LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Frisør Linnéa Tilley Sanaker - om yrket, bransjen og menneskeheten

Selv har hun ikke et behov for å klippe Donald Trump, men sier seg likevel enig i at noen burde ta seg bryet - og ta en for laget. Linnéa Tilley Sanaker har humor, har drive og har også en ekstrem teknisk dyktighet. Vi har vært så heldige å få stille henne noen spørsmål - om henne, om yrket og om bransjen.

Linnéa Sanaker, Årets Frisør, nominasjon.
Linnéa har flere ganger deltatt i Årets Frisør, og hele tre ganger har hun vært nominert.

Til tross for at moren er frisør, og for utallige timer i salongen som liten, har ikke yrket vært i sikte fra starten. Sanaker har vært innom flere retninger, og står blant annet med et årsstudium i Økonomi og Administrasjon. Det var heller ikke før siste året på Danselinjen på VGS at hun valgte en retning som pekte mot frisøryrket.

"Som liten ønsket jeg å bli lege. Det nærmeste jeg kommer det i dag er når jeg tar avfarging i salongen og bruker munnbind. Da koser jeg meg! Jeg elsker å lære nye ting og kunne gjerne studert masse hele livet. Tror jeg kunne trivdes som mye forskjellig; Designer, tatover, lærer eller politi kanskje…"

Det er likevel ikke overraskende at hun havnet i bransjen, og tendensene var synlig tidlig. Da hun som yngre skulle hjelpe med til med å vaske salongen på kveldstid, endte det som regel i klipp, sminke og farge på seg selv, på venner og på familie. Det endte med overgangen til en privatskole i Oslo på Frisørinstituttet i Sandvika.

Herfra gikk det raskt fremover, og allerede som lærling i PåHåret, begynte hun som deltager i konkurranser. Sanaker har tidligere vært med i NM i frisering, og står i dag med 3 nominasjoner til Årets Frisør. Det er en arena hun har prioritert, og lagt mye arbeid i, og hun innrømmer at det naturligvis har tatt tiden vekk fra andre områder i livet, hvor kjærligheten kanskje ble nedprioritert litt. "Jeg ville jo egentlig bare ha trent mere! Jeg trivdes veldig bra i Oslo. Men rett før jeg skulle ta Svenneprøven mistet jeg storebroren min. Det var det verste som kunne skjedd og en veldig tung tid. Jeg tok fagbrevet, men så tok Oslolivet brått slutt."

Årets Frisør - bildebidrag fra Linnéa Sanaker.
Bildebidraget til Årets Frisør 2017.

Sanaker flyttet tilbake til Hamar, og valg av salong var herav naturlig da moren, Anne-Karin Tilley Sanaker, eide «Salong Gullhår» sammen med en god kollega, Åse Wenstad. Det er blant personene hun i dag takker for å være hvor hun er, og påpeker at de hele veien har vært støttende og trodd på arbeidet hun har utført. Når vi er inne på personer som hun vil takke, er rekken lang, og Maj Krogdahl og Gry Kjelstad fra PåHåret kan takkes for en god periode i lærlingtiden. Særlig påpeker hun sin kjære Robert som "orker å leve med den kreative siden av meg", og som lar henne jobbe etter jobb, samt passer deres tre barn.

Med tre barn og fulle lister er det klart hverdagen er krevende. Derfor hadde Sanaker i utgangspunktet slått fra seg tanken om Årets Frisør. Hun har deltatt fire ganger tidligere, og er bekjent med hvor tidskrevende og altomfattende et bidrag blir. Til tross for lite søvn og energi, mye grunnet tre barn, innså hun at det ikke kunne la henne stoppe et bidrag. "Jeg MÅ være med tenkte jeg. Det kan være barna mine sover lite i mange år, og det kan hende jeg føler meg energiløs for alltid, så det skulle ikke få lov til å stoppe meg."

Sanaker forteller at hun legger utrolig mye arbeid i bidragene sine, og at det finnes historier bak alle bildebidragene. Det er også derfor det er utrolig spesielt å bli nominert, og hun peker særlig ut årets bildebidrag. Hun har tidligere vært nominert i både første år hun deltok, i 2010, samt i 2014. "Jeg skulle bare ønske at jeg hadde mere tid til å være mye mere engasjert i konkurranser. Men alt til sin tid..   Men jeg trives utrolig bra når jeg får jobbe med ulike styling oppdrag og fashionfoto. Da er jeg i mitt ess", forteller Sanaker.

Årets Frisør - bildebidrag fra Linnéa Sanaker, 2014
Høyre bilde viser tidligere arbeid av Linnéa, og venstre er bildebidrag til Årets Frisør fra 2014

Det ble dessverre ingen seier, men hun forteller om en fantastisk kveld under Årets Frisør. En takk til arrangøren for et bra show og mye inspirasjon. Særlig spesielt er det å samle så mange kreative og hyggelige mennesker fra bransjen, og hun forteller at det til tross for resultatet, var utrolig gøy. Selvfølgelig har man et ønske om og lite håp om å vinne, og Sanaker innrømmer også at skuffelsen var større enn forventet. Likevel husker hun hvor stort det er å være nominert.

"Det er en tøff konkurranse, men jeg gir ikke opp!!"

Sanaker påpeker at også de begge har fulle dager, og får kjenne på tidsklemmen. Til tross for at Robert heller ikke ønsket en katt, endte det med et kompromiss. "Nå har vi katt!", forteller Sanaker med et smil. Fordelen med å være frisør er at det er hverdagen som er givende, og med tre barn på henholdsvis 2, 5 og 13 år, samt en katt, er det klart det er fart i hverdagene.

Blant søvnmangel, katt, unger og bildebidrag tar hun seg likevel i å tenke på muligheten for å åpne egen salong en dag. Likevel har moren gitt henne godt innsyn i hvordan det er å være salongeier, på godt og vondt, hvilket også går inn i overveielsene. "Jeg ser opp til moren min, både som menneske og som forretningskvinne", og Sanaker vet hvor mye arbeid som ligger i å drifte salong, hvilket er hvorfor hun også setter stor pris på å være ansatt, men påpeker at også moren ville kunne like å kunne legge fra seg arbeidet kl. 16. Hun utelukker ikke at hun muligens en gang i fremtiden, vil stå med egen salong.

Linnéa Sanaker, Årets Frisør, nominasjon.

Hva synes du frisørbransjen mangler?
Om frisøryrket mangler noe, må det være stolthet og godt rykte. Folk skulle bare visst hvor «potet» man er som frisør. Det finnes så mange veier å gå og mange muligheter for hele tiden å utvikle deg om du ønsker det. Men jeg synes frisørbransjen har kommet seg opp og frem. Så vi må bare fortsette å vise stolthet over all den kunnskapen vi har som jobber innen frisørfaget, snakke hår og gi det lille ekstra. Jeg synes det er høy standard blant norske frisører og det er veldig bra!

Men det er ingen som er tjent med at skolen går ned på kravene!

Hva er ditt yndlingsprodukt og hvordan fant du dette?
Motebildet forandrer seg hele tiden og det gjør også mine favorittprodukter. Men hårspray er en klar favoritt som jeg får brukt til mye! For øyeblikket veldig glad i Kérastase sin L´incroyable blowdry som gir lett volum og langvarig hold uten å tynge. Og L´oréal sin Smart Bond er helt fantastisk!

Én ting ikke alle vet om deg
Tidligere bilråner…..

15. Hvis du fikk vant 10 millioner, hva hadde du gjort?
Da hadde jeg vært hjemme med barna ett år til og reist, kjøpt meg amerikaner(-bil), kjøpt hytte og bygd opp en ny frisørsalong og satt av penger til barna mine.

Tekst: Celine Topper (red.)

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Nyhet fra L'Oréal Professionnel: Source Essentielle

Nyhet fra L'Oréal Professionnel: Source Essentielle

L'Oréal Professionnel lanserer Source Essentielle; en vegansk, komplett hårpleieserie inspirert av naturen, med 80-100% naturlige ingredienser.
L'Oréal Professionnel presenterer Botanēa - 100% naturlig hårfarge

L'Oréal Professionnel presenterer Botanēa - 100% naturlig hårfarge

Med Botanēa kan du skape skreddersydd hårfarge med tre urteingredienser, Henna, Indigo og Cassia.100% urtebasert hårfarge med profesjonelle resultater
SOLAR fra System Professional - beskytt håret mot solen

SOLAR fra System Professional - beskytt håret mot solen

Om sommeren blir hår og hud utsatt for skadelige UV-stråler. Derfor lanserer Wella Professionals nå System Professional SOLAR, som beskytter mot dette.
Muoto Soft Molding Paste og Strong Sculpting Wax

Muoto Soft Molding Paste og Strong Sculpting Wax

Muoto stylingvoks fra Cutrin. Soft Molding Paste gir struktur, glans og fleksibelt hold. Strong Sculpting Wax gir sterkt hold, tekstur og matt finish.
Neuro™ Liquid - intelligent styling fra Paul Mitchell

Neuro™ Liquid - intelligent styling fra Paul Mitchell

Fra glamorøse krøller til de mest sofistikerte frisyrer, varmeverktøy er hemmeligheten bak enhver styling rutine. Neuto Liquid er det du trenger!

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Innvielse av Davines Village og WWHT i Parma

Innvielse av Davines Village og WWHT i Parma

I løpet av de tre dagene i Parma ble frisørene invitert til en helhetsopplevelse med massevis av hår, bærekraft og finalen i Davines World Style Contest.
Guy Tang demonstrerte fargeteknikker i Oslo

Guy Tang demonstrerte fargeteknikker i Oslo

Guy Tang samlet over 250 engasjerte gjester på Konserthuset i Oslo. De fremmøtte ofret solskinn for fargeteknikker, og fikk se et inspirerende show.
Kevin Murphy - en trendy miljøkjempe

Kevin Murphy - en trendy miljøkjempe

Kevin Murphy og teamet jobber backstage på de største moteukene og driver KEVIN.MURPHY. Vi traff Kevin på Top Hair, der han var et av høydepunktene.
Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Etter 50 år har Cosmoprof vokst til å bli et av verdens største arrangement i den profesjonelle skjønnhetsbransjen. Les alt om messen her!
Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Det var ikke en tom stol i rommet da Hair Magazine ble invitert til en trendvisning med Wella Professionals.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Vi Van Vu (Q&A)

Vi Van Vu (Q&A)

Navnet blir større og større innenfor bransjen, og snart konkurrerer hun internasjonalt i Stockholm. VI har stilt Color Zoom-vinner Vi Van Vu 15 spørsmål. Les alle svarene her!
'Flettemamma' Bente-Helen Schei

'Flettemamma' Bente-Helen Schei

'Flettemamma' Bente-Helen Schei er firebarnsmor og hekta på fletter. Hun har 140.000 Instagram-følgere, og lager vakre, trendy og spennende fletter. Les mer her!

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Følg med i videoen der Sofia Geideby viser hvordan man lager en enkel, fin og sommerlig frisyre med fletter!
Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.