LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Frisører i skiløypa

For 11 år siden flyttet Øydis Lund til Hemsedal. I dag er hun daglig leder i den lokale avdelingen av Zaxiz Frisør. Fra salongen nyter frisørene fjellutsikt og i stolen fornøyde faste kunder.

Fra frisørsalongen har de utsikt opp mot fjellene, mens rett bak ender en alpinløype.

Fra frisørsalongen har de utsikt opp mot fjellene, mens rett bak ender en alpinløype.

Hemsedal ligger mellom Oslo og Bergen, cirka 20 mil nord-vest for Oslo. Med skiløyper helt opp til 1450 meter over havet, har Hemsedal en lang og snøsikker skisesong fra november til begynnelsen av mai.
– Jeg flyttet hit for å være frisør, men også for å stå på ski og brett, smiler Øydis Lund.
Øydis kommer fra Jevnaker, men jobbet som lærling i Hønefoss før hun flyttet til Hemsedal. I dag går hun på ski opptil tre ganger i uken, være seg slalåm eller langrenn. Men ikke alle er skientusiaster som har kommet flyttende hit. Selv har hun kollegaer som kommer fra Hemsedal.

– Vi er en blanding, sier hun.

Samarbeid fra bygd til bygd
Zaxiz Frisør ble etablert i Hemsedal i 2003 og ny avdeling kom på Gol i 2006. De to frisørsalongene samarbeider når det trengs, til tross for at de holder til i hver sin bygd.
– Noen kolleger jobber litt på begge plasser. Hvis en trengs mer på den ene eller andre plassen, så bytter vi på. Gol er mer sommerdestinasjon enn her. Men det blir stadig mer sommerturisme her også, sier Øydis.

De fleste forbinder likevel Hemsedal med ski og snø. Hemsedal har flere ganger blitt kåret til Norges beste skidestinasjon. I tillegg har plassen mange restauranter og barer. I helger og høytider skaper DJs eller kjente artister liv på utestedene. Frisørene trives godt med å jobbe på et skisted.

Øydis Lund er daglig leder for Zaxiz Frisør i Hemsedal. Hun trives godt som frisør i en urban fjellbygd,Zaxiz har også en avdeling i Gol, og noen av de ansatte jobber litt på begge plasser. Øydis Lund (t.v.) er daglig leder for Zaxiz Frisør i Hemsedal. Hun trives godt som frisør i en urban fjellbygd. Zaxiz har også en avdeling i Gol, og noen av de ansatte jobber litt på begge plasser. 

– Vi har det fint. Man kan bruke fritiden på ski uten å måtte reise langt. Nærmeste bakke finner du i Hemsedal skisenter, bare tre kilometer unna. Ellers merker en ikke så mye til at det er et skisted heller da. Man kan gjemme seg litt unna her, sier hun. Noen ganger ankommer kunder salongen med skihjelm og skistøvler på. Bak frisørsalongen ender nemlig en slalåmløype fra det større anlegget, og den er åpen av og til. Sentrumsløypa, som den heter, kommer ned bare noen hundre meter i gangavstand til salongen.

– Vi er blant få salonger som ikke blir fornærmet når nyklipte kunder tar på seg lue idet de går ut. Dette er jo på fjellet, kvitrer hun.

Frisørene som jobber her blir ikke fornærmet når kundene trekker på seg luen når de forlater salongen.Frisørene som jobber her blir ikke fornærmet når kundene trekker på seg luen når de forlater salongen. - Dette er er jo fjellet, sier daglig leder Øydis Lund.


Flest fastboende

Å drive salong i Hemsedal byr ikke på de store utfordringene.
– Kanskje litt i vinterferien bare. Da skulle vi gjerne hatt frisører på drop-in. Er det dårlig vær og høysesong, kommer ofte kunder innom. Drop-in er det mest av rundt helgene. Ellers merker vi ikke så mye til skituristen, vi har flere faste hyttefolk. Men først og fremst er vi en salong for fastboende. Den største kundemassen består av lokale som klipper seg. Sesongene følger for øvrig de faste svingningene i frisørbransjen, forteller hun.

Noen hytteturister klipper seg hos Zaxiz fordi det er rimeligere enn i Oslo sentrum, men mest fordi de har tid når de er til fjells.

– Vi har ikke akkurat «bygdepris», men litt rimeligere er det. Uansett så anser vi oss for å være en salong som følger med i tiden og drar på kurs. Til sammen har vi mange års erfaring. Det kundene sier når de sitter i stolen, er at på fjellet slipper de den vante tidsklemma, sier hun.
Av nasjoner er det flest nordmenn som kommer for en klipp. En del sesongarbeidere, som oftest svensker, tar også turen.

– Danske turister kommer også innom, sier den daglige lederen.

Zaxiz befinner seg i vakre vinteromgivelser i nærhet av Hemsedal skisenter, og noen ganger ankommer kunder med skiutstyr på. Kundene er både fastboende og turister.Interiøret til Zaxiz Frisør reflekterer det urbane livet i Hemsedal.Zaxiz befinner seg i vakre vinteromgivelser i nærhet av Hemsedal skisenter, og noen ganger ankommer kunder med skiutstyr på. Kundene er både fastboende og turister. Interiøret til Zaxiz Frisør reflekterer det urbane livet i Hemsedal.


Romantisk på fjellet

I naturvakre Hemsedal blomstrer romantikken. Det merker de godt på Zaxiz.
– Ja, det blir mye brudepynt. Mange gifter seg her oppe. Det er så mange fine steder å ha bryllup her. En del, gjerne hyttefolk, har møtt hverandre til fjells. Det er pent på fjellet, og lokaler er tilgjengelig som både kan huse og romme gjestene. Det går ofte i «tre dager til ende» bryllup her oppe, forteller Øydis. På salongen har de ikke spesialisert seg på 
brud, men alle medarbeidere må kunne makeup, oppsett og styling.
– Alle gjør brud. Ett år hadde vi over 30 brudepynt, forteller hun.
Salongen har mye farger i interiøret og store vinduer gjør at kunder og frisører kan se ut i det blå.

– Man ser fjellet fra salongen. Det er en flott utsikt. Det er veldig deilig, og supert å komme ut i naturen for å slappe av og stresse ned for mange, sier hun.

Veldig mange vil gifte seg til fjells. Ett år hadde de over 30 brudepynt.Veldig mange vil gifte seg til fjells. Ett år hadde de over 30 brudepynt.


Urban fjellbygd

Ellers er interiøret mer industrielt i stilen.
– Dette er en urban fjelldestinasjon, sier frisøren.
Frisørene har bestandig mye å gjøre.
– Vi er heldige og har mange faste kunder. Forretningen går bra. Vi har nok jobb til de som er her. I salongen er vi tre ansatte, i tillegg til en hud- og kroppsterapeut, forteller hun.
Frisørene savner ikke et liv i byen.

– Tvert imot. Vi er en gjeng som ikke vil være i byen. Vi vil være i en urban fjellbygd i stedet. Vi får en del inntrykk fra by og større plasser gjennom de besøkende. Det er mye folk i Hemsedal til å være en liten bygd, sier hun.

Zaxiz frisørsalong ligger i Hemsedal, og de ansatte trives godt med å være en del av en urban fjellbygd. Zaxiz frisørsalong ligger i Hemsedal, og de ansatte trives godt med å være en del av en urban fjellbygd. 

Å få nytt personale til en frisørsalong i Hemsedal, går i rykk og napp.
– Det er ikke alltid like lett. Det må være den rette som vil trives, i og med at dette er på bygda. Den typiske søkeren er en skiglad frisør, som kanskje har funnet kjærligheten i bygda. Vi hjelper ikke til med å finne bosted, for som regel har frisørene allerede kommet hit av en grunn først, og så søkt jobb etterpå, forteller hun.
Salongen har ingen sesongarbeidere.
– Vi ønsker faste frisører som tilfører salongen stabilitet. Vi har ingen lærlinger akkurat nå, men har hatt det i flere omganger tidligere, forteller hun.
Medarbeiderne lever rolige liv omsluttet av vakker natur. Derfor har de ikke mange felles arrangementer på fritiden heller.

– Det blir i blant til at vi tar en felles skitur eller går tur med bikkja, ler hun.

Tekst: Guri Haram
Foto: Anki Grøthe

Les også artikkelen i vårt online magasin her!

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid gjenoppretter styrke og fylde i skjørt og fint hår, gir vitalitet til hårfibrene og et mykere og sunnere hår.
TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS kombinerer klassisk estetikk og ergonomisk design, med høykvalitets dyp sort metallisk lag som sørger for beskyttelse mot nikkel for allergikere.
Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Serien 'Ultimate Color Repair' utvides nå med Ultimate Color Repair Mask, en dyptvirkende kur til fargebehandlet hår som kapsler inn fargen og reparerer håret.
Structure by JOICO

Structure by JOICO

Structure by JOICO er en kompakt stylingserie med unisex stylingprodukter som har som formål å omfavne individualitet og den unike stil. Les mer her!
Davines - The century of light

Davines - The century of light

The century of light er skapt for å beskytte håret mot oksidativ skade som kan svekke håret under bleking eller lysning, med den eksklusive Hair Protective Booster.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Premiere - Nordic Hair Awards

Premiere - Nordic Hair Awards

Vi er stolte av å kunne invitere deg til nordens største møteplass for frisører, Nordic Hair Awards og Nordic Hair Expo. Les mer og finn early bird-billetter her!
Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Frisører fra hele verden ferdes gjennom fantastisk utsikt for å omgås over landegrensene, dele erfaringer og inspireres av hverandre med Intercoiffure.
Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Føler du at du trenger påfyll av inspirasjon og ønsker å lære noe nytt, finnes det en rekke kurs denne høsten. Finn kursene som passer best for deg her!
Sees vi til Salon International 2018 i London?

Sees vi til Salon International 2018 i London?

Salon International slår enda en gang dørene opp for tusenvis av frisører fra hele verden. Som leser av Hair Magazine får du noen eksklusive fordeler.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Oddbjørn Jakobsen

Oddbjørn Jakobsen

15-år gammel starten han i lære. Nå sitter han som president i en verdensomspennende frisørorganisasjon, med en hederspris i lomma, og likevel med muligheten til å svare på noen spørsmål fra oss.
Guy Tang

Guy Tang

Guy Tang 1,8 mill. subscribers på sin YouTube-kanal, 2,1 mill. følgere på Instragram og egen profesjonell fargeserie. Vi traff ham på et frisørevent i Malmö

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Følg med i videoen der Sofia Geideby viser hvordan man lager en enkel, fin og sommerlig frisyre med fletter!
Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.