LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Farman frisørsalong

Frisørsalonger kommer og går, men Farman består. I år er det 50 år siden Leif Arild Karlsen overtok salongen i Farmanns gate i Fredrikstad.

– Håra går, man blir ikke yngre, sier han med sitt strålende humør. 

Farman frisørsalong

Leif Arild Karlsen overtok salongen i Farmanns gate for et halvt århundre siden.
I samme lokaler har det vært frisørsalong i 93 år. Navnet Farman frisør kom først i 1970. Farmann betyr «farende mann», altså «kremmer».

72-åringen begynte som lærling borti gaten i 1961. Frisørlinjen gikk han på Fredrikstad yrkesskole.

– Skulle jeg levd livet om igjen, ville jeg valgt samme yrke, sier frisør Arild.

Frisørmuseum
Farman frisør er som et levende museum. Her har kundene vært med på å lage miljøet.

– De rydder loftet, og kommer hit. Selv er jeg litt av en samler. Hjemme synes kona det er ålreit, så lenge det er plass til det, sier han.

Den dagen Arild gir seg som frisør, starter han frisørmuseum i kommunal regi. Men ikke ennå.

– Nei, jeg har ikke tenkt til å pensjonere meg. Langt ifra! Jeg tar ett hår om gangen, hvor mange år det blir lar jeg kundene bestemme, sier han.

Salongen er fylt med gamle telefoner, fotoapparater, kaffekverner, barberhøvler og en gammel dampmaskin.

– Her finnes allting. Folk stopper i døra og tar bilder. Dette er Norges mest fotograferte barbersjappe, forteller han.

I tak og vegger har han også Norges største postkortsamling. Mange halvnakne damer er avbildet på baksidene. «Takk for bryllupsklippen», «Hei Arild, her er det sol og sommer, her er alt bare bra», står det på et par.

– Det er 1927 kort fra 122 land. Det loggføres! Alle sammen er sendt av kunder, sier han stolt.

450 år frisørhistorie
For få år siden spilte Arild feltkirurg og bartskjærer i NRK-serien Anno. Da fikk han et innblikk i frisørhistorien som gav grunnlag til nyutgivelsen «På hengende håret».
Boken er utgitt i forbindelse med Norges mest attraktive by, Fredrikstad, sitt 450 års-jubileum. Her tar han for seg byens frisørhistorie gjennom de samme 450 årene.

Farman frisørsalongFarman frisørsalongInnehaverens interesse for frisørfaget og for sin by har satt sitt preg på salongen. Nylig ga han ut boken «På hengende håret», hvor han tar for seg byens frisørhistorie gjennom 450 år.

– Det handlet om liv og død, forteller han. Boken er hans første, og utgis på MITTforlag ved historiker Svein Skahjem. I første omgang trykkes 250 bøker.

– Det er bare én gang i livet du gjør noe sånt. Interesserte kan ta kontakt med meg, jeg har den her nede. Nesten 80 navn omtales over 300 sider. Den har bilder fra byen; hus og mennesker som har vært her, sier han.
Fortellingen begynner i år 1567. Arild har hatt store utfordringer i å finne fram i frisørhistorien. Men arbeidet har vært spennende. 

– Særlig det å få lov av familiene til å fortelle om dem. Jeg har skrevet om alle frisørmestere, både i gamlebyen og på denne siden av byen. Det tar lang tid å skrive om mennesker. Mye forandrer seg i familier, og går kilder bort må du kjenne nye. Heldigvis kjenner jeg flesteparten i denne byen, sier den sosiale frisøren.

Blant de omtalte er Arne Svendsen, tidligere revykonge i Norge som også var frisør 100 meter lenger bort i gaten, der det i dag er en pub.

– Han skrev alle revyer for Chat Noir. Se, her har jeg bilde av ham sammen med læregutten Oliver Olsen, sier Arild og peker på veggen.
Det samme bildet vekket en gang interessen til en dame på besøk.

– «Dette er faren min». Hun var nesten 90 år da hun sa det. «Men ikke si det til noen, for da får jeg et renn av Se & Hør og andre magasiner», ler han.

Farman frisørsalongLeif Arild Karlsen forteller at han har Norges største postkortsamling på vegger og i tak. Kortene kommer fra takknemlige kunder.

Arild er selv oppvokst i Fredrikstad, med både mor og tante som var frisører. Læremesteren hans var Kåre Pettersen.

– Han var byens største frisørmester gjennom tidene. Jeg ble læregutt da jeg var 17 år. På samme måte har jeg utdannet seks frisørvenner. Den ene jobber her oppe, hun tar seg av farging, forteller han.
Tidligere var det trapp opp i hjørnet fra Arilds lille kontor, men så overtok Heidi Halvorsen 2. etasjen.
I dag er han godt fornøyd med å være eneste mann på gulvet. Det lille kontoret er fullt med gamle minner, fotballskjerf, og har akkurat nok plass til å spise matpakken i.

Drop in
Arild er frisør, ikke barberer, selv om herrer utgjør 95 prosent av kundemassen.

– De er på alder med meg mange av dem. Men det kommer helt små også, forteller han. Det er menneskene som er det beste med yrket, ifølge Arild.
All praten, moroa, og humoren. At en blir menneskekjenner på godt og vondt, oppsummerer han mens han klipper en kunde. Den eldre herren i stolen har klipt seg her i årevis.

– Han er den beste i byen. Jeg reiser fra Sarpsborg hver gang, det sier sitt. Han preker som en gjør i Fredrikstad. Godt humør har han bestandig hatt, og så blir han så glad når han får penger, ler han.

Farman frisørsalongLeif Arild Karlsen friserer stamkunden Reidar Kihl, og praten går lett. 

Arilds aller første stamkunde siden 1967 gikk nettopp nyklipt ut døren.

– Jeg er fornøyd. Han er den eneste som har vært nedi hodet på meg utenom noen spanjoler i Syden, sa han idet han forsvant.

En klipp kan ta 20 minutter og koster 200 kroner uansett. Gjengangerne går gjerne for samme hårfrisyre. Men det kommer også nye kunder.

– Det er bare å ramle inn døra, sier frisøren.
Produkter er stort sett fra Cutrin. Ved vasken renses en kam i en boks med salmiakk-vann.
– Jeg bruker ikke så forferdelig mye. Litt spray i håret. På meg selv kjører jeg maskinen over hele kula på tre millimeter. Det er enkelt. Og så trimmer jeg markisa; det er øyenbrynene, smiler han.

For 42 år siden ble han far for første gang. Da anla han skjegg, og har beholdt det siden.

– Jeg er velsignet med fire flinke jenter. Og jeg har aldri angret på yrket mitt. Ikke én dag! Jeg har vært med på så mye. Nå vil jeg dele det. Det er min tur til å være eldst i det som er verdens eldste yrke, sier han. 

Farman frisørsalongI år har Leif Arild Karlsen jobbet i Farman frisør i 50 år, noe han trives godt med. Farman frisør er i dag som et levende frisørmuseum. 

Denne artikkel kan også leses i Hair Magazine utgave 4, 2017.

Tekst: Guri Haram
Foto: Marianne Otterdahl-Jensen.

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Nyhet fra ZENZ - ZENZ Organic Hair Spa

Nyhet fra ZENZ - ZENZ Organic Hair Spa

ZENZ tar enda et skritt mot en mer miljøvennlig frisørbransje med den nye ZENZ Organic Hair Spa som er designet til å gjøre hårbehandlinger mer effektive.
To nye EIMI Oils fra Wella Professionals

To nye EIMI Oils fra Wella Professionals

Wella Professionals lanserer nå to nye oljer fra EIMI. Gel-stylingoljen Cocktail Me og den spraybare håroljen Oil Spritz.
RefectoCil Eyelash lift – for et intensivt og åpent blikk

RefectoCil Eyelash lift – for et intensivt og åpent blikk

RefectoCil Eyelash Lift gjør det mulig å skape den perfekte åpne looken uten mascara. Behandlingen løfter vippene og vippene til å se lengre og fyldigere ut.
Wella Professionals introduserer Insta Recharge

Wella Professionals introduserer Insta Recharge

Nå introduserer Wella Professionals de nye Insta Recharge root concealers, som dekker ettervekst og grå hår, så dine kunder kan bevare fargen mellom besøkene.
Bohemian Collection fra Jaguar i limited edition

Bohemian Collection fra Jaguar i limited edition

Jaguar Bohemian Collection inneholder saksene Boho Dream og Boho Chic, som er dekorert i bohemsk stil. Saksene er skarpe og har gode klippeegenskaper og holdbarhet.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell inviterte til et forrykende hårshow på Hårmessen 2018 i Stavanger og viste en rekke nydelige, inspirerende og kreative avant-garde frisyrer.
Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals internasjonale TrendVision 2018 gikk av stabelen i Lisboa, og frisører fra hele verden var samlet til en Creative Retreat Experience. Se mer her!
Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Frisører, leverandører og inspiratorer fra hele Europa møttes for å mingle, mens de tok del i de seneste trends fra noen av bransjens stjerner.
Glamour og luksus på Gold Show i København

Glamour og luksus på Gold Show i København

Motehuset Gold bød 800 frisører fra hele verden til gallakvelden Gold International Show, sirkusartister og flere nye lanseringer i København.
En hel helg med HeadBrands

En hel helg med HeadBrands

Mer en 250 frisører var kommet fra alle Nordens hjørner for å være med på den aller første HeadBrands Xperience – og for en opplevelse det var! En hel helg fylt med inspirasjon, trender og noe for enhver smak.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Cathrine Grinaker (Q&A)

Cathrine Grinaker (Q&A)

15 spørsmål til Cathrine Grinaker - Vinner av Foundation Guillaume fotokonkurranse
Angelo Seminara – med passion for innovasjon og holdbarhet

Angelo Seminara – med passion for innovasjon og holdbarhet

Å oppleve nye ting og steder er noe den ydmyke verdensstjernen Angelo Seminara elsker. Hair Magazine traff Angelo ved Davines World Wide Tour i Parma.

Nyeste videoer se flere videoer

ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

I denne video viser ghd hvordan man skaper det perfekte wavy hår med en rettetang.
Lær å lage en parykk med Redken

Lær å lage en parykk med Redken

Halloween er her snart, og om ikke lenge skal kostymet være klart. Mange kostymer trenger en tilhørende frisyre, og her lærer du hvordan du kan lage din helt egne parykk.
Lær deg mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lær deg mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Bli med på et 9 minutters web-seminaret og lær om teknologien som gjør Koleston Perfect Me+ unik og se hvordan produktet fungerer. Finn seminaret her!
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.