LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Marta Spizewska - ­ En kreativ sjef med hele verden som arbeidsplass

Reiser, glamorøse shows og utdannelse verden over. Hair Magazine stjal litt tid med Marta Spizewska, kreativ sjef for Wella i Norden.

”Det har aldri vært så spennende å jobbe som frisør, som det er akkurat nå”, sier hun.

Marta Spizewska har hele verden som sin arbejdsplads.
Selvom Marta trives veldig godt i rollen som lærer, vil nok noen oppfatte henne som streng.  ”Jeg forventer at alle skal gjøre det så godt de kan og at alle skal jobbe like hardt som meg.  Sier jeg ikke noe – så er det godt!”.

Snøfnuggene virvlet utenfor vinduet da vi møttes i Wella studio, sentralt i Stockholm. Vi har forsøkt å få planlagt intervjuet i et stykke tid, men Marta Spizewska, 33, er ikke en person som oppholder seg på samme sted over lang tid. Enten står hun backstage på et show i Monaco, holder kurser i Italia eller befinner hun seg et eller annet sted mellom Frankfurt og Athen.

Marta har mye på sitt bord  

Hun reiser enormt mye. Arbeider enormt mye. Men spor av trøtthet eller mangel på energi, merkes ikke.

”Jeg har nok den beste jobben man kan ha – ingen dager er like! Selvfølgelig er det stressende innimellom, men jeg er den typen som får et kick av stress”, sier Marta.

Les også: Utvikling er veien frem, mener Jens Egelund-Müller fra Wella

Som kreativ sjef for Wellas nordiske team har hun mye på sitt bord. Hun er ansvarlig for å komme opp med nye utdannelser for Wellas frisører i hele Norden, hun holder ”train the trainer”­ utdannelser, tester nye produkter for å se hvilke som passer til det nordiske markedet, gjennomgår trends og inspirasjonsmateriale og hun er med til å utvikle nye teknikker. I tillegg holder hun kurser selv, lager shows og demonstrasjoner, styler moteshows og mye, mye mer. ”I år sitter jeg også i juryen i forbindelse med Årets frisør i Sverige. Jeg har selv konkurrert mye og har selv vunnet både Årets talent og Årets frisør. Det føles fantastisk at jeg har mulighed til å være med til å få de beste talentene til å vokse.

Hard, men god trening

Sine egne evner har hun aldri tvilt på. Marta er oppvokst i Kungsör i Sverige, som hun flyttet til da hun var 5­-år med sin familie fra Polen. Etter barneskolen gikk hun på frisørskole i Eskildstuna, hvor hun vant en Best Student Award og fikk mulighet for å komme på inspirasjonskurs i Stockholm.

Da hun var ferdig som frisør, ble hun ansatt ”Hos Tomas” i Stockholm. ”Jeg trente veldig hardt. Det var som i ”Karate Kid” bare med leppestift og stiletter”, forteller Marta leende. ”Men det var god trening. Nå kan jeg løpe rundt i stiletter hele dagen uten problemer”.

Etter noen år begynte Marta som teknikker for Wella. ” Det var noe helt annet”, siger Marta. Som frisør er din hovedoppgave å gjøre kunden fornøyd, men nå skulle jeg plutselig stå på en scene med et publikum som skulle forstå og analysere mine bevegelser”.

I dag elsker hun å stå på en scene og sier hun gjør seg best live. Men hun forteller samtidig om en av de første gangene, da hun av ren nervøsitet forvekslet to fargeskalaer, hvor resultatet ble en farging med lyst hår i bunnen og mørkt hår øverst. Det var ikke morsomt! I dag har jeg noen teknikker som jeg gjør for å ikke bli nervøs, slik som at jeg låser meg inne på toalettet i to minutter før det er tid til å gå opp på scenen. Der gjentar jeg de første setningene som jeg skal si og deretter går det”.


” Jeg har nok det beste jobben som man kan ha – ingen dager er like! Selvfølgelig er det stressende imellom, men jeg er den typen som får et kick av stress”, sier Marta.

De siste seks årene har Marta vært kreativ sjef for det nordiske utdannelsesteamet; en jobb, som størstedelen av tiden har foregått i Danmark. ”Det var en milepæl i livet”, sier hun. Da jeg flyttet til Danmark, var det ingen som visste hvem jeg var, så på en måte skulle jeg begynne helt forfra”. Marta elsker å stå på scenen og har en utadvendt personlighet. ”Men å stå på scenen er bare en brøkdel av det jobben består av  –  kanskje kun fem prosent ”, sier hun.

Arbeidet med moteuken i København

I gjennom flere år var Marta kreativ ansvarlig under moteuken i København som Wella var sponsor for. ” Det var utrolig spennende og lærerikt. Det første året hadde vi tre designere, men til sist hadde vi 1213 designere. Helt sykt!

Les også: Jens Egelund-Müller - Vi har fokus på salonernes udvikling

Å lage hår til et moteshow er en krevende oppgave. Ikke bare skal designeren være fornøyd og føle at modellenes hår matcher visjonen med kolleksjonen – som regel skal alle modellene se fullstendig like ut – uansett hår. Og ikke nok med det; håroppsetningene skal skje raskt og det skal gå enda raskere å ta det ned igjen. Det er ikke uvanlig at modellene kun har 5-10 minutter til å få børstet håret igjennom, innen det er tid til å styrte av sted til neste show. ”Årene med moteuken har virkelig lært meg å strukturere meg selv og min måte å arbeide på”, sier Marta.

 
“Frisørfaget har forandret seg mye. Konsultasjonen er alfa og omega. Det handler om å lære kunden å kjenne og om å finne ut av hvilke verdier de har”, sier Marta.

Hva er du mest stolt over?

”Mitt ”peak moment” var nok da jeg fikk tre forskjellige patenter på fargeteknikker med Wellas Color ID, som jeg var med til å utvikle. Det føltes stort! Men det er mange gode øyeblikk. Av og til lager man et show eller en frisyre hvor alt bare er perfekt og det er helt fantastisk!”

Vil påvirke frisørbransjen positivt 

Til tross for glamorøse shows, reiser og samarbeid med verdenskjente stylister, banker Martas hjerte for undervisningen. Hun snakker varmt om viktigheten av å skape kurs på en måte som inspirerer og som gjør at frisørene kan utvikle seg.  

”En av de store fordelene ved arbeidet mitt er at det er så bredt og at jeg virkelig føler at jeg kan være med til at påvirke frisørbransjen positivt. Ikke bare ved å utdanne kollegaer og frisører til å skape bedre hår – med ved å være med til å uttenkte konsepter som driver hele bransjen frem”.

Det ligger ingen tvil om at hun trives godt i rollen som lærer.  ”Men jeg er veldig streng”, sier hun og ler.

Tekst - Pia Finne (red.)
Foto - Mikael Sjöberg

Les også: Utvikling er veien frem, mener Jens Egelund-Müller fra Wella

Se her for flere frisørportretter

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Nyhet fra ZENZ - ZENZ Organic Hair Spa

Nyhet fra ZENZ - ZENZ Organic Hair Spa

ZENZ tar enda et skritt mot en mer miljøvennlig frisørbransje med den nye ZENZ Organic Hair Spa som er designet til å gjøre hårbehandlinger mer effektive.
To nye EIMI Oils fra Wella Professionals

To nye EIMI Oils fra Wella Professionals

Wella Professionals lanserer nå to nye oljer fra EIMI. Gel-stylingoljen Cocktail Me og den spraybare håroljen Oil Spritz.
RefectoCil Eyelash lift – for et intensivt og åpent blikk

RefectoCil Eyelash lift – for et intensivt og åpent blikk

RefectoCil Eyelash Lift gjør det mulig å skape den perfekte åpne looken uten mascara. Behandlingen løfter vippene og vippene til å se lengre og fyldigere ut.
Wella Professionals introduserer Insta Recharge

Wella Professionals introduserer Insta Recharge

Nå introduserer Wella Professionals de nye Insta Recharge root concealers, som dekker ettervekst og grå hår, så dine kunder kan bevare fargen mellom besøkene.
Bohemian Collection fra Jaguar i limited edition

Bohemian Collection fra Jaguar i limited edition

Jaguar Bohemian Collection inneholder saksene Boho Dream og Boho Chic, som er dekorert i bohemsk stil. Saksene er skarpe og har gode klippeegenskaper og holdbarhet.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell show på Hårmessen 2018

Goldwell inviterte til et forrykende hårshow på Hårmessen 2018 i Stavanger og viste en rekke nydelige, inspirerende og kreative avant-garde frisyrer.
Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals første TrendVision Creative Retrerat Experience

Wella Professionals internasjonale TrendVision 2018 gikk av stabelen i Lisboa, og frisører fra hele verden var samlet til en Creative Retreat Experience. Se mer her!
Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Salon International 2018 - europeisk frisørmesse

Frisører, leverandører og inspiratorer fra hele Europa møttes for å mingle, mens de tok del i de seneste trends fra noen av bransjens stjerner.
Glamour og luksus på Gold Show i København

Glamour og luksus på Gold Show i København

Motehuset Gold bød 800 frisører fra hele verden til gallakvelden Gold International Show, sirkusartister og flere nye lanseringer i København.
En hel helg med HeadBrands

En hel helg med HeadBrands

Mer en 250 frisører var kommet fra alle Nordens hjørner for å være med på den aller første HeadBrands Xperience – og for en opplevelse det var! En hel helg fylt med inspirasjon, trender og noe for enhver smak.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Salong Gevir

Salong Gevir

Den trendy frisørsalongen gevir viste det siste innen hårtrender i samarbeid med Kerastase og Shu Uemura. Hair Magazine dekket eventet, les mer her!
Salong Kutt

Salong Kutt

Frisørsalongen Kutt på Grünerløkka har et gjennomført stilkonsept med Hawaii og California som tema, inspirert av daglig leder Silje Myhre sin egen stil.

Nyeste videoer se flere videoer

ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

ghd "how to" - perfekte bølger med rettetang

I denne video viser ghd hvordan man skaper det perfekte wavy hår med en rettetang.
Lær å lage en parykk med Redken

Lær å lage en parykk med Redken

Halloween er her snart, og om ikke lenge skal kostymet være klart. Mange kostymer trenger en tilhørende frisyre, og her lærer du hvordan du kan lage din helt egne parykk.
Lær deg mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Lær deg mer om Wella Professionals Koleston Perfect Me+

Bli med på et 9 minutters web-seminaret og lær om teknologien som gjør Koleston Perfect Me+ unik og se hvordan produktet fungerer. Finn seminaret her!
Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.