LEVERANDØRER

Frisørkurs

Nettbutikker

FRISØRJOBB.NO

Lindmos faste frisør

Pernille B-N Wettre jobber som frisør og makeup-artist i sminkeavdelingen i NRK. Under innspillingen av Lindmo er hun iført sorte klær for ikke å synes i bakgrunnen.

– Her går det på minuttene. Men etter 22 år blir en vant til det, smiler hun før skikkelsen hennes forsvinner opp trappen på NRK Marienlyst. 

I KJENT STIL
Pernille ankommer sminkeavdelingen i NRK. Like etter er Anne Lindmo på plass i stolen foran henne med store hårruller og konsentrert på manus.

Pernille B-N Wettre er Anne Lindmos faste frisørOm forberedelsene i stolen Anne Lindmo forteller at hun tenker på menneskene hun skal møte, hva de skal snakke om, og at hun samler energi til kvelden.

– Det er en del av mitt faste fredagsritual. Jeg tusler inn på jobb, setter meg i stolen, og Pernille drar over hårlakken og pudderkvasten en siste gang. Først da er jeg klar til å gå i studio og lage show. Jeg går aldri til frisør ellers, Pernille og de andre ordner alt, forteller programlederen. Ifølge Pernille er Anne en enkel og takknemlig kunde.

– Hun viser tillit og lar teamet gjøre jobben sin. Selv holder jeg på en times tid med ruller og føn. Håret skal holde i mange timer. Etter å ha fønet og ruller er satt i, så sminker jeg. Vi snakker kanskje i fem minutter i starten, så blir det stille. Det er ingen direkte kosestund, men da får jeg også konsentrert meg, sier hun. Anne ønsker en ganske lik frisyre fra program til program. Den har blitt en del av hennes kjente stil.

– Jeg ønsker hår som er lekkert og gjennomført stylet. Med Pernille og kostymeansvarlig, Susanne Hoftun, har vi valgt en «look» vi er fornøyde med og har tenkt til å kjøre stø kurs på til jeg blir pensjonist, sier Anne. 

Pernille B-N Wettre ordner Anne Lindmos hår og sminke før hun skal i studioPernille B-N Wettre ordner Anne Lindmos hår og sminke før hun skal i studioPernille ordner Annes hår og sminke før hun skal i studio. Det har med tiden blitt en del av det faste fredagsritual.

ET NÅLØYE
Vi skrur tiden tilbake til Pernilles ungdomsskoletid. I arbeidsuken vasker hun håret til kundene i en frisørsalong, Salong Tutti. At hun ble frisør var derfor ganske tilfeldig

– Sjefen, Tutti Dybvad sa hun så noe i meg. Hun kunne gi meg lærlingplass etter ungdomsskolen, da ville jeg automatisk komme inn på yrkesskolen. Derfor ble det bare sånn, oppsummerer hun. Hun jobbet som frisør til hun var 24 år. Etter problemer med stiv nakke og hodepine, videreutdannet hun seg til makeup artist på Art Complexion. Deretter ble hun makeup-artist for Face Stockholm, en av Oslos første utenlandske make-up butikker. 

– En dag jeg var i butikken, kom en dyktig dame fra NRKs sminkeavdeling innom. Vi kom i snakk om frisørbakgrunnen min. «Åh, da kan du være i NRK», sa Janne Skarpeid Hermansen. Derfra gikk det slag i slag. Jeg kom til intervju og begynte i NRK i 1995, forteller hun. I dag har sminkeavdelingen i NRK 15 faste frisører og makeup-artister, i tillegg til et kobbel av frilansere som Pernille har ansvar for å få inn gjennom audition. Det er ingen ledige faste jobber å få i NRK.

Pernille B-N Wettre er en del av NRKs 15 faste frisører og makeup-artisterPernille B-N Wettre er en del av NRKs 15 faste frisører og makeup-artister. Tilfeldigheter førte til at hun havnet hos NRK, hvor nå hun har vært siden 1995

– Det er et nåløye å få jobb i NRK, og videre er det mye kniving om frilansjobbene. Få er både sminkører og frisører, og samtidig erfarne nok. Man skal ha kjennskap til alle typer mennesker og aldre før man kan jobbe hos oss. En må også takle arbeid med kjente personer, og gi trygghet og ro. Da kan man ikke være kjempenervøs, sier hun. Noe nervøsitet er likevel naturlig i starten. 

– Første gang jeg jobbet her kriblet det i magen. Jeg var nervøs bare jeg tok i håret til meteorologen, ler hun.

I skapet sitt har Pernille B-N Wettre bilder av flere kjente personer har sittet i stolen og blitt styletJon Almaas får iblant klipp, styling og sminke av Pernille

I et siderom sminkes Kari Bremnes av Elisabeth Lusie HauganI skapet sitt har Pernille B-N Wettre bilder av flere kjente personer har sittet i stolen og blitt stylet. Blant annet får Jon Almaas iblant en klipp, styling og sminke av Pernille. I et siderom sminkes Kari Bremnes, som skal intervjues og opptre på kveldens show, av Elisabeth Lusie Haugan. 


KJENDISER I STOLEN
I NRK er sminkørene bemannet på alt mulig. Under dramaproduksjoner kan de for eksempel klippe parykker og sette på barter. 

– På film skal alt fremstå naturlig, både i hudtone og hår. Filmopptak skjer i rykk og napp. Skuespilleren kan gå inn en dør, og så filmes på vei ut av døren en uke senere. Men når filmen klippes sammen, skal håret likevel stemme overens, forklarer Pernille. Den erfarne sminkøren har hatt mange mange vakter i Dagsrevyen.

– Der er det lettere styling. Ellers liker jeg større jobber. Jeg har hatt alt fra Robbie Williams til Art Garfunkel i stolen. Jeg var med på Nobelkonserten 12 år på rad, og da stylet jeg konferansieren, skuespiller Jane Seymour. Jeg har vært på mange jobber ute, men nå jobber jeg mest med underholdning. Da er jeg «på huset» som vi kaller NRK-bygget. Med taushetsplikt i arbeidskontrakten, kan hun ikke fortelle for mye. 

– Men det er aldri ubehageligheter. Det er en takknemlig jobb å gjøre andre fine. Trygghet kommer med alderen, sier hun.

I NRK er sminkørene bemannet på alt mulig. Under dramaproduksjoner kan de for eksempel klippe parykker og sette på barter. I NRK er sminkørene bemannet på alt mulig. Under dramaproduksjoner kan de for eksempel klippe parykker og sette på barter.

I 2016 vant sminke- og kostymeavdelingen i NRK den gjeve Gullruten-prisen for beste sminke/ kostyme.I NRK er sminkørene bemannet på alt mulig. Under dramaproduksjoner kan de for eksempel klippe parykker og sette på barter. I 2016 vant sminke- og kostymeavdelingen i NRK den gjeve Gullruten-prisen for beste sminke/ kostyme.

TURNUS-JOBBING
Det verste er all kveldsjobbingen. Da hun ble mamma til Bendik (12) og Anders (15), gikk hun ned til halv fast stilling. Den faste jobben er for «Nytt på Nytt» og «Lindmo». 

– Mannen min er filmfotograf. Vi møttes faktisk på jobb i NRK under en Wenche Myhre-produksjon. Men vi driver med leilighetsutleie også, så vi får det til økonomisk. Det hender jeg også får oppdrag utenfor NRK gjennom mange jeg møter i stolen, sier Pernille.

Hjemme trener hun en halvtime, nesten hver dag, på ellipsemaskin og med vekter. 

– Det er viktig å holde seg i form, bli sterk i ryggen blant annet. Når jeg kjeder meg tar jeg opp Mac’en og ser på NRK-appen. Jeg liker dokumentarer. Da går tiden fort, sier hun. Fortsatt jobber hun turnusarbeid både sent og tidlig. Morgenvaktene begynner klokken seks. 

– Ukene før valget jobbet jeg mer enn normalt. Dagene uten opptak har jeg vært på valgstudio i Stortinget. I går ordnet jeg mange, blant andre Erna Solberg. Utenom sommerferien har NRK debatter hver uke, så politikere møter vi gjennom hele året. Dette er et kjempefint arbeidssted hvor det skjer masse, forteller hun. 

NRKs sminkeavdeling har romslige og nyoppussede lokaler. I stolene sitter det ofte kjente personer og politikereNRKs sminkeavdeling har romslige og nyoppussede lokaler. I stolene sitter det ofte kjente personer og politikere.

SISTE HÅND PÅ VERKET
Forberedelsene til Lindmo-showet begynner å bli klart. I kveld er blant andre Jon Almaas gjest. Han spør Pernille pent om en liten klipp, og hun stusser ham følgelig i nakke og kinnskjegg. På scenen har artisten Kari Bremnes lydprøver i blått flomlys. Like etter befinner hun seg i et siderom der hun sminkes av Elisabeth Lusie Haugan. 


– Vi har ikke landet på hvordan jeg skal bli på håret ennå, sier artisten og fortsetter: Stort sett ordner jeg meg selv. Man må lære seg noe. Men jeg har også en veldig bra frisør på Frogner i Oslo.

Sist hun var på Lindmo var for et halvt år siden, i forbindelse med en film hun hadde hovedrollen i. 

– I kveld skal jeg både intervjues og fremføre en låt, sier artisten som samme dag utgir sin første plate på fem år, «Det vi har». Programlederen og teamet skal i gang med prøver. Stemningen er god. Pernille er med på scenen, hun er fullt konsentrert, og tar en siste hånd på verket - Anne - med sprayflasken. 

– Jeg er utrolig takknemlig for denne jobben. Her vil jeg fortsette å være. Jeg trives kjempegodt, stråler Pernille.

Pernille legger en siste hånd på verket – Anne - før dagens sendingPernille legger en siste hånd på verket – Anne - før dagens sending

Etter en siste finish med hårlakken og pudderkvasten er Anne klar til å gå i studio og lage showPernille legger en siste hånd på verket - Anne - før dagens sending. Etter en siste finish med hårlakken og pudderkvasten er hun klar til å gå i studio og lage show.

Tekst: Guri Haram
Foto: Martin Håndlykken

Denne artikkel kan også leses i Hair Magazine utgave 3, 2017.

 

Annonse

Nyeste produkter se flere produktnyheter

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid fra Davines

Liquid Spell Reinforcing Bodifying Fluid gjenoppretter styrke og fylde i skjørt og fint hår, gir vitalitet til hårfibrene og et mykere og sunnere hår.
TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS BLACK i black edition fra JAGUAR

TIMELESS kombinerer klassisk estetikk og ergonomisk design, med høykvalitets dyp sort metallisk lag som sørger for beskyttelse mot nikkel for allergikere.
Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Paul Mitchel Ultimate Color Repair Mask

Serien 'Ultimate Color Repair' utvides nå med Ultimate Color Repair Mask, en dyptvirkende kur til fargebehandlet hår som kapsler inn fargen og reparerer håret.
Structure by JOICO

Structure by JOICO

Structure by JOICO er en kompakt stylingserie med unisex stylingprodukter som har som formål å omfavne individualitet og den unike stil. Les mer her!
Davines - The century of light

Davines - The century of light

The century of light er skapt for å beskytte håret mot oksidativ skade som kan svekke håret under bleking eller lysning, med den eksklusive Hair Protective Booster.

Annonse

Nyeste show se flere frisørshow

Premiere - Nordic Hair Awards

Premiere - Nordic Hair Awards

Vi er stolte av å kunne invitere deg til nordens største møteplass for frisører, Nordic Hair Awards og Nordic Hair Expo. Les mer og finn early bird-billetter her!
Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Intercoiffures europeiske kongress i Interlaken

Frisører fra hele verden ferdes gjennom fantastisk utsikt for å omgås over landegrensene, dele erfaringer og inspireres av hverandre med Intercoiffure.
Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Trenger du litt faglig påfyll i høst?

Føler du at du trenger påfyll av inspirasjon og ønsker å lære noe nytt, finnes det en rekke kurs denne høsten. Finn kursene som passer best for deg her!
Sees vi til Salon International 2018 i London?

Sees vi til Salon International 2018 i London?

Salon International slår enda en gang dørene opp for tusenvis av frisører fra hele verden. Som leser av Hair Magazine får du noen eksklusive fordeler.

Annonse

Frisyrekolleksjoner se flere frisyrekolleksjoner

Annonse

Frisørportretter se flere frisørportretter

Dani Abunar

Dani Abunar

Hair Magazine har truffet stjernefrisøren Dani Abunar og tatt en prat med han om fokus, selskapet og fremtiden. Dani har vunnet utallige priser både nasjonalt og internasjonalt og driver i dag Victor | Noblesse i Gøteborg.
Anthony Mascolo

Anthony Mascolo

«Mitt mål er å drive frisørfaget like langt som moten. Å skape trender, og ikke minst å gi frisørene noe de kan arbeide videre med i salongene.»

Annonse

Nyeste videoer se flere videoer

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Björn Axén - How to get the look - Blow out brushes

Få inspirasjon til blow out brushes med denne video fra Björn Axén. Her får du innblikk i styling av fire modeller med forskjellig hårlengde og stil.
Har du sett den nye glittertrend?

Har du sett den nye glittertrend?

Gå all-in på glitter og gjør det til en del av din helhetslook ved å bruke det i håret. Du kan gjøre hele håret glitrendeeller velge ut enkelte deler.
Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Björn Axén - How to get the look - Bohemiske flette

Følg med i videoen der Sofia Geideby viser hvordan man lager en enkel, fin og sommerlig frisyre med fletter!
Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston: Herrefrisyrene som kvinner elsker

Stylisten Ashley Weston presenterer fem ulike herrefrisyrer som kvinner elsker. Vi kan avsløre at både David Beckham, Brad Pitt og George Clooney er med.
De første hårfønerne i salongene

De første hårfønerne i salongene

Det har skjedd mye med utstyret i frisørsalongene siden de første tørkehjelmene på 1920-tallet flyttet inn og ble en fast bestanddel i salongens inventar. I denne videoen kan du se hvordan de så ut den gang.