LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

FRIDA ANDERSSON - Svensken som tok Norge med storm 

2016 var året Frida Andersson ble utnevnt til Årets Frisør i Norge og vant de nasjonale finalene i Color Zoom, American Crew All-Star Challenge og Tendenz Stylist Awards. At Frida elsker utfordringer er ingen hemmelighet, og nå er hennes neste utfordring opplæring for Goldwell på heltid.

FRIDA ANDERSSON - Svensken som tok Norge med storm Før Frida bosatte seg i Oslo tilbragte hun 15 måneder i motebyen London, og ni måneder i Australia. Erfaringene og opplevelsene fra utenlandsarbeid har hun med seg for resten av livet. 

Fem år i Oslo har ikke bare gitt svenske Frida Andersson et sted å pakke ut av kofferten. Hun har også vunnet noen av bransjens mest prestisjetunge priser – hele fire nasjonale seiere i løpet av i 2016. Disse seirene har satt henne i søkelyset for alvor, og med den viljestyrken hun har, så er dette bare begynnelsen. - Jeg vil alltid se fremover, komme meg videre og å ta neste utfordring, akkurat som jeg har gjort i år.

ET NATURLIG VALG
Fridas frisørhistorie begynte i byen der hun vokste opp, i Hässleholm som ligger i Sør-Sverige. - Allerede i ungdomsskolealder begynte jeg å klippe håret til mine venner og familie. Hvordan de våget, det vet jeg ikke. Frisøropplæring ble så et naturlig valg da hun skulle begynne på videregående skole. På den tiden var frisørlinjen en av de vanskeligste å komme inn på, men siden hun alltid hadde likt å gå på skole, så gikk det helt etter planen. Da hun var ferdig, begynte hun å jobbe i Hässleholm, leide en frisørsalong og startet sin egen virksomhet som 19-åring. - I Hässleholm fungerte alt fint, men jeg ønsket
meg mer enn å jobbe på samme sted resten av livet.

FRA HÄSSLEHOLM TIL LONDON
Frida valgte å prøve lykken i London, der hun fikk en jobb som frisør i en kjede som heter,
Rush Hairdressing. - Det var intenst å komme fra Hässleholm til London, for det var et helt annet tempo. Den største forskjellen var at vi i Skandinavia liker å jobbe i team der vi støtter og hjelper hverandre. I London er det skarpe albuer som gjelder. Hun vente seg aldri helt til den kulturelle forskjellen, men hun lærte mye som frisør, og det var jo den egentlige grunnen til at hun dro dit. Hun ble tilbudt fantastiske kurs, fikk masse inspirasjon og hun elsket også London som by. - Selv om det var tøft, så fikk jeg akkurat det jeg ville ut av det. Samtidig lærte jeg å sette pris på de forholdene vi har i Skandinavia. Hvor lang dagen er, hvor mye lønn du får og at du får en pause i løpet av dagen.

Frida fra Sverige har vunnet flere av bransjens mest prestisjefylte priser. i 2016 tok hun hele fire nasjonale gull.
Frida fra Sverige har vunnet flere av bransjens mest prestisjefylte priser. i 2016 tok hun hele fire nasjonale gull. 

Å JOBBE I FERIEN
Etter 15 måneder i motebyen London, valgte Frida og et par venner å ta seg en ferie og backpacke rundt i Australia. De hadde bestemt seg for å bare være borte i tre måneder, men søkte likevel på et «Working Holiday Visa». Det var et lykketreff, for de tre månedene ble til ni, og Frida jobbet nesten seks av dem på Sublime Frisør, en liten australsk frisørkjede som eies og drives av Paula Kelly. 

- Det var svært spennende å jobbe som frisør i Australia. Det var en veldig flerkulturell salong, og jeg fikk møte mange mennesker fra forskjellige land. Det er nettopp det som er så morsomt med å reise og jobbe i andre land; å møte folk du ellers aldri ville ha møtt, dele erfaringer og se hvordan andre arbeider.

Frida trives godt i Norge, og syntes samarbeid er veldig viktig i yrket som frisør. Frida trives godt i Norge, og syntes samarbeid er veldig viktig i yrket som frisør. 

LIVET UTEN RYGGSEKKEN I OSLO
Hvordan har det seg da at frisøren fra Hässleholm, via London og Australia, havnet i Oslo?   - Som så mange andre svensker, hadde jeg jobbet i Norge et par sommere, og jeg likte meg veldig godt. I London og Australia levde jeg i en koffert, og jeg lengtet etter et normalt liv med egen leilighet og et fast ståsted i hverdagen. Da jeg søkte jobb, var jeg veldig klar på at jeg ville veldig mye. Derfor endte jeg opp hos PÅHÅRET fordi de kunne tilby meg de mulighetene jeg var ute etter.

Det er vanskelig for Frida å sammenligne hvordan det er å jobbe i Sverige og Norge. Det er ganske åpenbart at frisørlivet i Hässleholm med 50 000 innbyggere er forskjellig fra livet i millionbyen, Oslo. Men noen forskjeller har hun jo lagt merke til at det er mellom landene.

- I Norge er det flere store frisørkjeder, mens Sverige har flere selvstendig næringsdrivende. Nordmenn er litt mildere og svensker er litt mer frempå. I Skandinavia er det generelt svært likt, i hvert fall hvis man sammenligner med resten av verden. Selv om man ser forskjeller mellom landene, så samarbeider man mye. Det synes jeg er veldig bra. Jeg synes vi bør gjøre det enda mer!

Selv om hun har pakket ut av kofferten og funnet seg til rette i Oslo, elsker hun fremdeles å pakke den klar for nye reiser ut i verden.
Selv om hun har pakket ut av kofferten og funnet seg til rette i Oslo, elsker hun fremdeles å pakke den klar for nye reiser ut i verden. 

EN UT AV KROPPEN-OPPLEVELSE
I fjor vant Frida den prestisjetunge tittelen Årets Frisør i Norge. Da hun begynte som frisør, studerte hun bildene til de nominerte og lurte på hvordan noen kunne få til noe sånt. Plutselig var hun der selv. Hun beskriver det som en ut av kroppen-opplevelse.

- Å vinne Årets Frisør var fantastisk! Det er en utrolig stor ære, og det er vanskelig å fatte det. Likevel tenker jeg «Herregud, jeg vant!». Seieren ga henne blod på tann og åpnet for nye muligheter. Snart var det bare Frida Anderssons navn man kunne se overalt. I løpet av året tok hun førsteplassen i de nasjonale konkurransene Color Zoom, American Crew All-Star Challenge og Tendenz Stylist Awards.

- Dette året har vært annerledes fordi mine seiere har fått oppmerksomhet fra både presse og kunder. Det er flott å bli anerkjent for det som er min lidenskap, som jeg har jobbet hardt for.

PRIORITERINGER OG AVKALL
I tillegg til å vinne en rekke frisørpriser har Frida også studert 15 skolepoeng innen organisasjon, ledelse og markedsføring via fjernundervisning fra Sverige. Det åpenbare spørsmålet er da å spørre om Frida har mer enn 24 timer i døgnet?

- Hvordan jeg får tid til, alt kan jeg nesten ikke svare på selv, men det handler om å prioritere. Jeg har ikke mer tid enn andre, men jeg velger bort noe. Jeg kan ikke feste hver helg til tre om morgenen fordi jeg må stå opp klokken åtte på søndag morgen og ha en fotoseanse. Det valget tar jeg selvsagt med glede fordi det er gøy, så det er egentlig ikke et offer.

Selv om det ikke er et offer, så kreves det disiplin og mange timer med hardt arbeid. - Det gjelder å være organisert, planlegge tiden og velge det du liker å gjøre, for da får man også energi tilbake. Misforstå meg rett, selvfølgelig synes selv jeg at det er deilig å slappe av på sofaen av og til.

Det kan virke som om Frida har flere timer i døgnet enn alle oss andre, men det handler om å prioritere. Hun når også å slappe av og se en film nå og da. Det kan virke som om Frida har flere timer i døgnet enn alle oss andre, men det handler om å prioritere. Hun når også å slappe av og se en film nå og da. 

EN ROLLE Å VOKSE I
Men i år vil det nok ikke bli mye tid for Frida å ligge på sofaen. Hun har tatt ut permisjon fra PÅHÅRET for å jobbe som pedagog for Goldwell på heltid. Jobben går ut på å holde kurs, show og oppvisninger for andre frisører rundt om i Norge. Hennes første oppdrag var å være teamleder for street-segmentet under Hår og Skjønnhet 2017, i Oslo Spektrum.

- Jeg elsker å undervise og dele min kunnskap med andre, og det var nettopp derfor jeg grep denne sjansen. Jeg føler selv at jeg vil utvikle meg mye i denne rollen. Å holde kurs gir så mye tilbake. Jeg må gå i meg selv og virkelig tenke over hvorfor jeg gjør det jeg gjør, og finne ut hvordan jeg best kan formidle det videre til andre. Jeg vil hjelpe folk å få frem det beste i seg selv.

Det er syv år siden Frida selv jobbet med Goldwell, så i det siste har hun viet mesteparten av tiden sin til å gjøre seg kjent med alt det oppgaven innebærer, for å lære så mye som mulig. Det har også blitt en del reiser, så akkurat nå tar hun en uke av gangen.

FOKUS PÅ DET POSITIVE
Fra utsiden ser det ut som alt Frida rører ved blir til gull, at alt alltid går hennes vei og at livet går på skinner. Men det er ikke bestandig så lett som det høres ut. - Selvfølgelig er ikke livet mitt alltid en dans på roser, men jeg velger å fokusere på det positive. Hvis man bare fokuserer på det negative, trekkes man nedover og mister lysten til å fortsette. Jeg prøver alltid å snu på det. Hvis det skjer noe negativt, så er det åpenbart vanskelig i øyeblikket, men som regel så blir det bedre etterpå. Deretter kan man se tilbake og tenke på hva man kunne ha gjort bedre.

Fridas positive innstilling, fantastiske holdning og vinnerlyst inspirerer. Hun er dessuten ydmyk og fremhever gjerne andre frisører. - Jeg vil bare at alle frisører skal føle den samme kjærligheten for yrket, og at de viser sin yrkesstolthet. Det krever så mye mer enn folk utenfor bransjen tror. Enten det går ut på å inspirere sine kolleger eller kunder, så tror jeg det er viktig å vise at man brenner for jobben sin.

Les også: Norsk Country Manager i Wella, Mikaela Rinaldo

Tekst: Camilla Svensson
Foto: Jan-Erik Eriksen  

Denne artikkelen kan også leses i Hair Magazine, 1. utgave 2017. 


Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid gjenoppretter styrke og fylde i skjørt og fint hår, gir vitalitet til hårfibrene og et mykere og sunnere hår.
TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS kombinerer klassisk estetikk og ergonomisk design, med høykvalitets dyp sort metallisk lag som sørger for beskyttelse mot nikkel for allergikere.
Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Serien 'Ultimate Color Repair' utvides nå med Ultimate Color Repair Mask, en dyptvirkende kur til fargebehandlet hår som kapsler inn fargen og reparerer håret.
Structure by JOICO

Structure by JOICO

Structure by JOICO er en kompakt stylingserie med unisex stylingprodukter som har som formål å omfavne individualitet og den unike stil. Les mer her!
Davines - The century of light

Davines - The century of light

The century of light er skapt for å beskytte håret mot oksidativ skade som kan svekke håret under bleking eller lysning, med den eksklusive Hair Protective Booster.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Premiere - Nordic Hair Awards

Premiere - Nordic Hair Awards

Vi er stolte av å kunne invitere deg til nordens største møteplass for frisører, Nordic Hair Awards og Nordic Hair Expo. Les mer og finn early bird-billetter her!
Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Frisører fra hele verden ferdes gjennom fantastisk utsikt for å omgås over landegrensene, dele erfaringer og inspireres av hverandre med Intercoiffure.
Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Føler du at du trenger påfyll av inspirasjon og ønsker å lære noe nytt, finnes det en rekke kurs denne høsten. Finn kursene som passer best for deg her!
Sees vi til Salon International 2018 i London?

Sees vi til Salon International 2018 i London?

Salon International slår enda en gang dørene opp for tusenvis av frisører fra hele verden. Som leser av Hair Magazine får du noen eksklusive fordeler.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Shlomi Ruimi (Q&A)

Shlomi Ruimi (Q&A)

Vi stilte vinneren av Årets lærling 2016 - Shlomi Ruimi 15 spørsmål! Se hans fantastiske vinnerbilder og se hva han svarte her.
'Flettemamma' Bente-Helen Schei

'Flettemamma' Bente-Helen Schei

'Flettemamma' Bente-Helen Schei er firebarnsmor og hekta på fletter. Hun har 140.000 Instagram-følgere, og lager vakre, trendy og spennende fletter. Les mer her!

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Følg med i videoen der Sofia Geideby viser hvordan man lager en enkel, fin og sommerlig frisyre med fletter!
Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.