LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Marta Spizewska - ­ En kreativ sjef med hele verden som arbeidsplass

Reiser, glamorøse shows og utdannelse verden over. Hair Magazine stjal litt tid med Marta Spizewska, kreativ sjef for Wella i Norden.

”Det har aldri vært så spennende å jobbe som frisør, som det er akkurat nå”, sier hun.

Marta Spizewska har hele verden som sin arbejdsplads.
Selvom Marta trives veldig godt i rollen som lærer, vil nok noen oppfatte henne som streng.  ”Jeg forventer at alle skal gjøre det så godt de kan og at alle skal jobbe like hardt som meg.  Sier jeg ikke noe – så er det godt!”.

Snøfnuggene virvlet utenfor vinduet da vi møttes i Wella studio, sentralt i Stockholm. Vi har forsøkt å få planlagt intervjuet i et stykke tid, men Marta Spizewska, 33, er ikke en person som oppholder seg på samme sted over lang tid. Enten står hun backstage på et show i Monaco, holder kurser i Italia eller befinner hun seg et eller annet sted mellom Frankfurt og Athen.

Marta har mye på sitt bord  

Hun reiser enormt mye. Arbeider enormt mye. Men spor av trøtthet eller mangel på energi, merkes ikke.

”Jeg har nok den beste jobben man kan ha – ingen dager er like! Selvfølgelig er det stressende innimellom, men jeg er den typen som får et kick av stress”, sier Marta.

Les også: Utvikling er veien frem, mener Jens Egelund-Müller fra Wella

Som kreativ sjef for Wellas nordiske team har hun mye på sitt bord. Hun er ansvarlig for å komme opp med nye utdannelser for Wellas frisører i hele Norden, hun holder ”train the trainer”­ utdannelser, tester nye produkter for å se hvilke som passer til det nordiske markedet, gjennomgår trends og inspirasjonsmateriale og hun er med til å utvikle nye teknikker. I tillegg holder hun kurser selv, lager shows og demonstrasjoner, styler moteshows og mye, mye mer. ”I år sitter jeg også i juryen i forbindelse med Årets frisør i Sverige. Jeg har selv konkurrert mye og har selv vunnet både Årets talent og Årets frisør. Det føles fantastisk at jeg har mulighed til å være med til å få de beste talentene til å vokse.

Hard, men god trening

Sine egne evner har hun aldri tvilt på. Marta er oppvokst i Kungsör i Sverige, som hun flyttet til da hun var 5­-år med sin familie fra Polen. Etter barneskolen gikk hun på frisørskole i Eskildstuna, hvor hun vant en Best Student Award og fikk mulighet for å komme på inspirasjonskurs i Stockholm.

Da hun var ferdig som frisør, ble hun ansatt ”Hos Tomas” i Stockholm. ”Jeg trente veldig hardt. Det var som i ”Karate Kid” bare med leppestift og stiletter”, forteller Marta leende. ”Men det var god trening. Nå kan jeg løpe rundt i stiletter hele dagen uten problemer”.

Etter noen år begynte Marta som teknikker for Wella. ” Det var noe helt annet”, siger Marta. Som frisør er din hovedoppgave å gjøre kunden fornøyd, men nå skulle jeg plutselig stå på en scene med et publikum som skulle forstå og analysere mine bevegelser”.

I dag elsker hun å stå på en scene og sier hun gjør seg best live. Men hun forteller samtidig om en av de første gangene, da hun av ren nervøsitet forvekslet to fargeskalaer, hvor resultatet ble en farging med lyst hår i bunnen og mørkt hår øverst. Det var ikke morsomt! I dag har jeg noen teknikker som jeg gjør for å ikke bli nervøs, slik som at jeg låser meg inne på toalettet i to minutter før det er tid til å gå opp på scenen. Der gjentar jeg de første setningene som jeg skal si og deretter går det”.


” Jeg har nok det beste jobben som man kan ha – ingen dager er like! Selvfølgelig er det stressende imellom, men jeg er den typen som får et kick av stress”, sier Marta.

De siste seks årene har Marta vært kreativ sjef for det nordiske utdannelsesteamet; en jobb, som størstedelen av tiden har foregått i Danmark. ”Det var en milepæl i livet”, sier hun. Da jeg flyttet til Danmark, var det ingen som visste hvem jeg var, så på en måte skulle jeg begynne helt forfra”. Marta elsker å stå på scenen og har en utadvendt personlighet. ”Men å stå på scenen er bare en brøkdel av det jobben består av  –  kanskje kun fem prosent ”, sier hun.

Arbeidet med moteuken i København

I gjennom flere år var Marta kreativ ansvarlig under moteuken i København som Wella var sponsor for. ” Det var utrolig spennende og lærerikt. Det første året hadde vi tre designere, men til sist hadde vi 1213 designere. Helt sykt!

Les også: Jens Egelund-Müller - Vi har fokus på salonernes udvikling

Å lage hår til et moteshow er en krevende oppgave. Ikke bare skal designeren være fornøyd og føle at modellenes hår matcher visjonen med kolleksjonen – som regel skal alle modellene se fullstendig like ut – uansett hår. Og ikke nok med det; håroppsetningene skal skje raskt og det skal gå enda raskere å ta det ned igjen. Det er ikke uvanlig at modellene kun har 5-10 minutter til å få børstet håret igjennom, innen det er tid til å styrte av sted til neste show. ”Årene med moteuken har virkelig lært meg å strukturere meg selv og min måte å arbeide på”, sier Marta.

 
“Frisørfaget har forandret seg mye. Konsultasjonen er alfa og omega. Det handler om å lære kunden å kjenne og om å finne ut av hvilke verdier de har”, sier Marta.

Hva er du mest stolt over?

”Mitt ”peak moment” var nok da jeg fikk tre forskjellige patenter på fargeteknikker med Wellas Color ID, som jeg var med til å utvikle. Det føltes stort! Men det er mange gode øyeblikk. Av og til lager man et show eller en frisyre hvor alt bare er perfekt og det er helt fantastisk!”

Vil påvirke frisørbransjen positivt 

Til tross for glamorøse shows, reiser og samarbeid med verdenskjente stylister, banker Martas hjerte for undervisningen. Hun snakker varmt om viktigheten av å skape kurs på en måte som inspirerer og som gjør at frisørene kan utvikle seg.  

”En av de store fordelene ved arbeidet mitt er at det er så bredt og at jeg virkelig føler at jeg kan være med til at påvirke frisørbransjen positivt. Ikke bare ved å utdanne kollegaer og frisører til å skape bedre hår – med ved å være med til å uttenkte konsepter som driver hele bransjen frem”.

Det ligger ingen tvil om at hun trives godt i rollen som lærer.  ”Men jeg er veldig streng”, sier hun og ler.

Tekst - Pia Finne (red.)
Foto - Mikael Sjöberg

Les også: Utvikling er veien frem, mener Jens Egelund-Müller fra Wella

Se her for flere frisørportretter

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Paul Mitchell INVISIBLEWEAR®

Paul Mitchell INVISIBLEWEAR®

INVISIBLEWEAR® fra Paul Mitchell er en kompakt linje med pleie- og stylingprodukter som fokuserer på «skjønnheten i det uperfekte» og det elegant enkle.
Indola Xpress Color

Indola Xpress Color

Indola Xpress Color er en hårfarge med svært rask virketid som gir flotte resultater, perfekt i en travel frisørhverdag. Kommer i 14 nyanser. Les mer her!
Kammer i nye farger og high-tech karbonfiber

Kammer i nye farger og high-tech karbonfiber

Nå kommer JAGUAR A-Line serien av kammer i to nye farger; Rosé og Arctic White, samt Carbon Edition, som er både varmebestandig og antistatisk. Les mer her!
@PurePigments Cool Violet fra Goldwell

@PurePigments Cool Violet fra Goldwell

Opplev den nye @PurePigments Cool Violet til å gjøre enhver look kjøligere! Produktet motarbeider varme nyanser samt tilføyer en «smokey» og grå undertone.
L’Oreál Professionnel introduserer Le Hair Bronzing

L’Oreál Professionnel introduserer Le Hair Bronzing

Nye Le Hair Bronzing fra L'Oréal Professionnel overfører bronzing fra sminkens verden til håret, og lar deg gi håret en naturlig, sol-kysset look.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Look book med de nominerte til Nordic Hair Awards 2019 - ute nå!

Look book med de nominerte til Nordic Hair Awards 2019 - ute nå!

For å hylle de nominerte i Nordic Hair Awards 2019 har vi skapt en online look book. Her kan du se de nominerte og inspireres av de kreative talentene!
Beauty og business i fokus på Hår & Skjønnhet og Prisfesten 2019

Beauty og business i fokus på Hår & Skjønnhet og Prisfesten 2019

Det var fullt fart under årets gjennomføring av Hår & Skjønnhet og Prisfesten i regi av Norske Frisør- og Velværebedrifter, NFVB. Se mer fra dagen her!
Bli inspirert på Nordic Hair Awards and Expo

Bli inspirert på Nordic Hair Awards and Expo

Her kan du se noen av de spennende showene og visningene som holdes av internasjonale og lokale toppartister på Nordic Hair Awards and Expo i juni!
Hestehale med en tvist - backstage på Dion Lee AW19 under New York Fashion Week

Hestehale med en tvist - backstage på Dion Lee AW19 under New York Fashion Week

Eugene Souleiman, Wella Professionals Global Creative Director, lekte seg med moderisme og gotisk romanse på Dion Lee's visning under New York Fashion Week.
Første International Hairdressing Awards i Madrid

Første International Hairdressing Awards i Madrid

Den første International Hairdressing Awards fant sted i Madrid i og den bød på både en glimrende prisutdeling og et inspirerende runway-show

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Frida Andersson (Q&A)

Frida Andersson (Q&A)

Vi stilte vinneren av Årets Frisør 2016 - Frida Andersson 15 spørsmål! Se hennes flotte vinnerbilder og hva hun svarte her.
Bradley Smith

Bradley Smith

Bradley Smith

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Lær å lage en Cornrow hestehale

Lær å lage en Cornrow hestehale

Confessions of a Hairstylist har lagt denne video på YouTube, hvor hun viser hvordan man lager en cornrow hestehale. Se hvordan step by step her!
Basket Weave Braid - tutorial med Sam Villa

Basket Weave Braid - tutorial med Sam Villa

Sam Villa viser hvordan man enkelt kan lage en 'basket weave braid', som skaper et lekkert flettemønster og kan styles til mange forskjellige looks.
Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Matt Beck, som driver YouTube-kanalen og bloggen Free Salon Education, viser her hvordan du kan skape en lekker, asymmetrisk bob i Pixie-stil med masse tekstur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

Når Sam Villa ikke jobber med hår elsker han å fiske, og denne lekre frisyren er inspirert av fiskenett. Se hvordan du kan lage dette "flettenettet" her!
Skap en Donut Braid med Sam Villa

Skap en Donut Braid med Sam Villa

I denne video viser talentfulle Sam Villa hvordan du går fra en hestehale til en donut og til sist samler alle deler i en sjarmerende flette.