LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Trevor Sorbie - En ydmyk legende

I løpet av sin 50 år lange karriere har Trevor Sorbie inspirert frisører over hele verden med innovative frisyrer, blitt tildelt utallige utmerkelser og bygget opp en veldedighetsorganisasjon for personer som lider av medisinsk håravfall. Til tross for den store fremgangen og innflytelsen i bransjen blir han ofte nervøs.

Hair Magazine fikk den store æren av å treffe Trevor Sorbie under Salon International i London. Han hade akkurat stått på scenen foran hundrevis av mennesker, noe som tidligere var en stor del av hans hverdag. Når vi slår oss ned i presseloungen på messen er han tydelig oppskaket og fruen henter et glass rødvin.

- Den mentale foreberedelsen før showet er verre enn når jeg står på scenen. Nå, etter showet, har jeg det bra, men jeg har ikke sovet særlig mye de siste dagene. Jeg har ikke stått slik på en scene på 11 år og begynte å tvile på meg selv, kan jeg egentlig fortsatt dette her? Slik er det jo med alt, om du ikke trener regelmessig så mister du selvtilliten. Det var utrolig skremmende.

Trevor forteller at grunnen til at han sluttet med å stå på scenen var på grunn av helsen, at nervøsiteten ble for mye til slutt, samtidig som at det var på tide å ta et steg tilbake.

- Jeg spydde før hvert show, og det ble til slutt for stressende. Man må være ærlig mot seg selv. Jeg har alltid sagt at jeg skulle slutte når det kom noen bedre enn meg. Den personen ble Angelo Seminara. Han er ett geni, og dessuten min beste venn. Han var til og med ”best man” på bryllupet mitt.

My New Hair
Istedenfor har Trevor anvendt den største delen av sin tid de siste årene på veldedighetsorganisasjonen hans, My New Hair. Ideen til organisasjonen kom når Trevors svigers ble diagnostisert med kreft og bad han om hjelp før hun skulle begynne med cellegiftsbehandling. Organisasjonen tilbyr støtte til de som lider av medisinsk håravfall. Et hundretalls frisører som spesialutdannes i hvordan de best mulig klipper parykker tilpasset etter individet og gir råd til de som blir berørte inngår i organisasjonens nettverk.

Alle kreative prosjekter

Til tross for at Trevor selv ikke har stått på scenen de siste årene har hans kreative team fortsatt å inspirere. Temaet jobber konstant med nye ideer og den som først kommer på en idé får muligheten til å utføre den. Hans egen stilling i organisasjonen er Creative Ambassador.

- Jeg er involvert i alle kreative prosjekter, men jeg har ikke noe å gjøre med selve organisasjonen lengre. Jeg er blitt for gammel for det, så det ansvaret har jeg gitt til noen andre. Å være en del av Trevor Sorbie Creative Team er noe som krever hardt arbeid, og ikke minst lidenskap.

- Det er mange som vil være en del av et show som dette på Salon International, og det er mange som søker seg til oss. Vi vil ha frisører som er engasje og som har lidenskap for det de driver med. Det absolutt største delen av alle frisører ønsker å jobbe på en salong eller kanskje drive sin egen, men det finnes en liten del som dedikerer hele livet til å skape noe annerledes.

Innovasjon som utvikler
Innenfor Salon International i London var det Hairdresser Journals sjefredaktør Jane Lewis Or som overtalte han til å gjøre comeback på scenen en siste gang. Sammen med sitt kreative team skapte Trevor to kolleksjoner med fokus på innovasjon. En som var mest salongvennlig og en som var litt mer kunstnerisk.

Trevor Sorbie

- Innovasjon er viktig for meg og teamet mitt. Det å bare klippe menneskers hår i en salong er ikke nok for oss. Innovation is progression. Det vi viste på scenen i dag er forhåpentligvis morgendagens hår. Jeg elsker hår som ikke ser ut som om det nettopp kom ut fra salongen.

Ydmykt engasjement.
Noe som Trevor er stolt over er hans evne til å beholde personalet sitt. Flere av medlemmene i hans kreative team har jobbet sammen med ham i over 20 år, og Nathan Walker, som er International Technical Director har vært en del av teamet i over 25 år. Nøkkelen til det er i følge Trevor en ydmyk tilnærming og engasjement i alle delene av arbeidet.

- Jeg soper fortsatt gulvet i salongene mine, jeg vasker kundenes hår og lager kaffe når jeg er der. Min filosofi er at det er jeg som er sjefen, men jeg går ikke rundt og oppfører meg som en sjef. Jeg har ikke et eget kontor, jeg sitter på samme plassen som personalet. Jeg vil kjenne personalet mitt, og jeg vil at de skal kjenne meg.

Levende legende
For de som ikke får æren av å bli kjent med Trevor personlig, har han skapt en dokumentarfilm om seg selv og hans liv. I filmen forteller han veldig ærlig om sin oppvekst og veien til suksess. Som 15-åring fulgte Trevor i samme fotspor som både sin far og sin farfar som begge var barberere. Han jobbet hardt og allerede som 23-åring kunne han titulere seg selv som Art Director hos Vidal Sassoon.

I dag er han en levende legende som har blitt synonymt med den profesjonelle hårindustrien med utallige utmerkelser i bagasjen. Blant annet har han kunnet titulere seg British Hairdresser of the Year hele fire ganger. Nøkkelorden hans har alltid vært innovasjon og han har vært med og utviklet flere teknikker og frisyrer som har påvirket den måten vi ser på hår.

- Jeg er bare en liten gutt fra Paisley i Skottland. Moren og faren min hadde ikke penger og vi delte utedo med andre familier. Å komme fra ingenting til å ha en multimillionbedrift er en prestasjon.

Trevor er dessuten den første frisøren som har blitt tildelt MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire), noe som er det norske svaret på å bli utnevnt til ridder. Samme orden har blitt tildelt the Beatles og den svenske fotballspilleren Henrik Larsson.

- Alle tror man bare har glidd fremover når man er fremgangsrik, men jeg har absolutt opplevd store fartshindre på veien. Jeg har hatt fantastiske topper og forferdelig bølgedaler. Om jeg skulle levd livet på ny har jeg ikke mye jeg ville endret på. Kanskje slette litt av veien, men i det store og hele har jeg hatt et fantastisk liv.

Trevor Sorbie

Dr. Trevor Sorbie
Etter en såpass lang karriere med så mange sceneopptredener og prestisjefylte utmerkelser skulle man ikke tro at Trevor Sorbie skulle være nervøs fornoe som helst lengre. Nei, det skulle man ikke tro, men for en stund siden fikk Trevor en doktorutmerkelse for sitt entreprenørskap og arbeid med veldedighetsorganisasjonen My New Hair. Utmerkelsen betyr at han kan kalle seg selv for Dr. Trevor Sorbie, som tilsvarer en doktorgrad fra et universitet. Det innebærer også at han var tvunget til å være med på en eksamensseremoni.

- Det var en bittersøt dag. Det stod jeg sammen med 250 av fremtidens doktorer, forskere, professorer og advokater. Jeg ble så usikker på meg selv. Jeg er jo bare en frisør, hvorfor får jeg en doktorgrad for å klippe hår? På morgenen før seremonien spydde jeg fordi jeg var så nervøs.

Å kunne overkomme den typen nervøsitet og bli en av verdens mest respekterte og anerkjente frisøree er en prestasjon som virkelig krever dedikasjon, engasjement og en drivkraft. Som en avslutning på intervjuet bad Trevor om å få dele sine beste tips for å bli vellykket.

- For å nå målet ditt må du ville nå det, ikke bare for en dag, men hele livet. Du må være lidenskapelig opptatt av det du gjør, det er det viktigste. Det går ikke ann å lære seg det, det må komme innenfra. Om jeg kan klare det kan hvem som helst gjøre det, jeg er ikke en spesielt smart person.

Denne artikkel kan også leses i Hair Magazine utgave 4, 2017.

Tekst: Camilla Svensson
Bilder: Salon International & Patricia Egardsson

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

KC Professional Color Mask Art

KC Professional Color Mask Art

Color Mask Art er en direktefarge med gelbasert formel som gir et jevnt og glansfullt resultat og vaskes gradvis ut. Finnes i flere farger. Se mer her!
Wet Brush - Limited edition farger

Wet Brush - Limited edition farger

The Wet Brush er super til å løse floker på en skånsom måte og kan brukes i vått eller tørt hår. Finnes nå i tre forskjellige limited edition farger.
ghd  heat protect spray med UV-beskyttelse

ghd heat protect spray med UV-beskyttelse

ghd heat protection med UV-beskyttelse sprayes i fuktig eller tørt hår og beskytte ditt hår når du styler, krøller eller føner. Perfekt til sommeren!
Hercules Sägemann - The Copper Collection

Hercules Sägemann - The Copper Collection

The Copper Collection fra Hercules Sägemann inneholder tre ulike typer av børster.
System Professional med ENERGYCODE™ COMPLEX.

System Professional med ENERGYCODE™ COMPLEX.

Transformér hårets personlighet og energinivå med System Professional med ENERGYCODE™ COMPLEX, som gir et vakkert hår mer mottagelig for styling og farge.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Hair Magazine besøkte Cosmoprof i Bologna

Etter 50 år har Cosmoprof vokst til å bli et av verdens største arrangement i den profesjonelle skjønnhetsbransjen. Les alt om messen her!
Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Sesongens trender med Wella Nordic Creative Team

Det var ikke en tom stol i rommet da Hair Magazine ble invitert til en trendvisning med Wella Professionals.
Mote med mening 2018

Mote med mening 2018

På tiende året har Berit Olimb bak frisørsalongen Olimb & Co arrangert Mote Med Mening. Under jubileet på Gamle Logen i Oslo skapte hun nettopp mening til bransjen.
Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

Personlig stil i fokus på TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf

På den internasjonale bransjemessen TOP HAIR - DIE MESSE i Düsseldorf fantes det meste for den som elsker hår i alle fasonger. Les mer og se bildene her!
Eugene Souleiman backstage under NYFW18

Eugene Souleiman backstage under NYFW18

ghd-ambassadøren og Wella Professionals Global Creative Director Eugene Souleiman stylet modellene under New York Fashion Week. La deg inspirere her!

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Maja Provstgaard (Q&A)

Maja Provstgaard (Q&A)

Vi stilte vinneren av Årets Frisør Region 2 - Maja Provstgaard 15 spørsmål! Se hennes fantastiske vinnerbilder og se hva hun svarte her.
Lord Jack Knife

Lord Jack Knife

Drømmen til Lord Jack Knife var ikke å bedrive dameklipp i frisørsalong. I stedet er han i dag head barber på PelsPels, samt flyr verden rundt og underviser andre i barberfaget. Drømmejobben deler han gjerne med frisører med fascinasjon for herrehår.

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.
Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén - How to get the look - Pink waves

Björn Axén viser lekre festfrisyrer, hvor du kan lære og lage elegante frisyrer på deg eller dine kunder. Se hvordan du lager disse 30-tallsinspirerte bølgene!
Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot - Paint by numbers

Pulp Riot har eksplodert på sosiale medier og på veldig kort tid fått over en halv million tilhengere på Instagram. Sjekk ut hvorfor her!
Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén - How to get the look - Romantisk oppsetning

Björn Axén viser deg hvordan du kan lage elegante frisyrer på deg selv eller dine kunder. Se videoen og lær hvordan du lager denne romantiske oppsetningen!