LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Frisør Linnéa Tilley Sanaker - om yrket, bransjen og menneskeheten

Selv har hun ikke et behov for å klippe Donald Trump, men sier seg likevel enig i at noen burde ta seg bryet - og ta en for laget. Linnéa Tilley Sanaker har humor, har drive og har også en ekstrem teknisk dyktighet. Vi har vært så heldige å få stille henne noen spørsmål - om henne, om yrket og om bransjen.

Linnéa Sanaker, Årets Frisør, nominasjon.
Linnéa har flere ganger deltatt i Årets Frisør, og hele tre ganger har hun vært nominert.

Til tross for at moren er frisør, og for utallige timer i salongen som liten, har ikke yrket vært i sikte fra starten. Sanaker har vært innom flere retninger, og står blant annet med et årsstudium i Økonomi og Administrasjon. Det var heller ikke før siste året på Danselinjen på VGS at hun valgte en retning som pekte mot frisøryrket.

"Som liten ønsket jeg å bli lege. Det nærmeste jeg kommer det i dag er når jeg tar avfarging i salongen og bruker munnbind. Da koser jeg meg! Jeg elsker å lære nye ting og kunne gjerne studert masse hele livet. Tror jeg kunne trivdes som mye forskjellig; Designer, tatover, lærer eller politi kanskje…"

Det er likevel ikke overraskende at hun havnet i bransjen, og tendensene var synlig tidlig. Da hun som yngre skulle hjelpe med til med å vaske salongen på kveldstid, endte det som regel i klipp, sminke og farge på seg selv, på venner og på familie. Det endte med overgangen til en privatskole i Oslo på Frisørinstituttet i Sandvika.

Herfra gikk det raskt fremover, og allerede som lærling i PåHåret, begynte hun som deltager i konkurranser. Sanaker har tidligere vært med i NM i frisering, og står i dag med 3 nominasjoner til Årets Frisør. Det er en arena hun har prioritert, og lagt mye arbeid i, og hun innrømmer at det naturligvis har tatt tiden vekk fra andre områder i livet, hvor kjærligheten kanskje ble nedprioritert litt. "Jeg ville jo egentlig bare ha trent mere! Jeg trivdes veldig bra i Oslo. Men rett før jeg skulle ta Svenneprøven mistet jeg storebroren min. Det var det verste som kunne skjedd og en veldig tung tid. Jeg tok fagbrevet, men så tok Oslolivet brått slutt."

Årets Frisør - bildebidrag fra Linnéa Sanaker.
Bildebidraget til Årets Frisør 2017.

Sanaker flyttet tilbake til Hamar, og valg av salong var herav naturlig da moren, Anne-Karin Tilley Sanaker, eide «Salong Gullhår» sammen med en god kollega, Åse Wenstad. Det er blant personene hun i dag takker for å være hvor hun er, og påpeker at de hele veien har vært støttende og trodd på arbeidet hun har utført. Når vi er inne på personer som hun vil takke, er rekken lang, og Maj Krogdahl og Gry Kjelstad fra PåHåret kan takkes for en god periode i lærlingtiden. Særlig påpeker hun sin kjære Robert som "orker å leve med den kreative siden av meg", og som lar henne jobbe etter jobb, samt passer deres tre barn.

Med tre barn og fulle lister er det klart hverdagen er krevende. Derfor hadde Sanaker i utgangspunktet slått fra seg tanken om Årets Frisør. Hun har deltatt fire ganger tidligere, og er bekjent med hvor tidskrevende og altomfattende et bidrag blir. Til tross for lite søvn og energi, mye grunnet tre barn, innså hun at det ikke kunne la henne stoppe et bidrag. "Jeg MÅ være med tenkte jeg. Det kan være barna mine sover lite i mange år, og det kan hende jeg føler meg energiløs for alltid, så det skulle ikke få lov til å stoppe meg."

Sanaker forteller at hun legger utrolig mye arbeid i bidragene sine, og at det finnes historier bak alle bildebidragene. Det er også derfor det er utrolig spesielt å bli nominert, og hun peker særlig ut årets bildebidrag. Hun har tidligere vært nominert i både første år hun deltok, i 2010, samt i 2014. "Jeg skulle bare ønske at jeg hadde mere tid til å være mye mere engasjert i konkurranser. Men alt til sin tid..   Men jeg trives utrolig bra når jeg får jobbe med ulike styling oppdrag og fashionfoto. Da er jeg i mitt ess", forteller Sanaker.

Årets Frisør - bildebidrag fra Linnéa Sanaker, 2014
Høyre bilde viser tidligere arbeid av Linnéa, og venstre er bildebidrag til Årets Frisør fra 2014

Det ble dessverre ingen seier, men hun forteller om en fantastisk kveld under Årets Frisør. En takk til arrangøren for et bra show og mye inspirasjon. Særlig spesielt er det å samle så mange kreative og hyggelige mennesker fra bransjen, og hun forteller at det til tross for resultatet, var utrolig gøy. Selvfølgelig har man et ønske om og lite håp om å vinne, og Sanaker innrømmer også at skuffelsen var større enn forventet. Likevel husker hun hvor stort det er å være nominert.

"Det er en tøff konkurranse, men jeg gir ikke opp!!"

Sanaker påpeker at også de begge har fulle dager, og får kjenne på tidsklemmen. Til tross for at Robert heller ikke ønsket en katt, endte det med et kompromiss. "Nå har vi katt!", forteller Sanaker med et smil. Fordelen med å være frisør er at det er hverdagen som er givende, og med tre barn på henholdsvis 2, 5 og 13 år, samt en katt, er det klart det er fart i hverdagene.

Blant søvnmangel, katt, unger og bildebidrag tar hun seg likevel i å tenke på muligheten for å åpne egen salong en dag. Likevel har moren gitt henne godt innsyn i hvordan det er å være salongeier, på godt og vondt, hvilket også går inn i overveielsene. "Jeg ser opp til moren min, både som menneske og som forretningskvinne", og Sanaker vet hvor mye arbeid som ligger i å drifte salong, hvilket er hvorfor hun også setter stor pris på å være ansatt, men påpeker at også moren ville kunne like å kunne legge fra seg arbeidet kl. 16. Hun utelukker ikke at hun muligens en gang i fremtiden, vil stå med egen salong.

Linnéa Sanaker, Årets Frisør, nominasjon.

Hva synes du frisørbransjen mangler?
Om frisøryrket mangler noe, må det være stolthet og godt rykte. Folk skulle bare visst hvor «potet» man er som frisør. Det finnes så mange veier å gå og mange muligheter for hele tiden å utvikle deg om du ønsker det. Men jeg synes frisørbransjen har kommet seg opp og frem. Så vi må bare fortsette å vise stolthet over all den kunnskapen vi har som jobber innen frisørfaget, snakke hår og gi det lille ekstra. Jeg synes det er høy standard blant norske frisører og det er veldig bra!

Men det er ingen som er tjent med at skolen går ned på kravene!

Hva er ditt yndlingsprodukt og hvordan fant du dette?
Motebildet forandrer seg hele tiden og det gjør også mine favorittprodukter. Men hårspray er en klar favoritt som jeg får brukt til mye! For øyeblikket veldig glad i Kérastase sin L´incroyable blowdry som gir lett volum og langvarig hold uten å tynge. Og L´oréal sin Smart Bond er helt fantastisk!

Én ting ikke alle vet om deg
Tidligere bilråner…..

15. Hvis du fikk vant 10 millioner, hva hadde du gjort?
Da hadde jeg vært hjemme med barna ett år til og reist, kjøpt meg amerikaner(-bil), kjøpt hytte og bygd opp en ny frisørsalong og satt av penger til barna mine.

Tekst: Celine Topper (red.)

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid gjenoppretter styrke og fylde i skjørt og fint hår, gir vitalitet til hårfibrene og et mykere og sunnere hår.
TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS kombinerer klassisk estetikk og ergonomisk design, med høykvalitets dyp sort metallisk lag som sørger for beskyttelse mot nikkel for allergikere.
Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Serien 'Ultimate Color Repair' utvides nå med Ultimate Color Repair Mask, en dyptvirkende kur til fargebehandlet hår som kapsler inn fargen og reparerer håret.
Structure by JOICO

Structure by JOICO

Structure by JOICO er en kompakt stylingserie med unisex stylingprodukter som har som formål å omfavne individualitet og den unike stil. Les mer her!
Davines - The century of light

Davines - The century of light

The century of light er skapt for å beskytte håret mot oksidativ skade som kan svekke håret under bleking eller lysning, med den eksklusive Hair Protective Booster.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Premiere - Nordic Hair Awards

Premiere - Nordic Hair Awards

Vi er stolte av å kunne invitere deg til nordens største møteplass for frisører, Nordic Hair Awards og Nordic Hair Expo. Les mer og finn early bird-billetter her!
Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Frisører fra hele verden ferdes gjennom fantastisk utsikt for å omgås over landegrensene, dele erfaringer og inspireres av hverandre med Intercoiffure.
Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Føler du at du trenger påfyll av inspirasjon og ønsker å lære noe nytt, finnes det en rekke kurs denne høsten. Finn kursene som passer best for deg her!
Sees vi til Salon International 2018 i London?

Sees vi til Salon International 2018 i London?

Salon International slår enda en gang dørene opp for tusenvis av frisører fra hele verden. Som leser av Hair Magazine får du noen eksklusive fordeler.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Kristine Ytredal (Q&A)

Kristine Ytredal (Q&A)

Bli bedre kjent med Kristine Ytredal, som til daglig arbeider hos Floke Frisør og vant gull i kategorien Creative Colorist i Color Zoom Challenge 2018.
Mikaela Rinaldo

Mikaela Rinaldo

Født i Finland, bor i Sverige og jobber i Norge: Mikaela Rinaldo sitter i dag som Norsk Country Manager i Wella. Vi har møtt henne på Wella Studios i Nydalen. Les intervjuet her!

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Følg med i videoen der Sofia Geideby viser hvordan man lager en enkel, fin og sommerlig frisyre med fletter!
Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.