LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Frisører i skiløypa

For 11 år siden flyttet Øydis Lund til Hemsedal. I dag er hun daglig leder i den lokale avdelingen av Zaxiz Frisør. Fra salongen nyter frisørene fjellutsikt og i stolen fornøyde faste kunder.

Fra frisørsalongen har de utsikt opp mot fjellene, mens rett bak ender en alpinløype.

Fra frisørsalongen har de utsikt opp mot fjellene, mens rett bak ender en alpinløype.

Hemsedal ligger mellom Oslo og Bergen, cirka 20 mil nord-vest for Oslo. Med skiløyper helt opp til 1450 meter over havet, har Hemsedal en lang og snøsikker skisesong fra november til begynnelsen av mai.
– Jeg flyttet hit for å være frisør, men også for å stå på ski og brett, smiler Øydis Lund.
Øydis kommer fra Jevnaker, men jobbet som lærling i Hønefoss før hun flyttet til Hemsedal. I dag går hun på ski opptil tre ganger i uken, være seg slalåm eller langrenn. Men ikke alle er skientusiaster som har kommet flyttende hit. Selv har hun kollegaer som kommer fra Hemsedal.

– Vi er en blanding, sier hun.

Samarbeid fra bygd til bygd
Zaxiz Frisør ble etablert i Hemsedal i 2003 og ny avdeling kom på Gol i 2006. De to frisørsalongene samarbeider når det trengs, til tross for at de holder til i hver sin bygd.
– Noen kolleger jobber litt på begge plasser. Hvis en trengs mer på den ene eller andre plassen, så bytter vi på. Gol er mer sommerdestinasjon enn her. Men det blir stadig mer sommerturisme her også, sier Øydis.

De fleste forbinder likevel Hemsedal med ski og snø. Hemsedal har flere ganger blitt kåret til Norges beste skidestinasjon. I tillegg har plassen mange restauranter og barer. I helger og høytider skaper DJs eller kjente artister liv på utestedene. Frisørene trives godt med å jobbe på et skisted.

Øydis Lund er daglig leder for Zaxiz Frisør i Hemsedal. Hun trives godt som frisør i en urban fjellbygd,Zaxiz har også en avdeling i Gol, og noen av de ansatte jobber litt på begge plasser. Øydis Lund (t.v.) er daglig leder for Zaxiz Frisør i Hemsedal. Hun trives godt som frisør i en urban fjellbygd. Zaxiz har også en avdeling i Gol, og noen av de ansatte jobber litt på begge plasser. 

– Vi har det fint. Man kan bruke fritiden på ski uten å måtte reise langt. Nærmeste bakke finner du i Hemsedal skisenter, bare tre kilometer unna. Ellers merker en ikke så mye til at det er et skisted heller da. Man kan gjemme seg litt unna her, sier hun. Noen ganger ankommer kunder salongen med skihjelm og skistøvler på. Bak frisørsalongen ender nemlig en slalåmløype fra det større anlegget, og den er åpen av og til. Sentrumsløypa, som den heter, kommer ned bare noen hundre meter i gangavstand til salongen.

– Vi er blant få salonger som ikke blir fornærmet når nyklipte kunder tar på seg lue idet de går ut. Dette er jo på fjellet, kvitrer hun.

Frisørene som jobber her blir ikke fornærmet når kundene trekker på seg luen når de forlater salongen.Frisørene som jobber her blir ikke fornærmet når kundene trekker på seg luen når de forlater salongen. - Dette er er jo fjellet, sier daglig leder Øydis Lund.


Flest fastboende

Å drive salong i Hemsedal byr ikke på de store utfordringene.
– Kanskje litt i vinterferien bare. Da skulle vi gjerne hatt frisører på drop-in. Er det dårlig vær og høysesong, kommer ofte kunder innom. Drop-in er det mest av rundt helgene. Ellers merker vi ikke så mye til skituristen, vi har flere faste hyttefolk. Men først og fremst er vi en salong for fastboende. Den største kundemassen består av lokale som klipper seg. Sesongene følger for øvrig de faste svingningene i frisørbransjen, forteller hun.

Noen hytteturister klipper seg hos Zaxiz fordi det er rimeligere enn i Oslo sentrum, men mest fordi de har tid når de er til fjells.

– Vi har ikke akkurat «bygdepris», men litt rimeligere er det. Uansett så anser vi oss for å være en salong som følger med i tiden og drar på kurs. Til sammen har vi mange års erfaring. Det kundene sier når de sitter i stolen, er at på fjellet slipper de den vante tidsklemma, sier hun.
Av nasjoner er det flest nordmenn som kommer for en klipp. En del sesongarbeidere, som oftest svensker, tar også turen.

– Danske turister kommer også innom, sier den daglige lederen.

Zaxiz befinner seg i vakre vinteromgivelser i nærhet av Hemsedal skisenter, og noen ganger ankommer kunder med skiutstyr på. Kundene er både fastboende og turister.Interiøret til Zaxiz Frisør reflekterer det urbane livet i Hemsedal.Zaxiz befinner seg i vakre vinteromgivelser i nærhet av Hemsedal skisenter, og noen ganger ankommer kunder med skiutstyr på. Kundene er både fastboende og turister. Interiøret til Zaxiz Frisør reflekterer det urbane livet i Hemsedal.


Romantisk på fjellet

I naturvakre Hemsedal blomstrer romantikken. Det merker de godt på Zaxiz.
– Ja, det blir mye brudepynt. Mange gifter seg her oppe. Det er så mange fine steder å ha bryllup her. En del, gjerne hyttefolk, har møtt hverandre til fjells. Det er pent på fjellet, og lokaler er tilgjengelig som både kan huse og romme gjestene. Det går ofte i «tre dager til ende» bryllup her oppe, forteller Øydis. På salongen har de ikke spesialisert seg på 
brud, men alle medarbeidere må kunne makeup, oppsett og styling.
– Alle gjør brud. Ett år hadde vi over 30 brudepynt, forteller hun.
Salongen har mye farger i interiøret og store vinduer gjør at kunder og frisører kan se ut i det blå.

– Man ser fjellet fra salongen. Det er en flott utsikt. Det er veldig deilig, og supert å komme ut i naturen for å slappe av og stresse ned for mange, sier hun.

Veldig mange vil gifte seg til fjells. Ett år hadde de over 30 brudepynt.Veldig mange vil gifte seg til fjells. Ett år hadde de over 30 brudepynt.


Urban fjellbygd

Ellers er interiøret mer industrielt i stilen.
– Dette er en urban fjelldestinasjon, sier frisøren.
Frisørene har bestandig mye å gjøre.
– Vi er heldige og har mange faste kunder. Forretningen går bra. Vi har nok jobb til de som er her. I salongen er vi tre ansatte, i tillegg til en hud- og kroppsterapeut, forteller hun.
Frisørene savner ikke et liv i byen.

– Tvert imot. Vi er en gjeng som ikke vil være i byen. Vi vil være i en urban fjellbygd i stedet. Vi får en del inntrykk fra by og større plasser gjennom de besøkende. Det er mye folk i Hemsedal til å være en liten bygd, sier hun.

Zaxiz frisørsalong ligger i Hemsedal, og de ansatte trives godt med å være en del av en urban fjellbygd. Zaxiz frisørsalong ligger i Hemsedal, og de ansatte trives godt med å være en del av en urban fjellbygd. 

Å få nytt personale til en frisørsalong i Hemsedal, går i rykk og napp.
– Det er ikke alltid like lett. Det må være den rette som vil trives, i og med at dette er på bygda. Den typiske søkeren er en skiglad frisør, som kanskje har funnet kjærligheten i bygda. Vi hjelper ikke til med å finne bosted, for som regel har frisørene allerede kommet hit av en grunn først, og så søkt jobb etterpå, forteller hun.
Salongen har ingen sesongarbeidere.
– Vi ønsker faste frisører som tilfører salongen stabilitet. Vi har ingen lærlinger akkurat nå, men har hatt det i flere omganger tidligere, forteller hun.
Medarbeiderne lever rolige liv omsluttet av vakker natur. Derfor har de ikke mange felles arrangementer på fritiden heller.

– Det blir i blant til at vi tar en felles skitur eller går tur med bikkja, ler hun.

Tekst: Guri Haram
Foto: Anki Grøthe

Les også artikkelen i vårt online magasin her!

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Paul Mitchell INVISIBLEWEAR®

Paul Mitchell INVISIBLEWEAR®

INVISIBLEWEAR® fra Paul Mitchell er en kompakt linje med pleie- og stylingprodukter som fokuserer på «skjønnheten i det uperfekte» og det elegant enkle.
Indola Xpress Color

Indola Xpress Color

Indola Xpress Color er en hårfarge med svært rask virketid som gir flotte resultater, perfekt i en travel frisørhverdag. Kommer i 14 nyanser. Les mer her!
Kammer i nye farger og high-tech karbonfiber

Kammer i nye farger og high-tech karbonfiber

Nå kommer JAGUAR A-Line serien av kammer i to nye farger; Rosé og Arctic White, samt Carbon Edition, som er både varmebestandig og antistatisk. Les mer her!
@PurePigments Cool Violet fra Goldwell

@PurePigments Cool Violet fra Goldwell

Opplev den nye @PurePigments Cool Violet til å gjøre enhver look kjøligere! Produktet motarbeider varme nyanser samt tilføyer en «smokey» og grå undertone.
L’Oreál Professionnel introduserer Le Hair Bronzing

L’Oreál Professionnel introduserer Le Hair Bronzing

Nye Le Hair Bronzing fra L'Oréal Professionnel overfører bronzing fra sminkens verden til håret, og lar deg gi håret en naturlig, sol-kysset look.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Look book med de nominerte til Nordic Hair Awards 2019 - ute nå!

Look book med de nominerte til Nordic Hair Awards 2019 - ute nå!

For å hylle de nominerte i Nordic Hair Awards 2019 har vi skapt en online look book. Her kan du se de nominerte og inspireres av de kreative talentene!
Beauty og business i fokus på Hår & Skjønnhet og Prisfesten 2019

Beauty og business i fokus på Hår & Skjønnhet og Prisfesten 2019

Det var fullt fart under årets gjennomføring av Hår & Skjønnhet og Prisfesten i regi av Norske Frisør- og Velværebedrifter, NFVB. Se mer fra dagen her!
Bli inspirert på Nordic Hair Awards and Expo

Bli inspirert på Nordic Hair Awards and Expo

Her kan du se noen av de spennende showene og visningene som holdes av internasjonale og lokale toppartister på Nordic Hair Awards and Expo i juni!
Hestehale med en tvist - backstage på Dion Lee AW19 under New York Fashion Week

Hestehale med en tvist - backstage på Dion Lee AW19 under New York Fashion Week

Eugene Souleiman, Wella Professionals Global Creative Director, lekte seg med moderisme og gotisk romanse på Dion Lee's visning under New York Fashion Week.
Første International Hairdressing Awards i Madrid

Første International Hairdressing Awards i Madrid

Den første International Hairdressing Awards fant sted i Madrid i og den bød på både en glimrende prisutdeling og et inspirerende runway-show

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Vibeke Giske Røisland og Maj Hovde Krogdahl

Vibeke Giske Røisland og Maj Hovde Krogdahl

Maj Hovde Krogdahl, daglig leder og partner i PÅHÅRET, og Vibeke Giske Røisland, som også er partner i PÅHÅRET, styrer sammen PÅHÅRET suksesskonseptet.
Ragnar Wilhelm Molde Ødegård

Ragnar Wilhelm Molde Ødegård

Med et vakkert bidrag stakk Ragnar Wilhelm Molde Ødegård av med seieren i Årets Læring 2017. Bli bedre kjent med den unge og lovende frisøren her!

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Lær å lage en Cornrow hestehale

Lær å lage en Cornrow hestehale

Confessions of a Hairstylist har lagt denne video på YouTube, hvor hun viser hvordan man lager en cornrow hestehale. Se hvordan step by step her!
Basket Weave Braid - tutorial med Sam Villa

Basket Weave Braid - tutorial med Sam Villa

Sam Villa viser hvordan man enkelt kan lage en 'basket weave braid', som skaper et lekkert flettemønster og kan styles til mange forskjellige looks.
Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Asymmetrisk Pixie Cut med Matt Beck

Matt Beck, som driver YouTube-kanalen og bloggen Free Salon Education, viser her hvordan du kan skape en lekker, asymmetrisk bob i Pixie-stil med masse tekstur.
How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

How To Create a Net Braid - Fishnet Braid Tutorial med Sam Villa

Når Sam Villa ikke jobber med hår elsker han å fiske, og denne lekre frisyren er inspirert av fiskenett. Se hvordan du kan lage dette "flettenettet" her!
Skap en Donut Braid med Sam Villa

Skap en Donut Braid med Sam Villa

I denne video viser talentfulle Sam Villa hvordan du går fra en hestehale til en donut og til sist samler alle deler i en sjarmerende flette.