penger, ler han.

Farman frisørsalongLeif Arild Karlsen friserer stamkunden Reidar Kihl, og praten går lett. 

Arilds aller første stamkunde siden 1967 gikk nettopp nyklipt ut døren.

– Jeg er fornøyd. Han er den eneste som har vært nedi hodet på meg utenom noen spanjoler i Syden, sa han idet han forsvant.

En klipp kan ta 20 minutter og koster 200 kroner uansett. Gjengangerne går gjerne for samme hårfrisyre. Men det kommer også nye kunder.

– Det er bare å ramle inn døra, sier frisøren.
Produkter er stort sett fra Cutrin. Ved vasken renses en kam i en boks med salmiakk-vann.
– Jeg bruker ikke så forferdelig mye. Litt spray i håret. På meg selv kjører jeg maskinen over hele kula på tre millimeter. Det er enkelt. Og så trimmer jeg markisa; det er øyenbrynene, smiler han.

For 42 år siden ble han far for første gang. Da anla han skjegg, og har beholdt det siden.

– Jeg er velsignet med fire flinke jenter. Og jeg har aldri angret på yrket mitt. Ikke én dag! Jeg har vært med på så mye. Nå vil jeg dele det. Det er min tur til å være eldst i det som er verdens eldste yrke, sier han. 

Farman frisørsalongI år har Leif Arild Karlsen jobbet i Farman frisør i 50 år, noe han trives godt med. Farman frisør er i dag som et levende frisørmuseum. 

Denne artikkel kan også leses i Hair Magazine utgave 4, 2017.

Tekst: Guri Haram
Foto: Marianne Otterdahl-Jensen.

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

CUTRIN Aurora Color Care

CUTRIN Aurora Color Care

CUTRIN Aurora Color Care er en spesialserie for pleie og vedlikehold av kjølige og klare blonde nyanser og pastellfarger i Silver, Pearl og Rose. Les mer her!
JOICO Defy Damage

JOICO Defy Damage

JOICO lanserer nå Defy Damage, en hårpleieserie som forebygger skade på håret samtidig som den pleier og etterlater håret med en sunn glans. Les mer her!
SkyLight Blond blekemiddel fra Paul Mitchell

SkyLight Blond blekemiddel fra Paul Mitchell

Skylight er perfekt for bleking med frihåndsteknikker og er ideell for presisjon og nøyaktig påføring og til bruk med alle frihåndsteknikker. Lysner opp til 7 toner.
Nyhet fra Paul Mitchell - Tea Tree Special Color Shampoo & Conditioner

Nyhet fra Paul Mitchell - Tea Tree Special Color Shampoo & Conditioner

Tea Tree-serien fra Paul Mitchell med sin karakteristiske, pirrende følelse, i en helt ny fargebevarende linje med shampoo og balsam. Les mer her!
Nye strukturprodukter fra Goldwell StylesSign

Nye strukturprodukter fra Goldwell StylesSign

Struktur er trendy! Goldwell tilfører fire nye styling-helter til StyleSigns serien, som er skapt for vakkert hår med mye struktur. Les mer om produktene her!

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Første International Hairdressing Awards i Madrid

Første International Hairdressing Awards i Madrid

Den første International Hairdressing Awards fant sted i Madrid i og den bød på både en glimrende prisutdeling og et inspirerende runway-show
Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell inviterte til et forrykende hårshow på Hårmessen 2018 i Stavanger og viste en rekke nydelige, inspirerende og kreative avant-garde frisyrer.
Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals internasjonale TrendVision 2018 gikk av stabelen i Lisboa, og frisører fra hele verden var samlet til en Creative Retreat Experience. Se mer her!
Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Frisører, leverandører og inspiratorer fra hele Europa møttes for å mingle, mens de tok del i de seneste trends fra noen av bransjens stjerner.
Glamour og luksus på Gold Show i København

Glamour og luksus på Gold Show i København

Motehuset Gold bød 800 frisører fra hele verden til gallakvelden Gold International Show, sirkusartister og flere nye lanseringer i København.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Kai Ytredal

Kai Ytredal

Vi har tatt en prat med daglig leder i Tango, som ble kåret til Årets Frisørkonsern 2016. Les om Kai Ytredals karriere, mål og planer videre for den vellykkede Tango-kjeden her!
Nikola Grozdic (Q&A)

Nikola Grozdic (Q&A)

Årets hårstylist 2015 ble Nikola Grozdic. Hair Magazine var nysgjerrig på hvordan han har blitt en meget ettertraktet hårstylist til motemagasinene i Norge. Vi stilte han våre 15 spørsmål! Klikk her for å lese hva han svarte.

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Matt Beck, som driver YouTube-kanalen og bloggen Free Salon Education, viser her hvordan du kan skape en lekker, asymmetrisk bob i Pixie-stil med masse tekstur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

Når Sam Villa ikke jobber med hår elsker han å fiske, og denne lekre frisyren er inspirert av fiskenett. Se hvordan du kan lage dette "flettenettet" her!
Skap en Donut Braid med Sam Villa

Skap en Donut Braid med Sam Villa

I denne video viser talentfulle Sam Villa hvordan du går fra en hestehale til en donut og til sist samler alle deler i en sjarmerende flette.
2 i 1 festhår med Regis Salons

2 i 1 festhår med Regis Salons

Britiske Regis Salons sammen med Creative Director Kieron Fowles har skapt to glamorøse festfrisyrer som din kunde enkelt kan gjenskape selv. Se video her!
How to: Shadow Roots hårfarge - video tutorial

How to: Shadow Roots hårfarge - video tutorial

I denne videoen viser Jenny Strebe og Viola Landsky, Schwarzkopf Professional Colourist, hvordan man skaper en reverse balayage med shadow roots. Se video her!